Demi Van Nikkelen Kuijper en Lente E
Demi Van Nikkelen Kuijper en Lente E Marana Dam Photography

Demi van Nikkelen Kuijper: “Lente springt altijd en vindt niks eng”

Springen

Na het zien van een filmpje van KWPN-er Lente E (v. Harley) wist Demi van Nikkelen Kuijper meteen dat het een paard met veel potentie zou zijn. In het begin liepen de twee echter wel tegen de schofthoogte van de merrie aan. Met haar grootte lag de focus in de training dan ook vooral op het opbouwen van kracht. Inmiddels gaat het steeds beter en hopen ze in de toekomst internationaal te kunnen starten.   

Advertisement

Liefde op het eerste gezicht 

“Ik ga altijd heel erg op mijn gevoel af bij het kopen van paarden en het eerste dat ik dacht toen ik een filmpje van haar zag was: ‘Ik moet haar hebben’. Ik vond haar mooi, ze had goede gangen en sprong met vermogen, dus ik wilde sowieso bij haar kijken. De eerste keer dat ik haar reed viel me op dat ze heel braaf was voor haar leeftijd. Ze ging eigenlijk heel fijn door de baan. Ik had wel meteen door dat het geen heel makkelijk paard is, maar ze is gewoon heel braaf.” 

Een reus 

“De eerste keer dat ik er thuis op ging was ze ook echt super braaf. Ze was wel heel voorwaarts, maar ze is ook echt een reus. In galop voelde het alsof ze een galopsprong maakte van vijf meter”, lacht de amazone. “Maar ze was direct heel braaf en rustig. Het voelde gewoon goed. Ik heb het springen al redelijk snel met haar opgepakt en het ging eigenlijk meteen heel goed. Ze springt altijd en vindt echt niks eng. Ze heeft wel echt hele lange benen, dus om het allemaal in het gareel te houden was wel de uitdaging. Maar ze is altijd braaf geweest, altijd.” 

“Kracht, kracht, kracht” 

“In het begin had ik nog de motivatie om jonge paarden wedstrijden met haar te rijden, maar ze is zo enorm gegroeid. Toen ik haar kocht was ze al 1.72m, maar inmiddels is ze voor mijn gevoel nog tien centimeter groter en in ieder geval twee keer zo breed geworden. We zijn er dan ook best wel lang tegenaan gelopen dat ze zo aan het groeien was, dat ze het op het gebied van kracht nog niet volhield. Het springen deed ze wel, ze sprong zelfs over de staanders heen. Ze had alleen de kracht en de balans nog niet om in het dressuren tussen de hindernissen mooi gesloten te blijven. Ik heb haar daarom ook heel lang in het B gereden en we hebben vooral heel veel thuis getraind. De focus lag echt op kracht, kracht, kracht.” 

“Het ging vorig jaar eigenlijk heel erg goed, ze sprong heel goed en ze werd steeds sterker. We waren toen richting het M aan het trainen, maar wegens omstandigheden heeft ze toen een flinke blessure gehad. Ik ben haar nu weer helemaal aan het ophouden en inmiddels doet ze het heel goed.” 

Internationale wedstrijden 

“Ik denk en ik hoop dat ze in de toekomst een heel goed paard zal zijn. Ze heeft het me niet altijd heel makkelijk gemaakt, we schelen ook heel veel in lengte, maar ik denk gewoon dat het een heel goed paard is. Ik wil haar dan ook eigenlijk voor langere tijd aanhouden en hopelijk kunnen we internationaal 1.40m en 1.45m gaan rijden. Daarna moeten we gewoon verder kijken, je weet nooit wat de toekomst brengt.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Marana Dam Photography