Tosca met Libertieni
Tosca met Libertieni Foto4U

Subtop | Tosca Ruppert succesvol in ZZ-Zwaar Soest ondanks slecht weer: “Libertieni heeft een hartje van goud”

Dressuur Subtop

Tosca Ruppert wist zich naar een tweede en vijfde plaats te rijden in Het ZZ-Zwaar in Soest in een groot deelnemersveld. In de eerste proef scoorde ze met Libertieni (v. Dream Boy) 63,43% en in de tweede proef behaalde de combinatie 60,93%. “Ondanks de vele regen en daardoor enkele storingen, was ik erg tevreden voor onze vierde wedstrijd in het ZZ-Zwaar.”

Advertisement

Vakantie

“Het weer en de storingen in de proef mogen de pret niet drukken. In de tweede proef had ik ook een misverstand met de jury, want Libertieni vond een bepaalde hoek eng. De jury zei dat we over onze secondes heen waren en te laat waren met starten. Ik dacht dus dat we niet meer mochten starten en op een gegeven moment zei de jury: ‘ga maar rijden’. Dus ik mocht toch wel rijden en mijn dochter zei: ‘gas erop mam’. Maar je bent wel voor de eerste helft van de proef uit de focus. We hadden ook nog een storing in diezelfde hoek later in de proef. Toch ben ik erg tevreden met hoe ze door de wedstrijden heen loopt voor haar jonge leeftijd van zeven jaar. Haar galop en stap zijn haar sterke punten. Zelf was ik blij met hoe de wissels en pirouettes gingen. Voor nu draaide ze heel netjes en gingen de wissels ook beter. Soms heeft ze nog wel eens een kleine hapering. In de training zijn we vooral bezig met de gedragenheid, want zitten en sluiten vindt ze nog lastig. Daarnaast werken we aan de wissels, pirouettes en de lengtebuiging. Als ze spanning heeft dan drukt ze zichzelf weg. Er zijn dus zeker nog verbeterpunten om hogere scores te behalen. In september ga ik zelf met vakantie dus dan krijgt zij ook lekker vakantie. Dat heeft ze zeker verdiend! Ze staan dagelijks bij ons op de wei, maar dan hoeft ze even helemaal niets te doen.”


Tosca met Libertieni - Foto4U

Zelf opleiden

“In het najaar willen we de focus leggen op het trainen naar de PSG. Ik hoop na alle pech dat Libertieni mij misschien naar de Grand Prix kan brengen, maar de tijd zal het leren. Mijn vorig paard raakte geblesseerd toen we tot de PSG waren gekomen, daardoor viel mijn droom om Grand Prix te rijden in duigen. Toen heb ik een ander paard gekocht en die kreeg eind 2021 Rhino. Dat was een teleurstelling, want we hadden hoge verwachtingen. Ze is er nog wel, maar niet geschikt meer voor de sport. Libertieni hebben we gekocht toen ze drie jaar was en eigenlijk was het een paard voor mijn dochter. Eind 2021 is zij gestopt met rijden en heb ik haar daarna overgenomen. We zijn vanaf de L gekomen tot waar we nu zijn met dank aan de instructie van Marian Dorrestijn. Zij heeft mij door het hele traject geholpen en op die manier kon ik Libertieni zelf opleiden. Dat is het leukste om te doen. Libertieni is heel lief en gemakkelijk in de omgang, maar onder het zadel heeft ze een sensibel karakter. Rijtechnisch moet je haar met zijden handschoentjes rijden, maar ook streng voor haar zijn. Je kan wel alles met haar doen, zoals springen, bosritjes en mijn dochter reed er zelfs zonder zadel op. Deze merrie heeft echt en hartje van goud. Ik heb nog een ander paard te staan die ik klaar maak voor de Z2. Zij heeft een veulentje gehad, waardoor ze nu iets achterloopt. Mijn droom is nog altijd om in de Grand Prix te rijden. Dat zou fantastisch zijn.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Foto4U