Afbeelding

Blog Martine du Floo | Massage voor paarden (deel 3)

Welzijn Opvallend

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over massage voor paarden (deel 3). 

Advertisement

Bot en kraakbeenweefsel

“Bot en kraakbeenweefsel hebben totaal verschillende eigenschappen en vullen elkaar daardoor aan. Bot is stevig en stug. Kraakbeen daarentegen is minder sterk, maar soepel, elastisch en glad. Tot aan volwassenheid is zowel de lengte- als breedtegroei van belang. Veel van het kraakbeen waarmee een veulen wordt geboren, gaat geleidelijk over in bot. Een paard kan in de lengte zijn uitgegroeid, maar de breedtegroei duurt meestal wat langer. Hier moet je voorzichtig mee omgaan in de training. De spieren moeten niet te snel worden belast, dit kan namelijk scheefheid opleveren.”

Elk paard uniek

“Elk paard is uniek en er zijn maar weinig paarden met perfect gebouwde benen. De meeste paardenbenen vertonen kleine onvolkomenheden die lichamelijk gezien niet belangrijk zijn. Maar voor ‘gebruik in de sport’ kunnen deze onvolkomenheden wellicht voor problemen zorgen. Er zijn een aantal afwijkingen die de kans op kreupelheid vergroten. Vaak worden deze veroorzaakt door een ongelijke verdeling van het gewricht op het been. Het been moet recht zijn. Staat het naar binnen of buiten, dan worden sommige delen extra belast. Een juiste trainingsopbouw ‘onder de man’, maar ook op de grond, is van belang. Net als de juiste balans tussen ‘rust’ en beweging.” 

Wat doet massage?

“Meer dan zestig procent van het paardenlichaam bestaat uit spieren. Een regelmatige massage heeft de volgende voordelen:

  • Het verbetert de doorbloeding, waardoor blessures sneller herstellen en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
  • Het vermindert spierkramp.
  • Het verwarmt de spieren en bereidt het paard voor op het werk.
  • Het laat spierknopen en verklevingen verdwijnen.
  • Het zorgt voor ontspanning.
  • Het helpt bij het vroegtijdig ontdekken van problemen, zodat slijtage of blessures voorkomen kunnen worden of een specialist kan worden ingeschakeld voordat de gevoeligheid blessures oplevert.
  • Het zorgt voor het vrijkomen van ‘geluksstofjes’, zoals endorfines.
  • Het verhoogt de productie van synoviavocht, wat zorgt voor betere smering van de gewrichten.
  • Het verbetert bewegingsvrijheid, looplust en zorgt dat het paard een betere balans en bewegingsvrijheid heeft. Daardoor het lichaam goed kan gebruiken.”

Over Martine

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Haar expertise is holistisch, verbindend en ze zet haar kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. www.martinedufloo.nl


Foto door Deborah Blom

Afbeelding