©RVGphotography
©RVGphotography

Jerra van Gelder: “Ik ben blij met de keuze die ik toen gemaakt heb”

Algemeen
Advertisement
Toen Jerra van Gelder haar paard Moscha vorig jaar in moest laten slapen, besloot ze om de 1.87 meter-hoge ruin Kensington te rijden. In de eerste instantie was het de bedoeling dat ze hem door zou rijden en daarna zou verkopen, maar toen de kopers haar paard te groot vonden besloot ze om de planning helemaal om te gooien. “Ik ben echt heel blij dat ik uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om hem te houden, het is een super lief paard”, vertelt ze.

Goed overleg

‘Twee jaar geleden hebben we besloten dat mijn vriend Kensington zou beleren, doorrijden en dat we hem daarna zouden verkopen. Uiteindelijk heeft mijn vriend hem inderdaad beleerd, maar besloot ik hem af te pakken en door te rijden’, lacht Van Gelder. ‘In de eerste instantie was het nog steeds de bedoeling dat hij verkocht zou worden, maar niemand wilde hem kopen vanwege zijn grootte. Uiteindelijk heb ik, in overleg met mijn instructrice Stephanie Bezemer, besloten dat Kensington genoeg potentie heeft en dat ik hem voor mezelf zou houden.’

Paardenfamillie

Van Gelder komt echt uit een paardenfamilie, het is dan ook niet gek dat ze besloten heeft om een paardensportopleiding te gaan volgen. ‘Ik volg een opleiding op een school in Maasland. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik mijn instructrice-diploma’s haal en daarna de wedstrijdrichting op ga. Het lijkt mij geweldig om later stalruiter te worden en hoog in de wedstrijden te komen. Met Kenzie moet ik zeker een heel eind komen. Hij is nog maar vijf, dus we doen het nog erg rustig aan. Ik geef hem ruim de tijd om uit te groeien en de basis zo goed mogelijk te bevestigen. Zeker deze periode train ik veel basisgericht en zorg ik ervoor dat hij sterker wordt.”

TTC

In de tijd dat Van Gelder en Kensington steeds meer een combinatie werden, reed ze met twee andere paarden mee met TTC-Zuid Holland. “Ik reed met de paarden van mijn vader en instructrice mee aan in het TTC-Zuid Holland. Toen Fado, het paard van mijn vader, halverwege een blessure opliep, besloot ik Kenzie mee te nemen. Als vierjarige voor het eerst op vreemd terrein was het heel spannend, maar hij deed het echt super goed”.

Grote hoogte

Ondanks dat hij door zijn hoogte niet verkocht is, merkt de amazone daar niks van als ze er op zit. ‘Ik merk wel dat hij sommige dingen nog moeilijk vindt. Hij mist nog veel kracht en balans omdat hij zo groot is. Toch voelt hij helemaal niet groot als je er op zit, het is heel makkelijk om hem aan elkaar te rijden. Behalve als hij iets eng vindt. Dan staat hij opeens stil en dan merk je dat je toch best hoog zit’, grinnikt de amazone. ‘Ik ben zelf een hele fanatieke ruiter, en dat is soms ook wel een minpunt. Ik vind wedstrijden rijden echt super leuk, vooral de spanning is echt geweldig. Als ik op wedstrijd ga kom ik de dingen tegen waar Kenzie moeite mee heeft. Zo merk ik dat hij het heel moeilijk vindt om oefeningen snel achter elkaar te doen. Op wedstrijd probeer ik dat zo goed mogelijk te doen, maar ik merk dat ik mijn spanning weer doorgeef aan hem, en dan gaat het juist slechter. Het is dus een goede oefening om thuis een keer een proef te rijden. Normaal rijd ik nooit proefgericht, dus zo’n online competitie is mooi meegenomen.

Gecombineerde proef

Ze vervolgt: “Ik mag nu officieel L2 starten. Dat is ook een van de redenen waarom ik mee heb gedaan aan de Hoefslag@Home competitie. Ik merk in de training dat hij L2 nog best wel lastig vindt, maar doordat ik nu een gecombineerde proef kan rijden. wordt het oefenen een stuk makkelijker. Ik wil nu eerst de combiproeven onder de knie hebben voordat we de L2- oefeningen weer gaan proberen. Tot nu toe mist hij nog wat kracht en balans, maar hij doet het echt super goed.” “Als alles voorbij is ga ik straks langzaam trainen voor het L2. Ik ga hard werken aan de ontspanning, souplesse en ik wil kracht opbouwen. Hij is natuurlijk nog maar vijf, dus we doen alles op zijn gemakje en hij krijgt alle tijd die hij nodig heeft om uit te groeien. Rustig aan doen is heel goed voor hem. Ik ben benieuwd wat de komende tijd ons gaat brengen. Het is heel spannend, maar ik heb er echt zin in. Ik ben echt heel blij dat ik uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om hem te houden, het is een super lief paard en hij heeft echt een top karakter! Ik zou hem voor geen goud kwijt willen”, sluit ze af. Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: RVGphotography https://youtu.be/ekrxwlP7CQE
©RVGphotography
©RVGphotography