Afbeelding
Mabel Fotografie

Ronja van de Ven: “Curly introduceren in de sport”

Algemeen

Omdat Ronja van de Ven vroeger allergisch was voor paarden, heeft ze al een voorliefde voor paarden sinds ze klein was. In 2018 begon ze met paardrijden en tijdens haar zoektocht naar haar eerste eigen pony kwam ze in 2020 terecht bij Miracle, een curlyhorse van destijds 2,5 jaar oud. Na wat tegenslagen timmert de combinatie nu aan de weg in de dressuursport en hoopt Van de Ven de Curly op niveau te kunnen introduceren in de sport. 

Advertisement

Zeldzaam ras 

“Eigenlijk was ik niet per se op zoek naar een curlyhorse”, steekt de amazone van wal. “Deze paarden staan erom bekend dat ze een zogenoemde ‘Hypo-allergenen’ vacht hebben. In de winter is hun vacht gekruld en in de zomer normaal. Ook hebben de manen een bijzondere structuur, ik noem het zelf altijd kroesmanen. In Nederland zijn er ongeveer honderd curly paarden en over de wereld maar vierduizend. Dit is super weinig en ze zijn dus best zeldzaam.”

Groen paard

Van de Ven vervolgt: “Destijds kregen we een tip dat er een superleuke bonte Curly te koop stond, niet heel ver bij ons vandaan. Ik wilde altijd al een bijzonder paard dat net iets anders is dan de rest. Ik was dus niet specifiek opzoek naar een curly, want ik was niet meer allergisch, maar ze kwam bij toeval op ons pad. Miracle was toen 2,5 jaar oud, maar heel braaf en rustig voor haar leeftijd. Ondanks dat we ons afvroegen of het slim was om met weinig ervaring een groen paard te kopen, hebben we haar een week later toch laten keuren. Toen we haar daarna kochten was ik zo blij dat ik stond te springen door de kamer, het was echt een kinderdroom die uitkwam.”

De merrie werd goedgekeurd met de woorden dat het geen springpaard zou worden. “Miracle heeft blijkbaar erg doorgezakte, weke koten. Toen ik haar kocht was ik twaalf, dus ervaring in de sport had ik niet. Wel leek het me leuk om wedstrijden te rijden, of dat springen of dressuur was maakte me niet uit.”

Grondwerk

De combinatie begon met grondwerklessen. “Dit zorgde ervoor dat we nu een goede basis hebben. Miracle is echt een pony die graag wil leren. Het is fijn dat ze echt met me meedenkt. Nadat we een hele periode grondwerklessen hebben gevolgd ben ik er voor het eerst op gaan zitten; sindsdien heeft ze nooit een stap verkeerd gezet.”

Introvert

Vorig jaar begon de combinatie met het serieuzer trainen. “Miracle is altijd braaf en zal nooit bokken of steigeren, maar ze is echt een introvert paard. Veel mensen denken dat dit makkelijker is dan een extrovert paard, maar dit vind ik niet. Als Miracle iets moeilijk vindt dan sluit ze zich af en uit ze zich niet. Het rijden met Miracle gaat hierdoor nog steeds met erg veel pieken en dalen, de ene week loopt ze super en de andere week moet je flink wat stappen terug doen. Soms word ik hier geïrriteerd van, ook omdat ze niet laat zien wat er aan de hand is. Het is voor ons allebei een leerpunt hoe we hiermee om moeten gaan.”

Wedstrijddebuut 

Momenteel zijn amazone en paard bezig met rechtrichten en de aanleuning. “Dit hoort natuurlijk ook bij een jong paard opleiden”, benadrukt Van de Ven. “Op 7 april hebben we ons wedstrijddebuut gemaakt, dit was onze eerste keer rijden op ander terrein. Dit deed ze echt superbraaf; ze liep zo de vrachtwagen. Op en keek op het wedstrijdterrein nergens van op. Het inrijden ging dan ook erg goed, maar in de proeven had ik last van spanning waardoor ik slordig ging rijden. We hebben dan ook geen winst gereden, maar we hebben er wel een fijne ervaring aan overgehouden.”

Goede match

“Miracle en ik zijn zo op elkaar afgestemd dat we alles wel durven met z’n tweeën. Miracle is super leergierig, dat vind ik een enorme kwaliteit van haar. Ook voelen wij elkaar goed aan. Als ik niet lekker in mijn vel zit of geen fijne dag heb gehad, dan spiegelt zij dat of komt ze met mij knuffelen. Ze zal altijd voor me klaarstaan en wil altijd het onderste uit de kan halen. Daarin zijn wij een enorm goede match.”

Veel geleerd

Van de Ven kijkt positief terug op hoe ver ze al met de 6-jarige merrie is gekomen. “Miracle is mijn eerste eigen paard en mijn ouders zijn van oorsprong geen paardenmensen, wat het soms ook lastiger maak. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund en willen mij altijd overal helpen en bijstaan waar ze kunnen, ondanks dat ze in 2021 zijn gescheiden. Miracle en ik hebben echt heel veel samen geleerd. Wat heel leuk en super leerzaam is omdat je alles vanaf het begin meemaakt en aanleert. Ik ben zo trots op dat we inmiddels wedstrijden rijden en dat Miracle alles zo braaf doet.”

Droom 

“Mijn droom is om met Miracle hoog in de dressuur te komen en hiermee de Curly te introduceren in de sport.  Het lijkt mij geweldig om met haar veel wedstrijden te rijden en de overstap naar de paarden te maken als ik achttien ben. Ook is plezier maken erg belangrijk, ik zal altijd het beste voor haar willen”, sluit de amazone enthousiast af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.