Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Spierstijfheid en spierpijn, en nu?

Verzorging Opvallend

Ieder paard kan wel eens een dag last hebben van stijve spieren, bijvoorbeeld na een zware training of rare beweging op de wei of paddock. Spierstijfheid uit zich in korte gangen, verminderde buiging en/of verzet tijdens de training. Primaire oorzaken kunnen spierscheurtjes zijn, maar ook een teveel aan melkzuur in de spieren en/of een verminderde doorbloeding. Als een paard regelmatig last heeft van stijfheid, is niet alleen extra aandacht voor de training gewenst, maar ook voor het rantsoen.

Advertisement

Antioxidanten

Antioxidante vitamines C en E helpen bij de afvoer van melkzuur en maken vrije radicalen onschadelijk. Een voldoende voorziening is daarom noodzakelijk voor paarden in training. Vitamine C wordt door het lichaam zelf aangemaakt; in de meeste gevallen is extra vitamine C in het voer niet nodig. Bij zware inspanning of verminderde leverfunctie kan extra vitamine C wel wenselijk zijn.

Zetmeel minderen

Sommige paarden(-rassen) zijn gevoelig voor de hoeveelheid zetmeel in hun rantsoen, doordat ze tijdens de training ongewoon veel melkzuur produceren op een zetmeelrijk rantsoen. Dit ‘verstopt’ de spieren, waardoor ze niet meer goed kunnen samentrekken. Dit uit zich in stijve gangen en vermoeidheid. Verminderen van de hoeveelheid zetmeel in het rantsoen kan de symptomen bij deze paarden verlichten.

Extra vetten

Wanneer je het zetmeelgehalte in het rantsoen verlaagd, zal er iets anders voor in de plaats moeten komen als energiebron. Naast extra ruwvoer zijn vetten en oliën hiervoor zeer geschikt. Ze hebben een drie keer hogere energiedichtheid dan koolhydraten (zetmeel) en bij de verbranding van vetten voor energie komt geen melkzuur vrij. Voor paarden met chronische spierproblemen kan een ruwvoer- en vetrijk rantsoen een uitkomst zijn. Spierstijfheid en -pijn moeten niet worden verward met spierbevangenheid. Dit laatste is namelijk een totale verzuring van de grote spiergroepen, die zeer plotseling kan optreden tijdens/na inspanning en ernstige gevolgen kan hebben. Bij spierbevangenheid kunnen erfelijke factoren een rol spelen, maar het rantsoen is in alle gevallen een belangrijke factor. Bij spierstijfheid is de training (warming up, zwaarte van de training en cooling down) de meest bepalende factor. 

Bron: De Hoefslag