Harrie Smolders - Monaco N.O.P.
FEI Nations Cup Final Barcelona 2022
© DigiShots
Harrie Smolders - Monaco N.O.P. FEI Nations Cup Final Barcelona 2022 © DigiShots DigiShots

Nations Cup finale | TeamNL vierde: “Net niet goed genoeg”

Springen

De Nederlandse springruiters zijn op de vierde geworden in de FEI Longines Nations Cup final in Barcelona. België won de finale met een foutloos resultaat en verdiende daarmee het Olympisch ticket voor Parijs. Frankrijk werd tweede en Zwitserland derde, beide met vier strafpunten.

Advertisement

‘Er had meer ingezeten’

“Net niet goed genoeg”, reageert bondscoach Jos Lansink direct na afloop. “Er had vandaag echt veel meer ingezeten. Jur kreeg echt een vervelende fout en Maikel kreeg een fout op het overbouwde water. Die had hij niet gekregen als hij nog een keer was aangereden, maar hij dacht dat zijn paard zich wat aantikte in de wending naar de hindernis toe. Met een fout minder staan we gewoon tweede en dat had best wel makkelijk gekund.”

Bonus voor Smolders

“Harrie heeft weer fenomenaal gereden en Monaco sprong ook echt fenomenaal”, vertelt Lansink vol bewondering. Harrie Smolders en Monaco N.O.P. hielden wederom de lei schoon voor TeamNL en verdienden daarmee ook nog eens een vijfde van de bonus voor de combinaties die beide finaleronden foutloos reden. Net als op donderdag in de eerste ronde startte Maikel van der Vleuten met Beauville Z N.O.P. met een parcours met vier strafpunten. Daarmee droegen ze weer bij aan het teamresultaat. 

Veelbelovend

Routinier Marc Houtzager en zijn Holy Moley vervingen Johnny Pals en Zarkava Hero Z. In zijn eerste wedstrijd op dit niveau sprong de pas tienjarige ruin Holy Moley met heel veel macht en inzet naar een resultaat van acht strafpunten. Het was het niet meetellende resultaat voor het team. De ronde was veelbelovend en Lansink heeft er in ieder geval een combinatie bij voor de komende jaren. Jur Vrieling en Long John Silver 3 sprongen het parcours met zoveel gemak. Helaas viel de bovenste balk van de voorlaatste hindernis. Jur schudde teleurgesteld zijn hoofd, want zijn vier strafpunten telden mee voor het team.

Ticket Parijs

De springruiters van TeamNL sluiten het Nations Cup seizoen af met een vierde plaats. “Het doel was om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat is gelukt. Het is gewoon een heel goed seizoen geweest, dus ik ben een tevreden coach.”

Bekijk hier de uitslag.

Bron: KNHS

Foto: Digishots