Afbeelding
Foto: Stefano Grasso GCT

Devos schrijft historie in Shanghai

Springen
Advertisement
De Belgische springruiter Pieter Devos heeft met Dream of India Greenfield (v. Gem of India) historie geschreven door de Global Champions Tour-wedstrijd van Shanghai te winnen. Hij gaat daarmee de boeken in als de winnaar van het eerste concours in China waar ruiters met eigen toppaarden aan de start zijn gekomen. De zege leverde Devos het stevige bedrag van 363.000 dollar op (265.000 euro). Hoewel in deze Grote Prijs een bescheiden veld (31 combinaties) aan de start kwam en lang niet alle ruiters met hun nummer één naar China waren afgereisd, was de zege voor Devos en zijn elfjarige Dream of India Greenfield toch wel verrassend te noemen. Vorig jaar flikte de Belg al een overeenkomoestig kunstje door met zijn nummer één Candy (v. Nabab de Rêve) de eveneens hoog gedoteerde en prestigieuze Masters van Calgary te winnen. Gisteren was het ook al prijs voor België toen Constant van Paesschen (Citizenguard Cadjanine Z) de 1.50m-hoofdrubriek won, goed voor 122.000 dollar.

Al Sharbatly op dreef met Tobalio

In de vijf deelnemers tellende barrage in Shanghai bleek een foutloze rit in een eindtijd van 42.48 seconden voldoende voor de zege. Daarmee troefde Devos de grande dame van de GCT, Edwina Tops-Alexander, af. De Australische liet de twaalfjarige Frans gefokte hengst Old Chap Tame (v. Carthago) in 43.12 seconden over de finish galopperen. Met de voorheen door Eugenie Angot gereden bruine voegoede Edwina 220.000 dollar bij aan de miljoenen die ze reeds won in de GCT van echtgenoot Jan Tops. Fransman Michel Hecart en Pasha du Gue (v. Dollar de la Pierre) volgoeden daarachter als de derde combinatie die driemaal foutloos bleef. Dat laatste deed Abdullah al Sharbatly niet. Wel imponeerde hij weer door met Tobalio (v. Numero Uno) in de barrage de snelste tijd te realiseren, wat echter ten koste ging van een balk Zijn vierde plaats was goed voor 110.000 dollar. Met het eerder in Windsor gewonnen prijzengeld heeft de Saudi al een groot gedeelte van zijn 175.000 euro (zonder veilingkosten) terugverdiend, waarvoor hij de voorheen door Albert Voorn gereden Tobalio wist aan te kopen tijdens de executoriale veiling van Stal Eurocommerce.  Ludger Beerbaum (Duitsland) en Zinedine (v. Guidam) volgoeden op de vijfde plaats.

Oude Opium foutloos

Al Sharbatly kocht eind vorig jaar ook al Andrea (v. Maroma MW) aan, maar de dertienjarige merrie kwam in China met haar voormalige ruiter Gert-Jan Bruggink nog eenmaal keer aan de start. De gelegenheidscombinatie had vandaag haar dag niet en daarom gooide de voormalig Nederlands kampioen voortijdig de handdoek in de ring. Marc Houtzager eindigoede als beste Nederlander. Hij was gisteren en vandaag al op dreef met Sterrehof’s Uppity (v. Guidam) en eindigoede in de Grote Prijs op de twaalfde plaats met de inmiddels achttienjarige Sterrehof’s Opium (v. Polydor), die in de eerste omloop knap foutloos bleef. Zes jaar geleden kwam dit duo al sterk voor de dag in het verre Oosten door in de top tien te eindigen tijdens de Olympische Spelen in Hongkong. Klik hier voor uitslagen. Klik hier voor de actuele tussenstand. Foto: Stefano Grasso/GCT