Mok
Mok Foto: Paardenpraktijk Utrecht

Mok bij paarden

Algemeen
Advertisement
Bijna iedere paardenhouder is wel bekend met het fenomeen mok. Korstjes en eczeem-achtige wondjes aan het onderbeen en in de kootholte van het paard zijn de meest voorkomende aanwijzingen. Nu de nattere periodes weer zijn aangebroken, is deze hardnekkige kwaal in ene keer weer actueel. 

Wat is nu precies mok?

Mok is een huidontsteking van de kootholte en kan zich in verschillende vormen uiten. De minst ernstige vorm gaat gepaard met enkel roodheid en geringe pijnlijkheid van de huid. Als de ontsteking ernstiger is, kan er sprake zijn van vochtuittreding en korstvorming. Mocht de ontsteking zich verder ontwikkelen dan raken de diepere huidlagen ook ontstoken en nemen de pijnlijkheid en korstvorming toe. Alle vormen van mok kunnen zich ook hoger op het been voordoen, men spreekt dan ook wel van €˜rasp'.

Behandeling van mok

Stel in samenwerking met je dierenarts een behandelplan op. Bij mok is het allereerst belangrijk de oorzaak vast te stellen, zoals schurftmijtinfecties of een verminderde weerstand. De dierenarts kan wanneer nodig een afkrabsel maken of huidbioptie uitvoeren en je het beste voorlichten over ondersteunende maatregelen en gebruik van ontsmettende shampoo, zalf, antibiotica en/of ontstekingsremmers. (foto: Paardenpraktijk Utrecht) Bron: Hoefslag Foto:   Paardenpraktijk Utrecht    
Mok