McLain Ward - HH Azur
CHIO Aachen 2019
© DigiShots
McLain Ward - HH Azur CHIO Aachen 2019 © DigiShots © DigiShots

Dutch Masters | Liveblog Rolex Grote Prijs: McLain Ward wint op sensationele wijze

Springen The Dutch Masters

Het hoogtepunt voor de springliefhebbers is natuurlijk de Rolex Grote Prijs over 1,60m. De rubriek is van start gegaan en van de 35 deelnemers gaan er zestien met elkaar de strijd aan in de barrage. Voor Nederland hebben Willem Greve, Marc Houtzager en Lars Kersten zich geselecteerd. Wie zal dit jaar de Grote Prijs met een beloning van 330.000 euro op zijn of haar naam mogen schrijven?

Advertisement

Barrage Lars Kersten met Hallilea (NED)

Als laatste starter kan alleen Lars Kersten de uitslag nog veranderen. Het is de eerste keer dat Lars een Rolex barrage rijdt. Een goede start en hij geeft alles. Ze reden de barrage van hun leven en bleven foutloos in 39,01 seconden. Een hele knappe zesde plaats! 

Barrage Marcus Ehning met Priam du Roset (GER)

Marcus Ehning deed een dappere poging maar kwam al vrij vroeg in de problemen. Twee balken bleven niet in de lepels liggen. De klok stopte op 47,89 seconden.

Barrage Simon Delestre met Cayman Jolly Jumper (FRA)

Deze ruin kan zo enorm snel galopperen en hij maakte de perfecte wending. Het leek niet beter te kunnen. Op de allerlaatste hindernis kwam hij er net te dicht op en de balk viel in het zand. Wat jammer want hij was sneller dan McLain Ward. Hun barrage tijd is 37,77 seconden.

Barrage Kevin Staut met Viking d’La Rousserie (FRA)

De combinatie is super snel, maar wijkt hier en daar iets van de ideale lijn af. Toch wisten ze heel knap foutloos te blijven en rijden ze in 39,78 seconden over de eindstreep.

Barrage Peder Fredricson met Catch me Not S (SWE)

De combinatie gaf alles in de barrage en liet alle balken in de lepels liggen. Een rondje waar niet veel op aan te merken is. Ze finishen in 39,48 seconden.

Barrage Joseph Stockdale met Equine America Cacharel (GBR)

Een nog relatief onervaren combinatie had het moeilijk in deze pittige barrage. Twaalf strafpunten is het eindresultaat en de klok stopte op 46,77 seconden.

Barrage Harry Charles met Balou du Reventon (GBR)

De handige jonge Britse ruiter leek iets overmoedig in de barrage. Twee balken vielen er naar beneden en de kansen voor deze combinatie waren verkeken. Met acht strafpunten verlieten ze het parcours in 41,41 seconden.

Barrage Marc Houtzager met Holy Moley (NED)

Een snelle korte wending naar de Audi stijlsprong leverde weer wat tijdswinst op. Ze reden een keurige nulronde in 40,41 seconden.

Barrage Steve Guerdat met Dynamix de Belheme (SUI)

Een geweldige barrage van de topruiter uit Zwitserland. Alle balken bleven in de lepels liggen en ze zetten een tijd neer van 38,53 seconden.

Barrage Janne Friederike Meyer-Zimmermann met Messi van ‘t Ruytershof (GER)

Een fout voor de Duitse amazone. Op de VDL oxer viel er een balk en de kansen waren verkeken. Ze reed het parcours rustig uit en finishte in 40,88 seconden.

Barrage Willem Greve met Grandorado TN N.O.P. (NED)

Ze begonnen zo sterk aan hun barrage rit tot hij te dicht op de hindernis kwam en het hout naar beneden viel. Daarna was de combinatie het ritme kwijt en vielen er nog twee balken. Wat jammer, er had zeker meer ingezeten voor deze topcombinatie. Het resultaat zijn twaalf strafpunten en een tijd van 48,47 seconden.

Barrage Gerrit Nieberg met Blues d’Aveline CH (GER)

De Duitser leek in de eerste hindernissen sneller te zijn dan McLain Ward. Er viel een balk en alle kansen waren verkeken. Door de fout was de impuls er uit en ze finishten in 38,92 seconden.

Barrage McLain Ward met Hh Azur (USA)

De ruiter trok alles uit de kast om onder de tijd van Julien Epaillard te komen. Hij heeft nog steeds kans om een extra bonus te krijgen door de Rolex Grand Slam. De combinatie is zo op elkaar ingespeeld en wisten nog sneller te zijn. Ze nemen de leiding over in 37,86 seconden.

Barrage Martin Fuchs met Leone Jei (SUI) 

De Zwitser gaf alles en wilde nergens iets laten liggen. Hij kreeg nog niet de wendingen voor elkaar zijn voorganger. Hij was net iets langzamer en de klok stopte op 38,79 seconden.

Barrage Julien Epaillard met Donatello d’Auge (FRA)

De ruiter reed de ideale lijnen en elke pas was van hem. De Fransman zette een sublieme rit neer en zit onder de tijd van de Zweed. In 38,06 seconden galoppeerden ze over de finish. Wie kan hier onder komen? Het is een super spannende strijd!

Barrage Henrik von Eckermann met King Edward (SWE)

Als eerste combinatie zijn de regerend wereldkampioenen in de piste. De kleine vos kan super snel wenden en galoppeert sensationeel snel rond. Ze lieten een spectaculaire barrage zien en zetten direct een snelle tijd neer van 38,52 seconden. 


Lars Kersten (NED) - Hallilea © DigiShots 

SNR 35 Lars Kersten met Hallilea (NED)

De laatste combinatie is binnen. Lars reed een heel net parcours en kon zijn schimmelmerrie met veel controle onder zich houden. De inspring van de dubbel werd aangetikt, maar bleef liggen! Een geweldig resultaat want hij mag als derde Nederlander naar de barrage. Ze reden een foutloze ronde in 68,12 seconden.

SNR 34 Andreas Schou met Dard de Lux (SUI)

De twaalfjarige hengst kreeg een fout op hindernis negen wat hem een barrageplek koste. Zonde! Ze finishen in 68,02 seconden.

SNR 33 Marcus Ehning met Priam du Roset (GER)

Op de manier hoe de Duitse vakman rijdt lijkt het parcours bijna gemakkelijk. Wat een vertrouwen heeft het paard in zijn ruiter. Een simpele nulronde die Marcus met veel controle kon rijden. Ze mogen naar de barrage nadat ze in 69,17 seconden konden finishen. 

SNR 32 Simon Delestre met Cayman Jolly Jumper (FRA)

De energieke ruin springt met gemak en impuls over de hoge hindernissen heen. De laatste dubbelsprong leek onmogelijk, maar het paard wist zich te redden. Nog een foutloze ronde erbij! De combinatie finisht in 67,21 seconden.

SNR 31 Marlon Modolo Zanotelli met Grand Slam VDL (BRA)

Jammer ze waren onwijs goed onderweg en ook de driesprong leverde geen problemen op. Op de Audi stijlsprong viel er een balk door een korte snelle wending. Ze finishen in 69,02 seconden met acht strafpunten.

SNR 30 Victor Bettendorf met Mistar Taj des Fusains (LUX)

De ruiter uit Luxemburg kreeg in het begin van het parcours al een balk. Hij pakte daarna het ritme weer op en loodste zijn elfjarige ruin relatief makkelijk door de driesprong. Jammer van de fout want waren ze snel! Ze finishen in 64,02 seconden met vier strafpunten.

SNR 29 Harrie Smolders met Monaco N.O.P. (NED)

Vorig jaar werden ze tweede, wat kunnen ze dit jaar doen. Het eerste gedeelte verloopt soepel. Op de laatste van de driesprong gaat het mis en is zijn kans op de barrage verkeken. Jammer want het was een fijne ronde in 68,25 seconden. 

SNR 28 Denis Lynch met Brooklyn Heights (IRE)

De ervaren Ier heeft aan Brooklyn Heights een fantastisch paard voor het hoogste niveau. Ze reden iets te snel de dubbel in waardoor de balk van de insprong naar beneden viel. Ook de laatste van de driesprong bleef niet liggen. Er had wellicht meer ingezeten want wat en vermogen heeft deze ruin. Ze eindigen in 68,83 seconden met acht strafpunten.

SNR 27 Kevin Staut met Viking D’la Rousserie (FRA)

Deze Fransman loodst zijn hengst met veel gemak door het parcours. Ze weten een nog snellere tijd neer te zetten! Wauw! In 66,62 seconden galoppeerden ze over de eindstreep. Het wordt een spannende strijd in de barrage, inmiddels zijn het er twaalf. 

SNR 26 Peder Fredricson met Catch me Not S (SWE)

Steeds meer combinaties vinden hun weg naar de barrage. Peder reed een rustige ronde in 68,23 seconden. Alle balken bleven in de lepels liggen. 

SNR 25 Joseph Stockdale met Equine America Cacharel (GBR)

Deze jonge ruiter reed een simpele ronde waarvan niemand van te voren had gedacht dat dit loodzware parcours ze zo makkelijk af zou gaan. Hij weet zich ook te plaatsen voor de barrage in 67,61 seconden. Kan hij het lastig maken voor de wereldtop? We gaan het straks zien in de barrage. 

SNR 24 Harry Charles met Balou du Reventon (GBR)

Deze combinatie is nog niet zo lang bij elkaar. De ruiter wist een hele knappe prestatie neer te zetten met deze hengst. Hij plaatst zich als tiende combinatie voor de barrage. Een heel simpel rondje waarbij het paard met veel vermogen over de hindernissen vloog. Ze finishen in 68,79 seconden.

SNR 23 Marc Houtzager met Holy Moley (NED)

Ja hoor, de tweede Nederlandse topruiter is er bij in de barrage. Marc reed een geweldige ronde waarbij het publiek ademloos mee kijk. Ze waren super op elkaar ingespeeld en dat bracht een nulronde tot gevolg. Ze finishen in 69,21 seconden.

SNR 22 Steve Guerdat met Dynamix de Belheme (SUI)

De ervaren ruiter reed een nieuwe tienjarige merrie de ring binnen. Het was nog even zoeken naar de afstemming, maar ze lieten een hele snelle foutloze ronde zien. Deze merrie is een van zijn toekomstpaarden want als die afstemming nog sterker wordt is deze combinatie tot veel in staat. Ze finishen in 69,33 seconden.

SNR 21 Gudrun Patteet met Sea Coast Guinness (BEL)

De Belgische amazone leek niet helemaal de controle te hebben over zijn paard. Er vielen twee balken waarna de amazone het voor gezien gaf.

SNR 20 Janne Friederike Meyer-Zimmermann met Messi van ‘t Ruytershof (GER)

De Belgische ruin lijkt alleen maar hoger en hoger te kunnen. Hij springt simpel over de hindernissen heen en de combinatie heeft ook nog een snelle tijd neer kunnen zetten. Ze weten foutloos te blijven in 68,07 seconden. De eerste amazone die zich heeft geplaatst voor de barrage.

SNR 19 Willem Greve met Grandorado TN N.O.P. (NED)

Deze combinatie liet eerder al zien in supervorm te zijn. De hengst heeft enorm veel vermogen en vliegt over de hindernissen. Willem reed hem uiterst professioneel rond en kent zijn hengst als geen ander. Die samenwerking was goed zichtbaar want ze kwamen nergens in de fout. Ze flikken het weer, een weergaloze nulronde! Dit belooft veel moois voor de barrage. Ze finishen in 69,75 seconden.

SNR 18 Maikel van der Vleuten met Dywis HH (NED)

Het geluk staat aan de zijde van de Brabantse ruiter. Tot de driesprong ging het goed. Er vielen twee balken en de combinatie leek even uit balans te zijn. Op de laatste hindernis was de controle er niet meer en daar viel de derde balk. Ze finishen in 71,05 seconden met dertien strafpunten. 

SNR 17 Gerrit Nieberg met Blues d’Aveline CH (GER)

Deze super snelle schimmel weet het waar te maken. De Duitser rijdt het paard vakkundig door het parcours en weet er een nulronde van te maken. Chapeau! Ze finishen in 67,51 seconden, de snelste nulronde tot nu toe.

SNR 16 Conor Drain met Imagine (IRE)

Nog een combinatie die voor het eerst deelneemt aan de Rolex Grote Prijs. Ze raken steeds beter op elkaar ingespeeld en het eerste gedeelte gaat vrij simpel. Op de laatste van de driesprong komt het hout naar beneden. Het resultaat is vier strafpunten in 68,87 seconden.

SNR 15 McLain Ward met Hh Azur (USA)

De Amerikaanse combinatie is overgekomen voor deze Grote Prijs. De merrie is super snel en laat zich makkelijk sturen. Heel vakkundig reed de ruiter door het parcours. Op sensationele wijze blijven ze foutloos in 69,12 seconden. Geweldig gedaan!

SNR 14 Max Kühner met Electrik Blue P (SUI)

De twaalfjarige hengst laat veel vermogen zien en heeft nog ruimte over. Een hele krappe wending naar de Audi stijlsprong, en daarna viel er een balk op de uitsprong van de dubbel. Ze hadden het wel verdiend om nul te blijven. Het eindresultaat is vier strafpunten in een tijd van 68,37 seconden.

SNR 13 Loewie Joppen met Havel van de Wolfsakker Z

De 59jarige ruiter debuteert op deze internationale CSI5* wedstrijd. Er viel een balk op de laatste van de driesprong, erg zonde want het rondje leek ze vrij gemakkelijk af te gaan. Een super resultaat voor de ruiter. Ze finishen in 70,10 seconden.

SNR 12 Martin Fuchs met Leone Jei (SUI)

Fantastisch! Een foutloze ronde voor de Zwitser. Zijn KWPN’er is super snel in de wendingen. De top drie van de wereldranglijst heeft zich tot nu toe geplaatst voor de barrage. Ze finishen in 68,15 seconden.

SNR 11 Yuri Mansur met Vitiki (BRA)

De parcoursbouwer heeft een enorm hoog, breed en moeilijk parcours neergezet voor de allerbesten van de wereld. Ook de Braziliaan heeft er moeite mee. Zijn vos spring met veel techniek en de driesprong is geen probleem. Ze finishen in 70,50 seconden met acht strafpunten. Tot nu toe is het twee combinaties gelukt om foutloos te blijven. 

SNR 10 Leopold van Asten met VDL Groep Nino du Ruton (NED)

De grote tienjarige verkijkt zich even op de eerste hindernis, maar al snel vinden ze hun ritme. Op een relatief simpele stijlsprong viel de eerste balk en even later in de dubbelsprong viel het hout ook naar beneden. De driesprong springen ze met veel gemak. Ze rijden over de eindstreep in 70,39 seconden met twaalf strafpunten. Jammer, de ruiter had maar al te graag zijn titel als winnaar van de Grote Prijs willen evenaren.

SNR 9 Jur Vrieling met Fiumicino van de Kalevallei (NED)

Zaterdagavond schreef Jur de indoor derby op zijn naam met zijn schimmel El Rocco. Vandaag rijdt hij de ruin Fiumicino binnen. Het paard springt met veel kracht en lijkt met veel gemak over de hindernissen te springen. Wat jammer, op de laatste hindernis van de driesprong valt er een balk. Op de dubbele oxer valt op de eerste ook nog een balk. De combinatie eindigt met acht strafpunten in 69,03 seconden.

SNR 8 Olivier Philippaerts met H&M Legend of Love (BEL)

Op de Rolex oxer viel er een balk, maar wat is deze zeventienjarige merrie razendsnel. Moeiteloos vliegen ze over de driesprong. Even later valt er nog een balk wat het resultaat brengt naar acht strafpunten in 68,38 seconden.

SNR 7 Pieter Devos met Claire Z (BEL)

Pieter Devos is een geroutineerde combinatie met zijn grote merrie Claire Z. De soepele merrie springt met gemak over de hoge hindernissen. Toch viel er een balk op de eerste hindernis van de dubbelsprong. Het werd een snelle tijd van 68,44 seconden met vier strafpunten. 

SNR 6 Julien Epaillard met Donatello d’Auge (FRA)

De Fransman is in de winning mood, eerder schreef hij al twee rubrieken op naar tijdens The Dutch Masters. Zijn ruin wist op Jumping Amsterdam de wereldbekerwedstrijd op naam te schrijven en ze doen een gooi om dat kunstje in Den Bosch te evenaren. Het werd een keurige foutloze ronde in 68,58 seconden, net iets langzamer dan Henrik von Eckermann. Maar dat wordt pas later in de barrage echt spannend.

SNR 5 Henrik von Eckermann met King Edward (SWE)

De regerend wereldkampioenen en nummer 1 van de wereldranglijst rijdt rustig de ring binnen. De voshengst is enorm snel en hij toont fit. Een fenomenale foutloze ronde! De combinatie is fantastisch op elkaar ingespeeld. Het lukt ze opnieuw om een weergaloos rondje neer te zetten. Ze finishen in 67,81 seconden.

SNR 4 Wilm Vermeir met Iq van het Steentje (BEL)

De geroutineerde Belg heeft een paard met ontzettend veel vermogen en een korte galoppade. De hindernissen staan onwijs hoog en de oxers enorm breed. Ze kwamen foutloos door de driesprong en konden Ine en vlot tempo doorrijden. De eerste foutloze ronde, maar helaas net buiten de toegestane tijd van 71 seconden. Ze finishen in 71,58 seconden. 

SNR 3 Scott Brash met Hello Jefferson (GBR)

De ervaren Brit reed in een vlot tempo door het parcours.Er viel een balk op de insprong van de driesprong en er viel ook nog een balk op de laatste hindernis. Wat jammer, hij leek even te blijven liggen op de laatste maar hij kwam toch naar beneden. Tijd: 66,05 seconden.

SNR 2 Kim Emmen met Delvaux (NED)

Kim Emmen reed een knappe ronde met haar grote hengst. Er vielen jammer genoeg drie balken. Ze maakten dezelfde fout als Daniel op de laatste van de driesprong. Ze finishen in 68,84 seconden. 

SNR 1 Daniel Deusser met Scuderia 1918 Tobago Z (GER)

Alle ogen zullen gericht zijn op deze combinatie. In 2022 wonnen ze de Rolex Grote Prijs op The Dutch Masters. Ze begonnen rustig aan hun ronde, maar konden niet in het ritme komen. Er viel eerst een balk op de oxer en daarna viel er ook een balk op de laatste van de hele dikke driesprong. De ruiter gooide de handdoek in de ring en verliet het parcours. 

Bekijk hier de startlijst.

Bekijk hier de uitslag.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots 

Lars Kersten (NED) - Hallilea
Partner Pferd Leipzig 2023
© DigiShots