Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Blog Martine du Floo | “Homeopathie geeft het zelfherstellend vermogen een setje”

Verzorging

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers.  

Advertisement

Niet zuiver

“Na een bos rit was er iets vreemds aan het uitloop drafje van Fire. De eigenaar stapte af en heeft samen met Fire de laatste kilometer te voet afgelegd. Hij had dat wel vaker als er een lange rit was gemaakt en dan was er na een dag weidegang niets meer aan de hand. Echter deze keer bleef hij dat ‘hupje’ nog houden. De dierenarts kon niets vinden en ook een behandeling door de osteopaat en chiropractor brachten geen verbetering. Verandering van pensionstal, waardoor hij ook in de winter meer kon bewegen, veranderde al veel, maar toch bleef het probleem. Hij bleef niet ‘zuiver’ lopen. Op dat moment werd mijn hulp ingeroepen om te kijken op wat voor een manier ik mijn expertise kon inzetten om Fire te helpen. Ik adviseerde toch nog een keer een osteopaat te laten komen en complementair voor een goede aftercare te zorgen in combinatie met homeopathie en een trainingsprogramma om de spieren en gewrichten te laten herstellen en te ondersteunen. Daarna heb ik een homeopathisch traject en een trainingsprogramma aangeraden en masseerde ik Fire regelmatig, uiteraard in overleg met de osteopaat.”

Homeopathische traject

“Een homeopathisch middel wordt gekozen op symptomen die horen bij het paard, maar ook op wat voor een manier de hoofdklacht zich presenteert en hoe het dier op deze klacht reageert. Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen bij bepaalde problemen, maar er is niet altijd eenzelfde middel dat bij een specifieke klacht hoort. Als je verschillende paarden met hetzelfde fysieke probleem naast elkaar zet zijn er op het gebied van de uitingen van het paard, dus hoe het reageert op de pijn mentaal en fysiek soms minimale verschillen, waardoor de homeopaat uit de verschillende middelen een keuze kan maken om het probleem aan te pakken.”

Omstandigheden onder de loep

“Gedurende een consult worden deze zaken allemaal uitgevraagd en gaat de homeopaat daarna zoeken naar het juiste middel voor de klacht en de uitingen van het paard. Daarnaast is het belangrijk de omstandigheden onder de loep te nemen. Zodat na herstel het probleem zich niet herhaalt. Hoe zit het trainingsprogramma in elkaar, hoe oud is het paard, wanneer ontstaat het probleem. Zijn er mentale of fysieke issues zoals bijvoorbeeld eenzijdige belasting, te vaak van stal wisselen, te vaak op wedstrijd enzovoorts.”

Rust

“Net als bij humane sporters is het bij de training van paarden ook van belang ook regelmatig mentale en fysieke rust en plezier in het trainingsprogramma integreren. Rust is groei. Daarom heeft de eigenaar van Fire al deze zaken aandacht gegeven. Afhankelijk van de potentie van het homeopathisch middel werkt het fysiek en/of mentaal. ‘Zo weinig van het middel geven aan zo’n zwaar paard kan toch niet werken’, krijg ik regelmatig te horen. Maar niets is minder waar. Homeopathie werkt niet onderdrukkend, maar geeft het zelf-herstellend vermogen van het paard een zetje, zodat het lichaam en het mentale aspect weer in balans kunnen komen.”

Eerst mentaal herstel

“In een lagere potentie kan homeopathie ook voor fysieke klachten allopathisch worden ingezet. Er zijn verschillende merken die complexmiddelen aanbieden waarin alle middelen verwerkt zijn die zouden kunnen helpen bij een bepaald probleem. Echter als de klacht zich alsmaar herhaalt is het goed in samenwerking met een homeopaat en een mogelijk regulier traject te onderzoeken hoe dit vermeden kan worden. Bij Fire adviseerde ik het middel elke dag te geven gedurende 1 week. Na die week merkte de eigenaar dat Fire ‘fijner in zijn vel’ kwam en vrolijker werd. De fysieke klacht verbeterde na 2 weken. Als homeopaat ben ik altijd blij dat het herstel mentaal begint en daarna het fysieke probleem verbetert. Andersom is meestal tijdelijk.”

“Drie maanden later kon de eigenaar van Fire weer voorzichtig het trainen oppakken. De bewegingen van Fire zijn vloeiender dan ooit. Het homeopathische traject is al even afgebouwd. Regelmatig verzorg ik nog een onderhoudsmassage bij Fire.”

Afbeelding