IJsbrand Chardon
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
IJsbrand Chardon World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

CHIO Aken | TeamNL wint de Nations Cup bij het vierspannen

Sport

Met nog geen twee strafpunten voorsprong is het TeamNL bestaande uit IJsbrand Chardon, Bram Chardon en Koos de Ronde gelukt om de Nations Cup te winnen tijdens CHIO Aken. Hoewel het Duitse team in eigenland populair was wisten de Nederlanders het hoofd koel te houden. Beste Nederlander was IJsbrand Chardon die op de tweede plaats is geëindigd. De wedstrijd werd gewonnen door de ervaren routinier Boyd Exell. 

Advertisement

Een van beste dressuurproeven ooit

“We hebben het net gered. Vooraf zou ik voor deze uitslag getekend hebben, maar nu IJsbrand er zo goed voor stond had ik gehoopt dat hij Boyd voor zou blijven”, vertelt bondscoach Ad Aarts. IJsbrand reed een super dressuurproef wellicht wel één van zijn beste proeven ooit. “Gehoorzaam en met veel schwung, met een score onder de 40, dus dat was heel goed”, loofde de bondscoach de menner. De marathon was pittig en ook hier liet hij zien dat hij klaar is voor het WK door als tweede te eindigen. Het kwam nu dus aan op de vaardigheid. “Ik kwam voor de vaardigheid de piste binnenrijden en mijn voorspan raakte onder de indruk van de ring. Ze gaven niet meer thuis en ik reed al snel twee balletjes eraf. Toen zei mijn dochter Edith meteen ‘let op het land’. Daarna ben ik gaan rijden op de score in het landenklassement.” 

‘We gaan voor goud’

Bram Chardon deed waarvoor hij kwam en wist de vijfde plaats te halen in de dressuur en in de marathon. In de vaardigheid werd hij zelfs derde terwijl hij ook zijn nieuwe paard Juventus had ingespannen. Bij het derde teamlid, Koos de Ronde, ging het minder voortvarend. Na de dressuur stond zijn span in de middenmoot en was hij op de marathon gebrand. Hij ging super snel van start, maar helaas ging zijn wagen om bij hindernis 6 wat uitsluiting betekende. “Koos reed een formidabele marathon, die hij gewoon gewonnen had. Dat hij omging is iets dat soms gebeurt, daar doe je niks aan als je rijdt om te winnen. We hebben straks een ijzersterk WK-team, we gaan voor goud”, zegt teamgenoot IJsbrand Chardon.

Bron: KNHS

Foto: Digishots