Afbeelding
Frank Sorge - www.arnd.nl

Hoe kies je het perfecte bit voor jouw paard? | Het juiste materiaal

Sport Opvallend

Het kiezen van het juiste bit voor jouw paard is erg belangrijk om fijn met jouw paard te kunnen trainen en samen goed te kunnen presteren. In deze gastblogserie gaat Veroniek Pieper van www.bittenshop.nl ons meenemen in hoe je het perfecte bit voor jouw paard kiest. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het selecteren van een bit zoals maat, materiaal en vorm. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van het juiste materiaal bit voor jouw paard.

Advertisement

Verschillende materialen en hun inwerking

Er zijn ontzettend veel verschillende bitten verkrijgbaar van verschillende materialen , wat het lastig maakt om een keuze te maken. Een materiaal kan ervoor zorgen dat een bit een stuk zachter of juist sterker inwerkt. In dit artikel gaan wij dieper in op de meest voorkomende verschillende materialen en hun inwerking op de paardenmond.

Het metalen bit en zijn werking

Het meest gebruikte bit op dit moment is nog steeds het metalen. Metaal heeft een lange levensduur en wordt door een groot deel van de paarden goed geaccepteerd door de gladde en lichte structuur. Er zijn ook metalen bitten van sweet iron (van bijvoorbeeld het merk Trust) verkrijgbaar. Sweet iron bitten zijn te herkennen aan de blauwe kleur. Deze blauwe bitten zijn gemaakt van staal en gaan oxideren bij aanraking met speeksel. De oxidatie zorgt voor een licht roestproces wat een lekkere zoete smaak afgeeft. Dit stimuleert de speekselaanmaak en maakt het paard smakelijker. Het paard zal het bit beter aannemen.

Het kunststof bit zijn werking

Een kunststof bit is vaak te verkrijgen in verschillende hardheden. Er bestaan bijvoorbeeld zachte flexibele kunststof bitten, medium bitten en harde kunststof bitten. De eerst genoemde heeft de lichtste inwerking en is ideaal voor gevoelige paarden of om jonge paarden mee op te starten of voor paarden die snel achter de loodlijn gaan lopen. Medium bitten hebben een iets krachtigere inwerking en harde kunststof bitten werken het sterkste in. Echter werken kunststof bitten milder in dan metalen bitten. Natuurlijk hangt dit ook af van het mondstuk en kaakstuk wat je gebruikt. Een pelham kunststof stangbit zal wel sterker inwerken dan een watertrens sweet iron enkelgebroken. Hierover in onze volgende gastblogs meer! Echter, de regel blijft; als je hetzelfde mond en kaakstuk pakt van kunststof als van metaal dan zal het kunststof vriendelijker inwerken.

Let op! Kunststof bitten worden vaak verward met rubberen bitten. Van rubberen bitten zijn wij echter geen fan. Rubber is namelijk erg stroef als het droog is. Als het paard weinig speeksel aanmaakt kan het bit gaan schuren en brandwonden veroorzaken.

Het leren bit zijn werking

Leren bitten worden minder gebruikt maar zijn vooral geschikt voor gevoelige paarden met een gevoelige mond. Vaak zijn leren bitten versterkte nylon bitten met daaromheen een gestikt stukje leer. Het leer is zacht in de mond en zal bij aanraking van speeksel zich naar de mond vormen en extra zacht worden. Paarden accepteren dit bit graag en vooral merries vinden dit zachte materiaal erg prettig smaken.

Een ander materiaal bit proberen?

Kruipt jouw paard vaak achter de loodlijn of reageert jouw paard erg gevoelig op jouw handhulpen en rij je nu met een metalen bit? Probeer dan eens kunststof. Of rij je nu met kunststof maar merk je dat jouw paard erg op de hand kan gaan hangen of jouw hand negeert? Switch dan naar metaal. Heb jij een gevoelige merrie? Probeer dan eens een leren bit!

Wil jij weten welk bit het beste geschikt is voor jouw paard? Neem dan contact op met de bittenshop.nl voor advies!