Kribbebijten
Kribbebijten Foto: Marjolijn Munnich

Onderzoek: Hogere gastrine-productie bij kribbebijters

Gedrag Opvallend

Een onderzoek naar factoren achter kribbebijten wijst uit dat deze paarden meer gastrine produceren, een hormoon dat de productie van maagzuur op gang brengt, dan andere paarden wanneer zij geconcentreerd voer krijgen. 

Advertisement

Michigan

De bevindingen van deze studie werden gepubliceerd in ‘Journal of Equine Veterinary Science’. Onderzoekers aan de universiteit van Michigan en twee universiteiten in Alabama selecteerden achttien paarden voor dit onderzoek. Negen van hen zijn kribbebijters. De paarden werden op de wei gehouden met vrije toegang tot hooi en kregen twee keer per dag krachtvoer. Gedurende 24 uur werd het kribbebijten in de gaten gehouden. 

Geen verschil hoeveelheid maagzweren

Een endoscopisch onderzoek werd uitgevoerd, waarna de paarden opnieuw voor 72 uur in de wei werden gezet. Na een vastenperiode van 12 uur werd bloed afgenomen. Dit werd opnieuw gedaan na 60 en 120 minuten na het eten van een kilo krachtvoer. Volgens de onderzoekers was er geen verschil in de hoeveelheid maagzweren tussen de twee groepen. De concentratie gastrine na 60 of 120 minuten na het verorberen van een kilo krachtvoer, lag echter hoger bij de groep kribbebijters. Dit gedrag werd echter niet in verband gezien met maagziekten. Het eten van geconcentreerd voer resulteerde echter wel in het onstaan van een grote concentratie gastrine bij kribbebijters.