Devos wint Masters Spruce Meadows

Devos wint Masters Spruce Meadows

0 41

De Belgische springruiter Pieter Devos stuurde de tienjarige Candy (v. Nabab de Rêve) gisteravond naar de overwinning in de met 1 miljoen Canadese dollar gedoteerde Grote Prijs van Spruce Meadows, onderdeel van de Rolex Grand Slam. Daarmee versloeg hij onder andere Olympisch kampioen Steve Guerdat (Zwitserland) en Penelope Leprevost. Het was na de zege van Olivier Philippaerts in 2012 dus opnieuw een Belg die er verrassend met de hoofdprijs van 335.000 dollar vandoor ging.

Voor de twee aanwezige Nederlanders bleek weinig te halen in deze prestigieuze Grote Prijs. Gerco Schröder was sterk onderweg met London (v. Nabab de Rêve). Een communicatiestoornis op weg naar de dubbel steil met water eronder gooide echter roet in het eten, met elf strafpunten als eindresultaat. Voor Doron Kuipers, met een wildcard aanwezig in Calgary, was het vooral ervaring opdoen. De ruiter uit Zuid-Holland kreeg met Amparo Z (v. Andiamo) drie springfouten onderweg en eindigde als 29ste.

Beugel kwijt

In totaal kwamen er 39 combinaties aan start in deze wedstrijd. Twaalf van hen kwamen terug voor de tweede ronde, waarbij de tijd uiteindelijk de scherprechter bleek. Pieter Devos en Candy wisten in 70.99 seconden als enige combinatie dubbel foutloos te blijven. Steve Guerdat stuurde zijn elfjarige Cumano-merrie Nasa eveneens zonder springfouten rond, maar kreeg toch een strafpunt wegens tijdsoverschrijding. Penelope Leprevost (Frankrijk) was met Nayana (v. Royal Feu) weliswaar sneller als Devos, maar kreeg een balk te verduren. Hetzelfde lot was er voor Christian Ahlmann en Taloubet Z (KWPN, v. Galoubet A), die eveneens een balk hoorde vallen. Patrick Stuhlmeyer (Duitsland) noteerde met Lacan (v. Lando) de vijfde plaats.

Toch kwam de overwinning niet makkelijk voor Devos. Na de driesprong was de Belg zijn beugel kwijt, maar kreeg deze net op tijd terug voor hindernis 10: een steilsprong. Uiteindelijk bleef de ruiter slechts eenhonderdste van een seconde binnen de toegestane tijd van 71 seconden.

Kans op Rolex Grand Slam

‘Ik wil er niet aan terugdenken!’ aldus een lachende Devos na afloop. ‘Ik was nog maar net binnen de tijd, maar ik geloof niet dat Guerdat hier blij mee is!’ Het verliezen van zijn beugel kwam waarschijnlijk door zijn gewonde been. Devos kwam woensdag namelijk ten val met Candy. Gelukkig kwamen beiden er zonder ernstige kleerscheuren vanaf: ‘Candy viel bovenop mij. Mijn been was gezwollen en gekneusd, maar deze overwinning zorgt ervoor dat ik geen pijn meer voel!’

Na de zege van vandaag maakt de 27-jarige Devos kans op de bonus van de Rolex Grand Slam. De volgende etappe is het indoorconcours van Genève (Zwitserland), gevolgd door de CHIO Aken in 2014. Mocht hij alle drie etappes winnen, dan ontvangt hij een bonus van 1 miljoen euro aan prijzengeld. Voor het winnen van twee etappes is er 500.000 euro.

Persbericht, bewerkt door Hoefslag

Reacties