Harrie Smolders - Uricas van de Kattevennen
The Dutch Masters 2024
© DigiShots
Harrie Smolders - Uricas van de Kattevennen The Dutch Masters 2024 © DigiShots DigiShots

Ieren oppermachtig in Longines League of Nations Ocala, TeamNL vierde

Springen

De tweede FEI Longines League of Nations wedstrijd werd verreden in Ocala, Florida. De sterke Nederlandse springploeg werd onder leiding van bondscoach Jos Lansink vierde. Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders reden dubbele foutloze rondes en bevestigden daarmee hun uitstekende vorm. 

Advertisement

Pechbalk op de laatste hindernis

In Ocala kwamen de tien hoogst gerankte landen bij de FEI aan de start. In de eerste manche verschenen drie foutloze rondes voor TeamNL. Willem Greve en Highway TN N.O.P., Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. en Harrie Smolders met Uricas v/d Kattevennen lieten alle balken in de lepels liggen. Jur Vrieling reed zijn relatief onervaren Jourdain VDL heel sterk rond. Het was dan ook pech dat op de laatste hindernis een balk viel. Hiermee werden ze het streepresultaat in de eerste manche. De druk werd opgebouwd voor Harrie die als laatste starter voor Nederland binnen reed. Door zijn foutloze ronde kwam TeamNL op gelijke hoogte met Ierland. 

Drie combinaties in de tussenstand

In de tweede manche mochten drie combinaties starten waarbij alle resultaten meetelden. Door de nieuwe regel dat alle drie de resultaten meetellen kan het klassement behoorlijk veranderen. Bondscoach Jos Lansink koos voor Willem, Maikel en Harrie die foutloos waren gebleven in de eerste manche. In de tweede manche kregen Willem Greve en Highway TN N.O.P. twaalf strafpunten. Twee weken geleden won de combinatie op weergaloze wijze de Rolex Grand Prix in Den Bosch. In Ocala kregen ze de eerste strafpunten door een voorvoet in de brede sloot en daarna vielen nog twee balken. 

Zevende plaats in de tussenstand

De achterstand van twaalf strafpunten zorgde voor een achterstand. Dankzij de foutloze rondes van Maikel en Harrie bleef TeamNL in de race voor het podium. De Ieren waren oppermachtig met slechts vijf strafpunten. Het Zwitserse team steeg van plek zeven naar plek twee dankzij een foutloos resultaat in de tweede manche. De Amerikaanse gastruiters hadden ook twaalf strafpunten net zoals TeamNL, maar ze waren sneller dan de Nederlandse springruiters. Bondscoach Jos Lansink had voor het sterkst mogelijke team gekozen in Florida. Door de top ritten is het team gestegen naar een zevende plek in de tussenstand. De beste acht van de tien landen mogen de finale rijden in Barcelona op 6 oktober.  

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: KNHS

Foto: Digishots