Tess Buurman & Arkan
Tess Buurman & Arkan Digishots

Mans Buurman: “Niet verwacht dat Tess Hippiade-kampioen zou worden”

Springen

De elfjarige Tess Buurman, dochter van bondscoach voor de eventingpony’s Mans Buurman, werd Nederlands kampioen in de klasse B D/E springen. Het was een spannende strijd waarna Lisa Schröder, dochter van Gerco Schröder, het zilver bemachtigde. 

Advertisement

Leerpony

In de eerste springproef werd de ronde beloond met 92,5 punten. Mans vertelt “Sinds twee jaar hebben we de beschikking over Arkan. Hij is in eigendom van de familie Bocken-Johansson. We zijn ze erg dankbaar dat ze Tess de kans geven om op hem te rijden. Ze reed eerst op een C-pony, die was geweldig voor de bixie maar op de concoursen was hij toch iets te kijkerig. Dat ze Arkan mag rijden is uniek, ze heeft daar de afgelopen twee jaar al zoveel van geleerd.”

Ontlading

“Ze was heel erg zenuwachtig voor de Hippiade. Omdat wij uit Limburg komen hadden we een stal gehuurd zodat de pony lekker op stal kon. We zijn samen het parcours gaan lopen en ze had startnummer 20. Na haar kwamen de E-pony’s en ze hoopte heel erg om barrage te rijden. Dat was haar doel en de barrage was erg spannend. Lisa had ook een mooie score van 90 punten maar Tess reed ook weer een nulronde en kreeg dezelfde punten als in ronde één, 92,5. Het duurde even toen ze doorhad dat ze had gewonnen en toen kwam de ontlading.”

Springen

Hij vervolgt “We doen het met de hele familie samen. Ik geef haar af en toe les maar ze rijdt ook veel zelf. Ze ziet ook veel mensen dressuur rijden van de pensionstal en dat doet ze dan ook. Haar voorkeur gaat uit naar het springen. Vorig jaar ging ze met mij mee naar Varsseveld kijken naar de eventing. Dat lijkt haar in de toekomst ook leuk. Dat mag ze alleen als we een goede crosspony hebben. Arkan is 22 jaar en dat willen we met hem niet meer gaan doen. Als er ooit een goede pony komt dan zeg ik niet dat ze het niet gaat doen.”

Boost

“Mijn vrouw Debby is heel fanatiek met het verzorgen en ze helpt Tess met rijden als ik weg ben. Onze zoon Tim helpt met verzorgen en vindt het leuk om uit te stappen. De titel was een boost voor Tess haar zelfvertrouwen. Ze had het niet verwacht om zo hoog te scoren, dit kampioenschap blijft haar voor altijd bij. We gaan binnenkort de overstap maken naar het L springen,” besluit Mans. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots