Afbeelding

Nat en vies weer: Risico op mok

Verzorging

Er is weer heel wat water gevallen, dus de paarden staan vaak in het natte gras of in de modder. Vocht en vuil zijn vaak de veroorzaker van een bacteriële huidinfectie, zoals mok. Normaal zit er een natuurlijke beschermlaag op de huid, maar door nat en vuil raakt die verzwakt. Ook overdadig wassen haalt deze beschermlaag weg.

Advertisement

Huidaandoening 

Mok is een huidaandoening in de kootholte, met verschillende oorzaken en uitingsvormen. Mok is dus eigenlijk een benaming voor een huidprobleem aan de onderkant van het been. Ook hoger op het been komt het voor, maar dan spreken we vaak van rasp.

Diverse vormen

Er zijn diverse vormen van mok. Het minst ernstig is het, als er alleen roodheid en een geringe pijnlijke huid ontstaat. Bij een iets ernstigere vorm, kan er vocht uit de ontsteking komen en korstvorming ontstaan. Als de ontwikkeling van de ontsteking zich doorzet, dan raken de diepere huidlagen ook ontstoken. Meestal krijgt het paard dan meer pijn, onderhuidse vochtophoping en korstvorming.

Behandelplan

Er wordt op diverse manieren gedacht over de behandeling van mok. Echter door de verschillende oorzaken van de huidontsteking, zijn er ook diverse behandelplannen. Wat bij de ene goed werkt, kan bij de ander juist weer het tegenovergestelde betekenen. 

Droge, schone omgeving

Zorg in ieder geval dat je paard in een droge schone omgeving staat. Voorkom natte benen en dep deze goed droog, mochten ze toch nat zijn geworden. Doe dit met een zachte schone doek en wrijf niet te hard.

Dierenarts

In het beginstadium kan wassen met ontsmettende shampoo al voldoende zijn, maar soms zijn ontstekingsremmende middelen nodig. Overleg met je dierenarts.  

Bron: De Hoefslag