Fokkerij

De Hoefslag
  • aangepast 29 juni 2021 17:11

Lichte en Zware Tour-merries ster op thuiskeuring

Als kersverse inspecteur van Noord-Brabant had Bart Bax een geslaagde vuurdoop gisteren. Hij kon zes sport-merries ster verklaren op de thuiskeuring, waaronder meerdere Lichte Tour- en een Zware Tour-merrie.

Opvolger

Sinds 1 april dit jaar is Bart Bax inspecteur van Noord-Brabant en daarmee opvolger van Toine Hoefs. 'Het was heel mooi om zo van start te gaan in deze regio. De paarden werden allemaal goed gepresenteerd, zes merries zijn direct ster geworden en nog eens vier merries behaalden 70 punten voor exterieur. Al met al een geslaagde dag!' In totaal beoordeelde Bart Bax gisteren dertien dressuurmerries.

Opvallende Flow Cadanza

Als afsluiter van de dag spande de 18-jarige Zware Tour-merrie Flow Cadanza (v. Florencio) de kroon. Deze Duits gefokte merrie werd opgenomen in het stamboek met een mooie score van 80 punten voor exterieur. 'Dit is een zeer aansprekende merrie met een mooi front, goed bespierde hals en fraai hoofd. Ze heeft veel uitstraling, een sterke bovenlijn en hard en correct fundament. Flow Cadenza is goed ontwikkeld en liet op het straatje een ruime, actieve en lichtvoetige manier van bewegen zien. Daarnaast is haar sportstand van Zware Tour met twee winstpunten natuurlijk zeer respectabel', vertelt Bart. Bij dezelfde geregistreerde eigenaar werd de Lichte Tour-merrie Boheme (v.Sorento) opgewaardeerd naar stermerrie. 'Opnieuw een aansprekende merrie met goede sportklassering. Ze heeft een aansprekende voorhand, goede halsbespiering, sprekend hoofd en staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel. Ze heeft bovenlijn correct fundament.' Deze 1.71m-metende merrie verdiende 70 punten voor exterieur.

Goede sportresultaten

Ook de Lichte Tour-merrie Evy (v. Santano) werd met 70 punten voor exterieur opgewaardeerd naar stermerrie vandaag. 'Dit is een ruim voldoende ontwikkelde merrie met een sprekend hoofd en veel uitstraling. Ze heeft een sterke bovenlijn en zou iets meer lengte in haar lichaam mogen hebben. In beweging liet ze veel ruimte zien en ze heeft zes winstpunten behaald in de Lichte Tour, wat ook zeker heel positief is.' De ZZ-Zwaar geklasseerde Eliana (v. Sir Oldenburg) werd ook succesvol gepresenteerd en ging van stamboek- naar stermerrie. 'Deze merrie is gefokt uit een volle zus van Special D en is met haar 1.61m aan de kleine kant, maar ze waardeert zich in beweging zichtbaar op. Ze heeft een goed bespierde voorhand, staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en heeft hard fundament. Ze draafde met veel kracht en afdruk op het straatje.' Ook de Apache-dochter Euforia is geklasseerd in het ZZ-Zwaar en verdiende het sterpredicaat met 70 punten voor exterieur. Deze merrie werd hoogdrachtig gepresenteerd. 'Het is een royaal ontwikkelde merrie met een mooi front, veel bespiering en een sprekend hoofd. Ze meet 1.71m en is wat neerwaarts in de romprichting', vertelt Bart Bax.

Positief

De uit een goede sportstam gefokte Bonymanda (v. Daddy Cool) is geklasseerd op ZZ-Licht niveau en werd geüpgraded naar stermerrie. 'Deze ruim voldoende ontwikkelde merrie staat ruim voldoende in het rechthoeksmodel en valt op met haar sterke bovenlijn. Haar fundament is hard maar iets aan de tere kant. Ze heeft met meerdere ruiters op minimaal Z-niveau gepresteerd in de sport en heeft een goede sportstand van ZZ-Licht met tien winstpunten.' Daarnaast verdienden vier merries, die nog niet het sportpredicaat behaald hebben, 70 punten voor exterieur vandaag. Onder hen de driejarige Desperado-dochter Narrow Escape, die afgebeeld op de foto staat. Bron: KWPN

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties