Afbeelding
Foto: Veurink/Sanoma

Slechte hoefkwaliteit: biotine?

Verzorging Opvallend

Biotine is een van de wateroplosbare B-vitamines, maar wordt ook wel vitamine H genoemd. Het aanbod aan natuurlijke bronnen van biotine is schaars, bovendien zijn de gehaltes in deze bronnen relatief laag. Het is alom bekend dat een gebrek aan biotine een negatief effect kan hebben op de hoefkwaliteit en dat een biotinesupplement de hoefkwaliteit verbetert. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de belangrijkste bron van biotine in de darm van het paard zit. 

Advertisement

De darmbacteriën 

Langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker hoe belangrijk de darmbacteriën zijn voor een goed functionerend en gezond lichaam. Deze bacteriën produceren het gehele vitamine B-complex, waaronder ook biotine, mits de bacteriepopulaties in goede staat verkeren. Een gezonde darm is dus een eerste vereiste voor gezonde hoeven! 

Een gezonde darm? 

De bacteriepopulaties in de darm van het paard zijn o.a. afhankelijk van een goed samengesteld rantsoen. Een aantal voorwaarden voor een gezonde darm zijn: geen stress, voldoende ruwvoer en weinig zetmeel in het rantsoen en rantsoenveranderingen langzaam doorvoeren. Een eventuele antibioticakuur doodt de goede darmbacteriën; een probioticakuur tijdens en na antibioticagebruik is daarom aan te raden. 

Extra biotine 

Is de darmgezondheid in orde en wil je nog wat extra’s doen om de hoefkwaliteit te verbeteren, dan kan een biotinesupplement helpen. Voor verbetering van de hoefkwaliteit is er wel een aardige hoeveelheid nodig: 10-60 mg/dag voor een volwassen paard. Verder is ook een lange adem gewenst: afhankelijk van de hoefgroei duurt het 3 tot 6 maanden voordat resultaat zichtbaar wordt. Het duurt ongeveer een half jaar voordat de hoef van de kroonrand tot de grond is gegroeid. Dat betekent dat een slechte hoefkwaliteit vaak een teken is van een langdurig tekort/verminderde gezondheid. Externe factoren zoals droogte, slecht beslag, te weinig beweging, etc. spelen echter ook een belangrijke rol bij het ontstaan van slechte hoeven. 

Bron: De Hoefslag