
Kwaliteitsvol hooi ...Wat is dat eigenlijk?
Verzorging Opvallend VerzorgingAls paardeneigenaren hebben we het vaak over hooi met een goede kwaliteit. Maar wat houdt dit nou in? En wat zijn de verschillen tussen al die diverse soorten? Thomas van den Brand van Corsten Fourage uit Mariahout legt het ons uit en geeft nog een paar extra adviezen.
Als eigenaar zie je door de bomen soms het bos niet meer. Vroeger was hooi gewoon hooi en daarnaast kon je voor kuilgras kiezen. Het voeren van kuilgras aan paarden krijgt nog wel eens een kritische noot, maar dat is volgens Thomas van den Brand niet altijd terecht.
“Zowel hooi als kuilgras kan van hetzelfde gras worden gemaakt.”
Het verschil is alleen dat het hooi langer wordt gedroogd waardoor het minder rijk is aan voedingsstoffen en vocht dan kuil. Daarnaast wordt het kuilgras verpakt in een folie om het langer te kunnen bewaren. Wanneer je een baal openmaakt moet je het wel binnen vijf dagen opmaken om schimmels te voorkomen.”
Voor particulieren met weinig paarden is dat niet altijd handig, maar ook voor de sobere rassen en paarden, die gevoelig zijn voor suiker, is het vaak niet de juiste keuze.”
Foto: Max Kneefel
Verschillen
Er zijn veel verschillende soorten hooi, denk aan de meer traditionelere weidehooi, kruidenhooi en graszaadhooi. Thomas vult deze nog aan met Timothee hooi en de Haymaster van Barenburg.
“Die Timothee is vooral in Amerika en Canada heel populair, maar ook hier in Europa ontstaat er steeds meer vraag naar. Dit staat voornamelijk bekend om de hoge voedzaamheid en smakelijkheid voor paarden. Heel anders dan het graszaadhooi bijvoorbeeld wat juist veel structuur en minder voedingsstoffen en dus ook suikers bevat.”
“Het kruidenhooi zit daar tussen omdat dit is samengesteld uit verschillende grassoorten en kruiden. Dit zorgt ervoor dat de structuur gevarieerder is, maar deze soort zit wel weer iets lager in voedingsstoffen dan het weidehooi. Weidehooi is vergelijkbaar met kruidenhooi qua structuur, maar bevat niet de kruiden die sommige eigenaren graag in hun ruwvoer willen toevoegen en wat vooral zorgt voor de lekkere geur.”
“Schimmel in hooi is ongezond”
Geen eenzijdig antwoord
Op de vraag welk hooi het best is voor een paard bestaat volgens Thomas geen eenzijdig antwoord.
“Het is afhankelijk van waar jij je paard voor gebruikt. Is dat een recreatief ritje, de sport of topsport en dan ook nog in welke discipline? Is het een paard wat snel te dik wordt of gevoelig ergens voor is zoals stof of suikers? Of juist een oud paard? In dat laatste geval wil je juist een wat fijner hooi hebben wat niet te hard is met voldoende voedingsstoffen.”
“Terwijl dat hooi voor een te dik paard juist weer helemaal niet geschikt is. Wat voor jouw paard kwaliteitsvol hooi is ligt er dus maar net aan wat de behoefte is, maar over het algemeen zien we graag groenig hooi wat lekker ruikt en een goede structuur heeft. Al geeft dat in combinatie met een goede analyse nog geen garantie dat je paard het goed eet.”
“Het blijft lastig waar dat aan ligt. Dit kan deels aan een laag suikergehalte liggen, waar suiker vaak toch voor een stukje smakelijkheid in het hooi zorgt. Maar de paardeneigenaren willen meestal juist dat lage suikergehalte.”
“Stof in hooi is een hot item”
Wisselende waardes
Vanwege die vraag naar lage suikerwaarde en omdat er de laatste jaren veel wisselende voedingswaardes voorkomen zijn ze bij Corsten Fourage veel bezig met het uitvoeren van ruwvoeranalyses.
“Die wisselende waardes komen deels doordat er op steeds meer stukken land beperkingen komen op het bemesten. Met bemesten kan je de voedingswaarde van je gewas voor een groot deel sturen, naast wat het weer natuurlijk doet. Door de graslanden niet te bemesten krijg je een ander gras, een schralere variant.”
“Dit heeft tot gevolg dat het suikergehalte hoger ligt en het eiwit- en energiegehalte lager. We zouden dit als fouragehandelaar graag anders zien, maar dit heeft te maken met de wet- en regelgeving in de diverse landen. Het wordt dus een steeds grotere uitdaging om hooi te vinden van weides waar licht wordt bemest.”
“Dus voeren we zo veel mogelijk analyses uit om de klant zo goed mogelijk te kunnen vertellen wat ze precies voeren. Al lukt dat tegen het einde van het seizoen in het voorjaar niet altijd; de vraag naar hooi is dan soms zo hoog dat de vracht die binnenkomt alweer weg is voordat de uitslag van de analyse er is.”
Foto: Max Kneefel
Wat je wilt voorkomen
Om nog even op die kwaliteit van het hooi terug te komen kan Thomas wel een paar dingen noemen die je als paardeneigenaar sowieso wilt voorkomen en één daarvan is schimmel.
“Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat dit niet gezond is voor een paard, maar ook stof is iets wat je niet in je hooi wilt hebben. Voor de luchtwegen van het paard is dit niet bevorderlijk en hoewel ik geen dierenarts ben, kan ik beamen dat dit vervelende gevolgen kan hebben. Ik weet niet of het aan de nieuwste technieken van het persen ligt waardoor er meer stof in het hooi zit of de veeleisender wordende klant, maar tegenwoordig is stof in het hooi een hot item.”
“Vandaar dat we zes jaar geleden ook een lijn met kleine baaltjes hooi hebben ontwikkeld die we hier voor 70% stofvrij maken. Op dit moment zijn wij druk bezig met een compleet nieuwe lijn die begin 2024 sowieso persklaar moet zijn.”
“Hiermee kunnen wij onze capaciteit gaan verdubbelen naar 16.000 ton hooi. Het hooi helemaal stofvrij maken, dat gaat misschien niet lukken maar wel voor 98%. Dat doen we door de grote pakken hooi voorzichtig los te maken zodat de structuur behouden blijft en vervolgens te filteren en te reinigen met lucht om stof en de eventuele stenen of stukken hout af te voeren.”
Moeilijke garantie
Nog iets wat bij veel paardenliefhebbers speelt, is het verlangen naar hooi zonder giftige planten. Thomas legt uit dat het moeilijk is om dit 100% te garanderen, maar dat ze er wel alles aan doen om het te voorkomen.
“Voor de oogst gaan we bij onze boeren langs, maar het is onmogelijk om alle weides stukje bij beetje te inspecteren. Dat gaat ook deels op vertrouwen.”
“Om de eventuele problemen te kunnen tracken hebben wij een systeem ingebouwd waarbij al het hooi wat hier binnenkomt direct wordt gelabeld. Als er een klacht komt dan weten wij dus direct waar het vandaan komt. Die track & trace hebben we heel scherp. Als het in een zeldzaam geval fout gaat dan moet de boer echt met een actieplan komen om problemen in de toekomst te voorkomen.”
Foto: Max Kneefel
Opslagtips
Om goed hooi zo lang mogelijk goed te houden heeft Thomas tot slot nog een paar praktische tips voor de opslag. “Zelf zetten we het hooi altijd op zijn kant als we het voor langere tijd wegzetten. Een baal hooi is op zijn kant namelijk steviger dan wanneer hij plat ligt. Hierdoor kan je minder balen op elkaar stapelen en houd je het pak luchtiger. Hooi is een product wat moet kunnen ademen, voldoende lucht tussen de balen is daarom belangrijk.”
“Zeker in de eerste zes weken dat het in de schuur zit. Ook belangrijk is om altijd iets op de ondergrond te leggen, bij voorkeur een laag stro, een pallet of beide. Je hebt altijd opkomend vocht en je wilt niet dat dit je hooi aantast. En als je het hooi graag stofarm wilt houden dan adviseren we ook om het in een afgesloten ruimte op te slaan om te voorkomen dat de wind hier dingen in blaast.”
Foto: Max Kneefel
Over Corsten
Al meer dan 65 jaar levert Corsten Fourage uit Mariahout hooi en stro aan verschillende paardenhouders waaronder een heel aantal bekende namen. Thomas van den Brand staat aan de leiding van de fouragehandel waarbij het leveren van kwaliteitsproducten met een goede service de hoogste prioriteit heeft. Of dit nu voor een grote stal is of een paardeneigenaar die een kleine hoeveelheid wil bestellen. Voor meer informatie kun je kijken op: www.corsten.nl.




