Yentel Hamelink met Orchid's Tigersun
Yentel Hamelink met Orchid's Tigersun Judith Litjens

Mooie eventing sport in Minderhout

Sport

Afgelopen weekend werd er in het Belgische Minderhout een internationale eventingwedstrijd verreden. Voor de pony’s was dit de laatste observatie wedstrijd. De CCIP 2* was dan ook goed vertegenwoordigd, maar ook het deelnemersveld in de CCIP1* had veel Nederlandse deelnemers.

Advertisement

CCIP1*-S

In de CCIP1*-S kwamen zestien ponyruiters aan de start. Negen hiervan kwamen uit Nederland. De overige deelnemers kwamen ui België, USA en .Finland. Na de dressuur ging de Belgische Lise Matton met Jolly’s Dallas (v. Priory Prickle) aan de leiding. Zij reden een mooie stabiele proef. De pony was mooi stil in de aanleuning en werden beloond met 69.60% oftewel 30.4 strafpunten. De eveneens uit België afkomstige Julie Geurts werd als tweede geplaatst met 30.9 strafpunten en Anne Bosse uit Nederland stond na de eerste dag op plaats drie met 31.4 strafpunten.

Springen

Omdat het een korte CCIP was niet zoals bij een CCIP-L de cross het tweede onderdeel, maar werd op zaterdag het springen verreden. Op wat uitzonderingen na, werd dit parcours zonder, of met weinig fouten overwonnen. Na het springen waren er wel wat verschuivingen in het klassement, maar alles was nog mogelijk. 

Weigering in cross

Op zondagochtend ging de cross van start.Lise Matton liep helaas tegen een weigering aan en liep zo ook tijdfouten op. In het eindklassement eindigde ze hiermee op de negende plaats. Ook Anne Bosse en Julie Geurts moesten helaas een stop en tijdfouten incasseren, dus ook zij zagen zichzelf zakken in de eindstand.

Julie Geurts

Julie had echter nog een ijzer in het vuur. Umelia-V (v. Goliath van de Groeneweg) kwam met 35.1 strafpunten de dressuur uit, maar wist de zaterdag en zondag alles foutloos binnen de tijd te volbrengen. Hierdoor wonnen ze de CCIP1*-S. 

Orchid’s Tigersun

Yentel Hamelink reed haar eerste internationale wedstrijd. Zij deed dit met de ervaren Orchid’s Tigersun (v. Kantjes Carlando). Na de dressuur stonden ze zesde met 33.2 strafpunten. Het springen en de cross werden foutloos gereden, alleen, liepen ze tegen wat tijdfouten aan op zondag.  Hiermee mochten ze tweede prijs in ontvangst nemen. Op plaats drie eindigde de Amerikaanse Sophia Stolly met Heebie-Jeebies (v. Uptons Deli Circus) met 39.1 strafpunten.

Observatie

Voor de 2* was het de laatste observatie voor de Europese kampioenschappen in Strzegom begin augustus. Mans Buurman hield zijn ruiters goed in de gaten en keek waar eventueel nog aan gewerkt moet worden de komende weken. De top vier na de dressuur bleef ongewijzigd. De Duitse Linn Marie Schlütter had haar Rathcline er heel het weekend goed aanstaan. Na de dressuur stond ze op plaats 1 met 29.3 strafpunten. In het springen viel er eén balk en in de cross was er een kleine tijdfout. Dit hield haar niet van de eerste plaats af.

Brigit Bing

Met name de Nederlanders kende wat verschuivingen na de dressuur. Brigit Bing reed met haar Salinero een zeer mooie dressuur proef, echter in het springen en in de cross, liep het allemaal even niet zoals gewenst. Haar tweede pony Ballylee Villa Lass (v.Slackport Prince) had in de dressuur heel veel last van spanning. Brigit bleef er wel goed aan rijden, maar helaas leverde dit haar 43 strafpunten op en een negentiende plaats. In het springen vielen er twee balken, en in de cross waren er alleen wat tijdfouten. Met name de cross bleek voor veel ruiters een pittige opgave en niemand wist hem binnen de tijd te rijden. Zo wist Birgit zichzelf op te werken naar een uiteindelijke negende plaats en tweede Nederlander.


Kane van Houte Fernhill First Lady - Judith Litjens

Kane van Houte

Beste Nederlander was Kane van Houte met de ervaren Fernhill First Lady (v.Seoigeach). Ook bij hen ging de dressuur niet helemaal zoals gewend, echter het springen en de cross gingen foutloos. Uiteindelijk vielen ze net buiten de prijzen en werden zesde met 44.6 strafpunten. Derde Nederlander was Thomas van Wessel met zijn Charlie’s Angel (v.Skahanagh Skylark )

Bron: De Hoefslag

Kane van Houte Fernhill First Lady