Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P.
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots
Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P. FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots © Digishots

WB finale springen Omaha | Harrie Smolders en Monaco N.O.P. prolongeren zilveren, goud voor Von Eckermann en King Edward

Springen WB finale Omaha

Harrie Smolders wist zijn WK-titel op een geweldige manier te prolongeren in de FEI Longines Wereldbekerfinale in Omaha. In de derde en laatste finaleronde kreeg hij één fout meer dan wereldkampioen Henrik von Eckermann. Op de laatste klom Monaco N.O.P. op van de zevende plaats naar een zilveren medaille. “Monaco is echt op weg om het beste paard uit mijn carrière te worden”, looft de ruiter zijn geweldenaar.

Van plek zeven naar twee

“Het is ongelooflijk dat Monaco N.O.P. weer tweede wordt. Om op te klimmen van plaats zeven naar de tweede was geweldig. Verslagen worden door King Edward is zeker niet slecht en zeker geen schande. Ik geef mijn paarden graag een rustpauze van twee maanden en die heeft Monaco N.O.P. deze winter gehad. En dat betaalde zich hier in Omaha uit. Hij was fris en ik voelde de hele week hoe goed hij in vorm was. Het is mijn taak om hem in de juiste focus te brengen. Als Monaco daar dan zo goed op reageert, kan ik daar de hele week van genieten”, is Harrie uitgelaten. 


Podium 1. Henrik von Eckermann - King Edward, 2. Harrie Smolders - Monaco N.O.P., 3. Hunter Holloway - Pepita Con Spita FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots 

Podium

Na een geweldige foutloze eerste ronde op zaterdagnacht steeg Harrie naar de gedeelde tweede plaats. In de allerlaatste ronde van de wereldbekerfinale tikte Monaco N.O.P. er een balk af. King Edward van Henrik von Eckermann liet alle balken in de lepels en won daarmee het wereldkampioenschap.  Daarmee bleef de Zweed voor Harrie in het klassement en kon alleen Pius Schwizer hier nog verandering in brengen. Het werd zilver voor Harrie toen de Zwitser met zijn hengst Vancouver de Lanlore met 8 strafpunten over de finish kwam. Hij zakte daarmee naar een zesde positie in het eindklassement. De Amerikaanse Hunter Holloway klom op naar het brons en maakte het podium compleet. 


Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P. FEI World Cup Final Omaha 2023 © Digishots 

‘Hij verdient het om een keer wereldkampioen te worden’

Harrie kan niet anders dan lovend zijn over zijn superieure Holsteiner. “Monaco is echt op weg om het beste paard uit mijn carrière te worden. Vorig jaar was hij tweede in de wereldbekerfinale en wonnen we teamzilver op het WK. Hij krijgt nu weer rust en dan zal ik hem in de loop van het buitenseizoen weer starten. We zullen ons dan voorbereiden op het Europees Kampioenschap begin september in Milaan. Ik wil de wereldbeker zeker een keer winnen en Monaco N.O.P. verdient dat ook om dat een keer te doen!”

Bron: KNHS

Foto’s: Digishots 

Harrie Smolders (NED) - Monaco N.O.P.
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots
Podium 1. Henrik von Eckermann - King Edward, 2. Harrie Smolders - Monaco N.O.P., 3. Hunter Holloway - Pepita Con Spita
FEI World Cup Final Omaha 2023
© Digishots