Afbeelding

Blog Sara Ouwehand | Waarom je op een wedstrijd vaker moet plassen (en niet kan doorzitten)

Sport

“Je bedoelt écht hier, in de struiken?” Remko kijkt of ze het meent. “Houd je aandacht op de weg”, snauwt ze. Sara graait in het dashboardkastje. Een plakkerige pepermuntrol, een gevouwen parkeerkaart en een kapotte zonnebril. Maar géén zakdoekjes. Zuchtend slaat ze het klepje dicht. “Ik wacht wel op een tankstation.” Remko kijkt op het klokje in het dashboard. Dan bromt hij: “Vóórdat je de AC-lijn oprijdt, moet je nóg tien keer plassen. Spaar de boel gewoon wat op.” Sara zwijgt. Ze trekt haar plastron recht en volgt de regendruppels die van de motorkap afglijden. Haar wedstrijd is begonnen. 

Advertisement

Het is niet alleen dat toilet

Als dat het alléén was. Wat kan jou het nou schelen dat je alwéér voorbij het secretariaat rent? Nee, het échte issue heb je in de ring. Want je zit voor geen meter in het zadel. Niet zoals thuis. Je begeeft je in het schemergebied tussen hobbelen en knotsen. En prettig is anders. Je zit méér op het toilet en minder op je paard. Daar komt het op neer.

Toch is de oorzaak hetzelfde

Je bekkenbodem reageert samentrekkend op spanning. Je wilt het buiten houden, die spanning. Je knijpt hem bij het idee van dat witte juryhokje. Letterlijk. Daardoor trekt bekkenbodem samen. Als tandvlees dat op leeftijd is. En vaak zelfs zonder dat jij dat in de gaten hebt. Maar je blaas wel. Die heeft ineens minder ruimte en moet eerder lozen. Dus vandaar die strippenkaart bij de toilet juf. 

Maar die moeite in het zadel dan?

Dat komt niet door je volle blaas. Nou ja, hélpen zal het zeker niet. Maar je bekkenbodem is de echte boef. Als die samentrekt, heb je minder zadelcontact. Je knijpt jezelf omhoog. Zo trek je jezelf uit het zadel en daar krijg je samengeknepen billen van. Ze zeggen niet voor niks: “Ik heb geen rust aan mijn kont.”

Daar gaat geen enkele ruiter beter van zitten. Jij ook niet. En het maakt je onderrug korter. Dan is goed doorzitten praktisch onmogelijk. Thuis voor de TV is dat heel anders. Dan zijn je billen zachter en je onderrug langer. Met je konijnen-pantoffels op de bank. 

Maar hoe ontspan je dan je bekkenbodem?

Dat is best een klus. En het is zéker geen trucje dat je even snel kan leren. Maar hey, wie zei dat paardrijden makkelijk is? Toch houd ik wel van eenvoud. Moeilijk doen kunnen we altijd nog. Daarom leer je heel helder in mijn Masterclass Doorzitten

  • Hoe je meer zadelcontact krijgt tijdens het doorzitten (en dus minder stuitert)
  • Waarom je moeilijker kan ademen tijdens het doorzitten (en wat je er aan kan doen)
  • Wat je paard kan doen om jouw goed te laten doorzitten

Als je meer feeling krijgt met een ontspannen bekkenbodem, dan kan je dat gevoel steeds makkelijker oproepen. Ook onder spanning. Uiteindelijk zit je dan beter tijdens een proef. En het scheelt je WC-papier. 

 Op haar onorthodoxe wijze verzorgt Sara Ouwehand de Masterclass Doorzitten vanuit haar bedrijf www.RidersDynamics.nl

FOTO: Danique Ackermans @ Kinskystable