Afbeelding

Ringworm bij paarden: niet dodelijk, wel heel vervelend

Verzorging
Advertisement
Ringworm is een zeer besmettelijke schimmelinfectie van de huid, die zich van paard op mens kan verspreiden. De naam is verwarrend, want de aangetaste plekken zijn niet altijd ringvormig en de aandoening heeft niets met wormen te maken. Er zijn veel verschillende soorten ringworm, maar de twee belangrijkste soorten zijn de trichophyton- en microsporum-soort. De schimmel groeit op de huid en in het haar en tast die op verschillende manieren aan.

Tekenen van ringworm

In de eerste fase van een ringwormbesmetting zie je uitstekende plukjes haar met een verdikking van de huid eronder. Deze plekjes kunnen alle vormen aannemen en zijn dus niet altijd rond. Meestal vallen de plukjes haar uit en wordt de aangetaste huid zichtbaar. Vervolgens wordt de plek grijs en schilferig waarna het haar weer terug groeit.

Onverklaarbare huiduitslag

Ringworm komt in heel veel verschillende vormen voor. Wanneer je paard onverklaarbare huiduitslag heeft, is het raadzaam je dierenarts in te schakelen. Wanneer je vermoedt dat je paard ringworm heeft, kun je hem het beste behandelen om te voorkomen dat een eventuele besmetting zich verder verspreidt. Ringworm is een van de weinige aandoeningen waarbij je veilig preventief te werk kunt gaan.

Wrijving

Ringworm komt op alle plekken van het lichaam voor, maar is het vaakst te zien op de plaatsen waar je zadel en het hoofdstel zitten. Omdat hier wrijving ontstaat, en soms kleine schuurplekjes, kan de schimmel gemakkelijk de huid binnendringen. Van jonge paarden wordt gezegd dat ze meer risico lopen, waarschijnlijk omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Oudere paarden hebben vaker slechts milde tekenen van ringworm en herstellen sneller.

Zeer besmettelijk

Paarden gaan niet dood van ringworm, dus er is geen reden voor paniek, maar het is zeer besmettelijk. Je kunt wel voorkomen dat jouw paard wordt besmet. De infectie verspreidt zich ofwel door direct contact, of door gedeeld gebruik van hoofdstellen, zadels, dekens en poetsspullen. Het wordt vooral afgeraden om singels op meerdere paarden te gebruiken. Het vervelende is dat ringworm ook sporen ontwikkelt die zich nestelen in houtwerk, vuile stallen en omheiningen. Dat kan meer dan een jaar aanhouden.

Apart houden

Een paard waarbij ringworm is vastgesteld houd je bij voorkeur apart, zodat hij geen direct contact met andere paarden kan hebben. Poets of scheer besmette paarden niet! Omdat het voor een dierenarts soms lastig is om ringworm vast te stellen, bijvoorbeeld omdat een monster op kweek gezet moet worden, kan de uitslag van een test wel tien dagen op zich laten wachten. De behandeling bestaat uit het wassen van je paard en je dekens, dekjes, borstels en tuigage. Ook de stal, het hekwerk en andere zaken waarmee je paard in aanraking komt, moeten worden schoongemaakt, bij voorkeur met een middel waar bleek in zit. Soms wordt ook medicatie voorgeschreven. Rijden wordt in verband met het schuren op de huid afgeraden. Bron: Horse & Hound Foto’s: Remco Veurink
Afbeelding