Afbeelding
Foto: Ingrid Truijens

Maud Stelma Fries kampioen Z2 bij de pony’s: “Ik kon het niet geloven”

Sport

Maud Stelma wist met haar Welsh x Arabier pony Don Diablo op de Friese kampioenschappen in het Z2 categorie D/E naar een mooie score van 70,425% te rijden. Daarmee mocht ze het kampioenslint in ontvangst nemen en heeft ze een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen. “Dit is mijn laatste indoorkampioenschap met mijn pony, dus dat is wel bijzonder.”

Advertisement

Blij met de titel Fries kampioen

“Ik ken iemand van het bestuur en die kwam heel serieus naar mij toegelopen van je hebt 70 procent gereden. Toen dacht ik nog van nu gaat ze zeggen: je bent het net niet. Maar ik was het wel. Ik ben Fries kampioen. Mijn moeder is zo trots en blij. Ik ben ook heel blij en begon zelfs te huilen. Ik kon het bijna niet geloven. Mijn doel was om een normale proef en kür te rijden. Don Diablo wil nog weleens flippen in de kür. Zodra we klaar waren met de laatste uitgestrekte galop dacht ik: ja, hij heeft het gedaan zonder gekkigheid. Het maakte mij toen ook niet meer uit op welke plaats ik zou eindigen.” Ze kreeg 66% voor haar proef en 74% voor haar kür op muziek. Waarbij ze op het artistieke deel maar liefst 82% scoorde.

Genieten van het laatste ponyjaar

Het is Maud haar laatste indoorkampioenschap met haar pony, maar daarnaast is ze ook voor het eerst tussen de paarden gestart in het L1 met Nova Star FF. Ze rijdt Nova voor Feia van Anrooij. “Het was mijn eerste indoorkampioenschap tussen de paarden. Het was een hele nieuwe ervaring, maar daar sta ik dan toch tussen al het grote geweld. Uiteindelijk eindigden we tiende van alle 78 deelnemers. Daar was ik erg tevreden mee. Ook startte ik nog met Aroshoeve’s Miss Ryley die zelf heb opgeleid en deze pony rijd ik voor Monique Jonker. Met Ryley werd ik derde in het M2. Ik ben trots op ze allemaal en het is erg bijzonder dat ik met alle drie geplaatst was voor de Friese kampioenschappen.” Sinds het Maud haar laatste ponyjaar is, wil ze zoveel mogelijk genieten en grote wedstrijden rijden met Don Diablo, zoals het IICH Groningen. Met Miss Ryley gaat ze binnenkort in het Z starten.


Maud Stelma met Nova Star FF - Foto: Gerbrich Raap


Maud Stelma met Aroshoeve’s Miss Ryley - Foto: Ingrid Truijens

Bijzondere pony

“Ik ben al vier jaar een combinatie met Don Diablo en zeg altijd dat hij nooit meer weggaat. Hij is zo bijzonder. Als je huilt dan slikt hij je arm. Als hij er zin in heeft dan doet hij zijn best en anders niet. Je hoeft er ook niet iemand op te zetten die dit en dat even gaat doen. Dan heeft hij zoiets van stik er maar in dat doe ik niet voor je. Als je er een klein meisje op zet dan doet hij alles voor haar. Ik hoef ook niet op hem te gaan zitten als ik chagrijnig ben, want dan spiegelt hij mij heel erg. Als ik er nonchalant op ga zitten dan doet hij het allemaal wel voor mij. De fokker van Don Diablo en de fokker van de moeder van hem kwamen ook kijken. In de hele lijn zitten dezelfde type pony’s qua karakter, uitstraling en beweging. Dat is erg grappig om te zien. Op de Friese had Diablo een goede dag, hij was heel lief en gefocust en liep super.”

Trainen, trainen en trainen

“Ik heb heel veel getraind, want ik wilde heel graag winnen. Ik moest alles eruit halen, ookal was ik de afgelopen weken druk met mijn studie in Groningen. Alles moest geregeld worden en ik ging ook drie avonden op les met de pony’s en het paard. We hebben heel veel getraind, maar ook onze rust gepakt. Ik heb heel veel liefde gegeven aan Diablo. We hebben een paard keer gehad dat we net niet kampioen werden, omdat hij met het overrijden dan weleens gek kon doen. Bij het afgelopen outdoor seizoen werden we ook kampioen, dus na vier jaar heb ik Don Diablo eindelijk door. Ik paste ook mijn kür op muziek aan. Eerst hadden we best wel heftige muziek, dus ik dacht misschien ligt het daar ook wel aan. Ik had nu een kür die op hem was aangepast. Met het trainen hadden we hem ook heel luid te staan, zodat hij kon wennen. Gelukkig, reageerde hij daar niet op.”

Met een lach en een traan

Maud en Don Diablo gaan op naar het Nederlandse kampioenschap, maar net zo’n goede voorbereiding als voor het Friese kampioenschap wordt het niet. “We zijn dan op skivakantie, dus dat wordt een paar dagen eerder naar huis. Het doel is gewoon lekker rijden en genieten van de laatste keer Nederlandse indoorkampioenschappen rijden met Don Diablo.” Het kampioen zijn, vind Maud niet het belangrijkste. “De mensen die mij hebben toegejuicht en mij steunen, is zo fijn. Ze zijn er echt allemaal voor mij en de gezelligheid eromheen vind ik nog mooier. Het is zo’n individuele sport, maar door al die mensen voelt het toch als teamsport. Je staat elkaar toe te juichen en als het misgaat dan geef je elkaar een knuffel. Het gaat met een lach en een traan. Dat is het mooiste.”


Maud Stelma met Don Diablo - Foto: Ingrid Truijens

Bron: De Hoefslag