Afbeelding

Oniek van Olst: “Ik kon niet geloven dat Davy weer terug was”

Dressuur
Advertisement
Toen Oniek Van Olst haar bijrijpaard Hebben's Davy (v. Hebben's Univerzo) verkocht werd, had ze niet verwacht hem ooit nog terug te zien. Vijf jaar geleden zag ze opeens een heel bekend paardenhoofd uit de box komen. Ondanks dat ze het in de eerste instantie niet kon geloven, was het toch echt dezelfde hengst als toen. Vanaf dat moment is de combinatie onafscheidelijk. "Davy is gefokt door kennissen van ons, die mij heel veel geleerd hebben op paardengebied€, begint ze te vertellen. "Ik reed een pony bij voor ze, daardoor zag ik de NRPS-hengst Davy ook steeds vaker voorbijkomen op stal. Het was een apart paard, hij was heel gespierd en viel gelijk op. Helemaal toen hij beleerd werd en zijn eigenaren hem gingen uitbrengen kwam hij nog meer in beeld. Ik was veertien jaar toen ze vroegen of ik er ook een keer op wilde. Als klein meisje was dat een super grote stap, maar ik zei natuurlijk volmondig ja. Het rijden ging hartstikke goed en ik was helemaal van hem€.

Ruil

De jonge amazone mocht vanaf dat moment veel vaker op de hengst rijden, totdat hij opeens weg was. "Ik schrok best toen ik zag dat hij er niet meer was. Het bleek dus dat Davy was ingeruild voor een andere hengst, omdat de eigenaresse geen klik had met dat paard. Het nieuwe paard was veel minder leuk dan Davy, dus ik vond het maar een domme ruil€, grinnikt Van Olst. "Uiteindelijk werd ik te groot voor de pony die ik toen nog reed, dus ik kwam steeds minder vaak langs op de stal€. In de periode daarna kocht Van Olst haar eigen pony en ging haar leven gewoon door, totdat ze na vijf jaar weer eens op bij stal langsging. "De stalhouder zei dat ik even moest kijken naar wat hij op stal had staan. Toen ik keek zag ik een paard dat heel leuk op Devy, maar ik verwachte dat de eigenaar me heel hard uit zou lachen als ik dat zou zeggen”, geeft Van Olst lachend toe. “Toch was het echt Devy, ik kon het echt niet geloven. Hij zag er heel dik uit, zat heel dicht in zijn vacht en hij had geen conditie omdat hij al een hele tijd niet meer serieus was bereden. Ze hadden hem weer op stal staan om hem door te verkopen, maar hadden geen tijd om hem echt op te pakken. Toen mij werd gevraagd om weer met Davy bezig te gaan leek me dat super leuk. Ik was inmiddels oud genoeg om op paarden over te gaan, dus het leek mij een leuke uitdaging om te proberen€.

Aanbod

De amazone ging de hengst een paar keer per week rijden. Twee maanden later kreeg ze het aanbod om de hengst over te nemen, dat ze uiteindelijk ook aannam. "Ondanks dat alle oefeningen en hulpen opnieuw bevestigd moesten worden, ging het rijden super goed. We hadden de paarden ondertussen aan huis staan en we hadden toevallig een lege stal. Het was bijzonder goed getimed€, grinnikt ze. "Zodoende is Davy bij ons terechtgekomen€. Het idee van de amazone was om fanatiek wedstrijden te gaan rijden met haar nieuwe paard. "Helaas is dat door tijdsgebrek er nog niet van gekomen. Zowel mijn broer als ik zitten beide in het Talentenplan voor mennen, dus het is heel veel om in één weekend zowel men- als dressuurwedstrijden te hebben. Ik heb wel een keer een springparcourtje gereden, maar dat ging nog niet heel erg geweldig want Davy vindt het nog best wel spannend. Het is geen grote held en op zo'n moment heeft hij een best groot lichaam om, als hij het niet wil of durft, hem te overtuigen. Al gaat het steeds beter en wordt het vertrouwen steeds beter€.

Hoefslag@Home

Ze vervolgt: “Ik had eigenlijk het idee om toch te beginnen met dressuurwedstrijden, maar door corona viel ook dat plan in het water. Toen ik de Hoefslag@Home-competitie voorbij zag komen wilde ik het gewoon proberen. De laatste tijd zijn we hard aan het trainen om onszelf te verbeteren, en het gaat echt super goed. Ik wil gewoon eens kijken waar we nu staan en wat voor punten we zouden rijden”. Zodoende leerde de amazone de proef uit haar hoofd en liet ze haar moeder de proef filmen. “Hiervoor hadden we nog nooit een hele proef achter elkaar gereden, dus het is heel anders. Maar Davy deed het heel netjes, en ik verbaasde me er over hoe goed het ging en hoe rustig hij bleef. Normaal vindt hij het heel lastig om oefeningen achter elkaar te doen, maar hij deed het echt braaf. Ik heb gewoon de video ingestuurd om te kijken wat het zou opleveren en uiteindelijk pakte dat heel goed uit”.

Motivatie

Toen Van Olst heel klein was reed ze nog wel eens wedstrijdjes met haar shetlandpony. “Daar kreeg ik altijd heel wisselend commentaar op van de jury, mede daardoor ben ik toen overgestapt naar het springen. De feedback die ik kreeg bij de dressuur was altijd een beetje negatief, want we deden echt ons best. Ik had ergens verwacht dat dat bij Davy ook zo zou zijn, want het is niet het meest atletische paard. Maar de feedback was heel erg positief. Wat ik heel leuk vind is dat we ook feedback kregen bij de onderdelen waar we een zeven op haalden, zodat ook die punten omhoog kunnen. Er werd op een opbouwende manier kritiek gegeven, wat echt super fijn is. Het motiveert super erg€. Door de online wedstrijd begint het voor Van Olst wel een beetje te kriebelen om straks regulier te starten. "Hij kan het dus wel en misschien moet ik een beetje door de onzekerheid heen prikken. Dit heeft ons zeker aangemoedigd om een keer goed in de agenda te kijken en een plekje te vinden om vaker te gaan starten€.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op een waardebon van EUR 1000,- voor custom-made Kingsley rijlaarzen. "Ik heb zelf een hele lastige kuitmaat. Het maakt niet naar welke ruitershop ik ga, ik kan nooit een laars vinden die past. De afgelopen jaren zijn we al meerdere keren met vol goede moed begonnen aan het laarzenpassen”, lacht Van Olst. “Maar er is nog niks uitgekomen. Het is lastig om iets te vinden, dus eigenlijk moet ik iets op maat laten maken. maar dat kost is gewoon heel erg duur. Ik studeer nog en ik betaal alles zelf, dus het is niet zo dat ik een heel groot budget heb. Het zou dus super zijn als we deze prijs zouden winnen€. De Hoefslag@Home-wintercompetitie is helaas afgelopen, maar vanaf 17 december gaat de nieuwe Hoefslag@Home-Unlocked Competitie van start! Klik hier voor meer informatie. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Privébezit
Afbeelding
Afbeelding