Naomi van Ertvelde
Naomi van Ertvelde Photo Art Zeeland, Irina Landman

Naomi van Ertvelde: “Oók met Fjordpaarden kan je de top bereiken”

Fokkerij

Naomi van Ertvelde heeft van kinds af aan al een speciale plek in haar hart voor Fjordenpaarden. Met haar kleinschalige pensionstal in Zeeland en de twee trouwe Fjordpaarden Okke en Pjotr, laat ze zien dat je met elk ras succesvol kan zijn.

Advertisement

Naomi groeide op in een gezin waar paarden een grote rol speelden. Het ‘Fjordenvirus’, zoals ze het zelf noemt, was dus ook al van jongs af aan aanwezig.

De liefde voor Fjordenpaarden

De vriendin van haar moeder bezat destijds het grootste Fjordenpaard van Nederland, genaamd Max. Hij had een schofthoogte van 1,65 meter en via hem kwam ze in aanraking met het ras. Naomi begon met paardrijden op een manege in de buurt, waar haar moeder ook reed. Even later kwam Pjotr op hun pad. Hij is inmiddels 28 jaar oud en staat bij Naomi. “Mijn moeder heeft Pjotr gekocht voor ons beide en inmiddels is ook mijn vierjarig dochtertje helemaal gek op hem!”

“Ik hou van het karakter én het uiterlijk van de Fjord”, vertelt Naomi. “Het zijn hele veelzijdige paarden. Ze kunnen voor de wagen, ze kunnen springen en kunnen dressuur lopen. Daarnaast kan je met een Fjordenpaard lekker door een weiland crossen en de dag erna zijn ze weer fit. Dat is bij veel rassen wel anders, haha! Daarnaast staat de Fjord ook bekend om zijn eigenwijsheid. Als ik linksaf wil maar Okke wil rechtsaf, dan doet hij dat gewoon”, vertelt ze met een lach. “Ze hebben duidelijk een eigen wil en zijn stronteigenwijs.”

“Vroeger wilde ik net zo goed worden als Anky van Grunsven, maar mijn omgeving vertelde me dat een Fjord in de dressuur geen goed idee was. Ik wilde hen dus heel graag het tegendeel bewijzen. Door de goede opleiding van Naomi, is Pjotr nu ontzettend veelzijdig. Ze hebben samen tot en met het L gesprongen, hebben gecrosst en deden dressuur tot en met M1 niveau.

Hoe hoger ze kwamen, hoe moeilijker het voor Pjotr werd. Daarnaast beschikte Naomi destijds niet over voldoende ervaring en ze had niet de juiste begeleiding. Ze staakten daarom hun dressuurcarrière.

Okke

Ondanks dat Naomi niet op zoek was naar een ander paard, kwam Okke op haar pad. Naomi was op dat moment zwanger en had net afscheid genomen van haar springpaard, dat door een gebroken heup ingeslapen moest worden. “Ik zei tegen mezelf: ‘Voorlopig hoef ik even geen paard meer.’ Ik had de mogelijkheid om wedstrijden te rijden met een ander paard en mocht ook op paarden van anderen rijden. Dat was toen eigenlijk voldoende voor me, zeker gezien mijn zwangerschap”, vertelt Naomi.

“Dat hiel ik vol totdat mijn moeder me vertelde dat ze een ontzettend leuk Fjordenveulen had gezien in Renesse. Ik was nieuwsgierig en besloot dat ik kan best even een kijkje kon gaan nemen. Het ging om Okke, een super schattig veulen dat ook nog eens goed kon lopen.” Bij aankomst waren zowel Naomi als haar vriend gelijk verkocht. Een paar dagen later haalden ze hem op.

Okke groeide op met Pjotr bij Naomi thuis. “Ik ben vroeg begonnen met spelenderwijs wat dingen met hem te gaan doen”, vertelt ze. “Daardoor is hij nu super mak en niet snel onder de indruk. Ik nam hem bijvoorbeeld regelmatig mee naast de fiets of naast de wagen als ik Pjotr inspande. Zelfs op buitenritten of strandritten ging Okke aan een touw mee naast Pjotr.”

Op zijn derde nam Okke deel aan de hengstenkeuring voor Fjordenpaarden, waar hij slechts twee punten tekort kwam om goedgekeurd te worden. Naomi besloot hem na de hengstenkeuring te castreren en ging verder met zijn training. Binnen een maand waren ze al succesvol in de B-dressuur. Vervolgens gingen ze snel door naar het L1 en inmiddels rijden ze L2.”

Clown

“Okke is een prachtig paard met ruime gangen en hij heeft een uniek karakter. Hij is een grote clown, maar is super eerlijk, lief en werkwillig. Hij leert snel en geniet ervan om nieuwe dingen te leren”,verteld Naomi. “Ik moet eerlijk bekenne dat veel mensen me benaderd hebben, omdat ze geïnteresseerd in hem zijn. Okke is echt een super compleet paard!”

Helaas heeft elk verhaal ook zijn ‘downs’. Toen Naomi en Okke op een dag met lange teugels aan het uitstappen waren, schrok Okke plosseling van iets. Hij maakte een onverwachte beweging, gleed uit met zijn achterbenen, herstelde zich, maar gleed daarna opnieuw uit. De twee kwamen ten val, waarbij Naomi haar schouder uit de kom ging en een gebroken enkel opliep. Na de val bleef Okke bij haar zijde tot de ambulance arriveerde. “Het was hartverwarmend om te zien dat hij niet weg ging en dat het niets met het vertrouwen in elkaar heeft gedaan.”

Doelen voor de toekomst

Naomi kijkt graag vooruit. “Mijn eerste doel is om door te stromen naar het Z, en daarna wil ik kijken hoe ver we  kunnen komen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel gaaf om een keer op Indoor Brabant te mogen rijden.” Naomi vindt het belangrijk om te bewijzen dat Fjordenpaarden in de dressuursport net zoveel kunnen bereiken als andere rassen. “Het aantal Fjorden in de dressuurring is tegenwoordig helaas beperkt. Maar ik geloof in de capaciteiten van Fjordenpaarden en wil laten zien dat ze uitstekende prestaties kunnen leveren.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Photo Art Zeeland, Irina Landman