Team Switzerland
Left to right:
Bryan Balsinger, Martin Fuchs, Michel Sorg, Steve Guerdat, Elian Baumann
Team Switzerland Left to right: Bryan Balsinger, Martin Fuchs, Michel Sorg, Steve Guerdat, Elian Baumann Christophe Tanière

EK Springen | Zwitserland pakt Europese titel, titelverdediger België naar derde plaats

Springen

Het sterke Zwitserse team laat Duitsland en België het nakijken op het Europees Kampioenschap springen in Riesenbeck. Tot op het eind was het spannend wie er zou winnen, maar het team bestaande uit Bryan Balsinger, Martin Fuchs, Steve Guerdat en Elian Baumann gaat met het goud naar huis.

Advertisement

Spannende strijd

In de finale was er geen ruimte voor fouten. Er was namelijk maar vier strafpunten verschil tussen Zwitserland en Duitsland. Ook tussen Duitsland en Zweden scheelde het slechts een balk. Echter konden de Zweden deze positie niet vasthouden. Peder Fredricson en Catch Me Not S waren de enige combinatie die foutloos bleef. Hierdoor kwam er een opening voor de Belgen, die op de laatste dag allemaal foutloos bleven. 

Vier Belgen naar individuele finale

Alle Belgische ruiters hebben zich gekwalificeerd voor de individuele finale van zondag. Pieter Devos en Jade vd Bisschop staan voorlopig derde, Nicola Philippaerts is met Katanga v/h Dingeshof zevende. Onder Jos Verlooy staat Varoune op de zeventiende plaats en Olivier Philippaerts blijft ook binnen de top 25. Hij staat met Le Blue Diamond v’t Ruytershof op nummer 21.

Zwitserland bijna buiten gouden positie

De strijd om de Europese titel begon voor Zwitserland niet zoals gepland, toen Elian Baumann en Campari Z twaalf strafpunten toegekend kregen. Toen zowel Andre Thieme als Marcus Ehning foutloos bleven, werd het wel even spannend voor het team. Toch wist de 24-jarige Bryan Balsinger een knappe nulronde neer te zetten, waarna Martin Fuchs hetzelfde deed. Ondertussen liepen de strafpunten van het Duitse team toch weer op. Hierdoor kon Steve Guerdat zich een springfout veroorloven. 

Controle verloren

Helaas kreeg hij toch met een fout te kampen, nadat zijn paard Albfuehren’s Maddox wat sterk werd na een moeilijke sprong. Nog één fout, en Zwitserland kon naar de gouden medaille fluiten. “Ik maakte me niet zo’n zorgen over de fout die we hadden, maar ik werd wat nerveus omdat ik de controle over mijn paard verloor”, vertede de ruiter nadehand. “Hij werd erg sterk in de lijn na de driesprong, en ik moest echt proberen om rustig te blijven. Ik moest me focussen op het thuisbrengen van Maddox in plaats van op het resultaat. Gelukkig lukte dat, een flinke opluchting.”

Samen vechten

Wel gaf Steve aan dat deze overwinning zeker niet alleen om hem draait. “Ik had veel druk, maar niet veel meer dan mijn andere collega’s. Bryan leverde fantastisch werk toen hij ons terugbracht in de race, nadat Elian niet zo sterk was als we hadden verwacht. Dit ondanks dat hij fantastisch was in de eerste twee rondes. Dat is het ding, iedereen vecht niet alleen voor zichzelf maar voor het hele team. Ik denk dat het je sterk maakt als je voor iedereen vecht, en niet alleen voor jezelf.”

Eén Nederlandse deelnemer

Op de derde dag kwam er nog maar één Nederlander van start, namelijk Marc Hourzager. Hij probeerde zich met Sterrehof’s Calimero nog te plaatsen voor de individuele finale op zondag. Het Nederlandse landentema is uitgeschakeld. Frank Schuttert en Harrie Smolders besloten om hun paarden niet meer aan de start te brengen op deze vrijdag. Bondscoach Rob Ehrens geeft voor de camera van Hoefslag tekst en uitleg. Bekijk de video hier.

Bron: Persbericht FEI

Foto: FEI/Christophe Tanière