Lars Kersten (NED) - Halilea
Jumping Amsterdam 2024
© DigiShots
Lars Kersten (NED) - Halilea Jumping Amsterdam 2024 © DigiShots DigiShots

WB Gothenburg | Lars Kersten schrijft geschiedenis en wint zijn eerst wereldbekerwedstrijd: “Ik heb er geen woorden voor”

Springen

Lars Kersten en zijn schimmelmerrie Halilea (v. Zirocco Blue VDL) schreven geschiedenis door de FEI Longines Wereldbekerwedstrijd springen in Gothenburg te winnen. In een volgepakt stadion won hij zijn eerste 5* Grote Prijs en verwees de nummer één van de wereld, Henrik von Eckermann naar de tweede plaats. De 24-jarige springruiter zei na afloop: “Ik heb er gewoon geen woorden voor dat ik hier in Gothenburg mijn eerste vijfsterren Grote Prijs win.”

Advertisement

Wereldkampioenen 

De twaalfjarige merrie werd gefokt door de vader van Lars, Pieter Kersten. Als derde combinatie van de zeven galoppeerde de combinatie binnen voor de perfecte barrage. Ze hadden slechts 35,44 seconden nodig en zette druk op de Zweedse multi-kampioen en voormalig nummer één van de wereld Peder Fredricson met Catch me Not S. Ze moesten genoegen nemen met 35,99 seconden en werden uiteindelijk derde. Het publiek keek uit naar de regerend wereldkampioenen en Zweedse lievelingscombinatie, Henrik von Eckermann met King Edward. De teleurstelling bij het publiek was groot toen de klok stopte op 35,72 seconden. Hiermee was de overwinning binnen voor Lars, die 28 honderdste sneller was. 

‘Het is ongelooflijk’

Tijdens de prijsuitreiking vertelt Lars: “Om hier voor deze twee legendes van de sport te staan en te winnen voor zo’n ongelooflijk publiek is altijd een droom geweest. Ik hoop dat ik het Zweedse feestje niet bedorven heb.” Het sportieve publiek gaf alsnog een fenomenaal applaus, het was natuurlijk een bijzondere prestatie van de jonge ruiter. “Het is ongelooflijk. Mijn merrie Hallilea sprong geweldig, om hier in Gothenburg de wereldbekerwedstrijd te winnen is echt heel bijzonder. Ik heb al veel goede klasseringen behaald, maar dit is onze eerste 5* Grote Prijs. Ik heb een Zweedse vriendin en ze is er hier natuurlijk bij met haar familie.” 

Kim Emmen zesde

Voor Nederland wist ook Kim Emmen en de zeer goed springende Imagine zich te plaatsen voor de barrage. De amazone heeft het paard pas drie maanden onder het zadel. Helaas viel er op de eerste hindernis een balk en daarna reed ze beheerst naar de finish. De combinatie werd zesde. Zaterdagavond wist Kim als derde te eindigen met haar toppaard Inflame Go waar Wim Greve met Highway TN N.O.P. op spectaculaire wijze de 1,55m won. 

Geen Nederlandse combinaties in de finale

Het was de enige en laatste overwinning voor het Nederlandse springteam in dit seizoen van de FEI Longines wereldbekerkwalificaties. Geen Nederlandse combinatie heeft zich weten te plaatsen voor de finale in april in Riyadh. Gothenburg was de veertiende en laatste kwalificatiewedstrijd van het seizoen. Het beste Nederlandse resultaat werd behaald door Willem Greve, die op plaats 28 staat in de tussenstand. Dit is helaas te laag want normaliter strijden de beste 18 combinaties in de finale tegen elkaar.  

Klik hier voor de volledige uitslag.

Bron: KNHS

Foto: Digishots