© DigiShots
© DigiShots Leanjo de Koster

KWPN I Fokwaarden sport en exterieur nu mede-gebaseerd op DNA

Fokkerij

Vanaf 18 maart worden de nieuwe (genoom)fokwaarden voor alle KWPN-paarden bekendgemaakt. KWPN heeft enkele wijzigingen doorgevoerd, wat betekent dat de fokwaarden van spring- en dressuurpaarden in de database mede-gebaseerd zijn op DNA.

Advertisement

Niet alleen de aanleg voor OC, maar ook de exterieur- en sportfokwaarden zijn vanaf dit jaar mede gebaseerd op genetische informatie. Met deze nieuwe genoomfokwaarden maakt het KWPN een innovatieve slag naar betrouwbaardere en gedetailleerdere informatie voor de fokker.

Eerste warmbloedstamboek

Bij andere dieren, zoals bijvoorbeeld melkkoeien, hebben genoomfokwaarden zich al lang bewezen. Voor de paardenfokkerij is deze techniek relatief nieuw. Het KWPN is enkele jaren geleden begonnen met het opbouwen van een enorme database aan informatie, waarna in 2016 is de genoomfokwaarde voor OC geïntroduceerd werd. Die is tot drie keer betrouwbaarder gebleken voor fokkerijdoeleinden dan het PROK-onderzoek voor de OC-onderdelen. 

Omdat er door de jaren heen veel informatie verzameld is, kan dat nu ingezet worden om ook voor andere kenmerken genoomfokwaarden te berekenen. Het vraagt geen extra investering van het stamboek of de fokkers. 

Duitse stamboeken zijn ook met deze techniek bezig, maar KWPN is het eerste warmbloedstamboek ter wereld dat genoomfokwaarden beschikbaar maakt voor het belangrijkste fokdoelkenmerk, namelijk de sport.

Belang van erfelijke aanleg

Voor een fokker is de erfelijke aanleg van een paard de belangrijkste factor bij het nemen van fokkerijbeslissingen. De prestaties van een paard in de ring en op keuringen zijn ook afhankelijk van andere factoren, zoals de ruiter en de omstandigheden. Maar hoe maak je onderscheid tussen de genetische aanleg van een paard en de kansen die een dier heeft gekregen? Door te kijken in het DNA is veel te zeggen over de aanleg van een paard, zonder dat omstandigheden zoals ruiter, blessures en pech de informatie vertroebelen. Genoomfokwaarden geven goede informatie over de aanleg van het individuele paard en kunnen daarom bijdragen aan betere fokkerijbeslissingen.

Meer informatie

Genoomfokwaarden geven dus informatie over de aanleg van een paard om bepaalde eigenschappen door te geven aan zijn of haar nakomelingen. Een genoomfokwaarde wordt berekend op basis van informatie van 70.000 markeringspunten in het DNA. Deze informatie wordt bij de bestaande informatie gevoegd, die we krijgen uit bijvoorbeeld sport, jonge-paardencompetities, aanlegtesten en keuringen. De fokwaarden worden daardoor betrouwbaarder dan ze al waren. Want hoe meer informatie, hoe beter. 

Bovendien is het met deze techniek ook mogelijk om van zeer jonge paarden al betrouwbare fokwaarden te schatten.

 Bron: KWPN

Foto: