Mans Buurman
KNHS Talentendag 2018 
© DigiShots
Mans Buurman KNHS Talentendag 2018 © DigiShots Digishots

Mans Buurman: “Positief verrast op de talentendag”

Algemeen

Ruim dertig eventingruiters kwamen gisteren naar crossterrein De Valouwe in Ede voor het eerste meetmoment van de Hartog KNHS Talentendag. Tijdens deze crosstraining werden talentvolle combinaties gescout door de bondscoaches Mans Buurman (pony’s) en Marcelle de Kam (junioren en young riders). “Wij waren echt positief verrast”, vertelt Mans Buurman enthousiast.

Advertisement

Talentvolle combinaties

Op de Hartog KNHS Talentendag worden talentvolle combinaties gescout die de potentie hebben om te zijner tijd door te stromen naar één van de (jeugd)kaders. De eventingruiters worden dit jaar op twee momenten beoordeeld. Vandaag stond het eerste meetmoment, de crosstraining, op het programma. Ponybondscoach Mans Buurman heeft genoten. “Het was een goede dag. We hadden een grote groep van maar liefst 34 ponyruiters. Ik zag nieuwe pony’s die zeker potentie hebben om door te groeien richting de internationale sport. Pony’s die fijn galopperen, een goede sprong hebben en in de basis gewoon heel correct zijn afgericht. De kinderen zaten ook al goed in positie. Er zijn natuurlijk nog aandachtspunten in het rijden, maar deze ruiters hadden al wel het besef van goed ponyrijden. Ik was echt blij verrast.” De combinaties reden een cross. “Daarna kwamen ze naar ons toe voor feedback. Vervolgens reden ze nog een ronde, zodat we konden zien wat ze met onze tips deden.”

Beloftetrainingen

Op dinsdag 31 augustus komen de eventingruiters opnieuw in actie. Dan volgt een dressuur- en springtraining tijdens de Hartog KNHS Talentendag in Ermelo. “Ik hoop dat ik daar een moeilijke dag krijg. Ik kan natuurlijk niet de hele groep meenemen naar de beloftetrainingen, maar er was maar een enkeling die vanuit de cross niet aanmerking zou komen. Het zag er echt goed uit”, aldus Mans Buurman.  De combinaties die na 31 augustus geselecteerd worden maken vanaf 1 oktober deel uit van het KNHS Talentenplan. Ook mogen ze in het winterseizoen meedoen aan Nationale Beloftentrainingen. De ruiters/amazones krijgen daarnaast de door de KNHS en NOC*NSF erkende talentenstatus ‘Belofte’ toegekend waarmee zij hun voordeel kunnen doen op school of bij een andere onderwijsinstelling.

Toekomst

Marcelle de Kam is bondscoach van de junioren en young riders. “Vandaag deden er in Ede drie paarden mee. Veel minder dan voorgaande jaren, maar het was wel een goede club. Zo was er een meisje dat vorig jaar ook in het Talentenplan zat. Zij had zich goed ontwikkeld, daar was ik blij mee. Ook was er een amazone die al op het EK pony’s reed en nu een jong paard bij zich had. Dat leek heel veelbelovend. De paarden die we vandaag gezien hebben waren eigenlijk allemaal potentiele beloftes”, aldus Marcelle de Kam. Over de nieuwe aanwas voor de toekomst maakt ze zich geen zorgen. “Er komen ook nog zes junioren aan die uit het juniorenkader gaan, omdat ze achttien jaar worden. Die stromen automatisch door in het KNHS Talentenplan. Aan het eind van de rit bestaat de groep uit zo’n tien personen. Bovendien is de groep junioren al groot. Dit jaar verschenen er op het NK 21 junioren aan start. Dat is nog nooit gebeurd.”

Ongelofelijke groep

Van 25 t/m 29 augustus is het EK voor junioren en young riders in het Zweedse Segersjö. “Vroeger waren we al blij als er überhaupt een team gevormd kon worden. Dit jaar mag ik bij de junioren zes combinaties meenemen, maar ik had er wel acht kunnen kiezen. Met de kwaliteit zit het momenteel wel goed. Bovendien komen de ponyruiters eraan die vorige week het EK reden. Dat zijn allemaal ruiters die naar de junioren kunnen. Zij hebben een paard of gaan erin investeren.” Daarnaast heeft Marcelle vandaag bij de pony’s genoeg nieuwe talenten gespot. “Dat zijn de ruiters die over een paar jaar wellicht met junioren of young riders mee kunnen. Het was een ongelofelijke groep. We stonden soms met verbazing te kijken van: ‘Jeetje, waar komt dit vandaan?’ Er komt wel echt wat aan!”

Bron: KNHS

Foto: Digishots