Famke de Jager en Champ
Famke de Jager en Champ Foto: Nelleke de Wilde

Famke de Jager: “Champ en ik moesten elkaar opnieuw leren kennen”

Dressuur

Toen Famke de Jager haar Champ (v. Special D) twee jaar geleden voor het eerst zag, was ze op slag verliefd. Sinds ze de zestienjarige ruin in haar bezit heeft, is hij enorm uit zijn schulp gekropen. Hoewel ze elkaar daardoor even opnieuw moesten leren kennen, hebben ze de afgelopen tijd al een mooi begin kunnen maken aan hun carrière in de dressuursport. 

Advertisement

Twijfels

Zo’n twee jaar geleden startte Famke de Jager haar zoektocht naar een nieuw paard. “Onze Fries was destijds al negentien jaar oud en omdat mijn ambitie bij de dressuursport ligt, leek het mij beter om op zoek te gaan naar een nieuw paard voor erbij. Champ was het zevende en laatste paard waar ik bij ging kijken in een tijdsbestek van drie weken. Ik had de bezichtiging bijna afgezegd, omdat deze intensieve zoektocht mij wat veel werd en ik me afvroeg of Champ wel was wat ik zocht. Desondanks besloot ik toch bij hem te gaan kijken. En daar heb ik absoluut geen spijt van”, vertelt ze. 

“Precies wat ik zocht”

Toen Famke de ruin eenmaal in het echt zag, was ze op slag verliefd. “Hij was een stuk groter dan ik dacht, maar hij was zo ontzettend zachtaardig dat ik hem al wilde kopen voordat ik überhaupt op hem gereden had”, lacht ze. “Gelukkig viel het rijden mij ook helemaal niet tegen. Ik rijd pas vier à vijf jaar paard, dus ik zocht een rustig en braaf paard waar ik me veilig op voelde en waarmee ik een start kon maken aan mijn carrière in de dressuursport. Champ heeft ervaring tot en met het M2, dus hij was eigenlijk precies wat ik zocht.”

“We moesten elkaar opnieuw leren kennen”

Toen Famke de ruin eenmaal op stal had, kwam ze erachter dat hij een maagzweer had. “Sinds hij daarvoor behandeld is, heeft hij een stuk meer karakter gekregen. Hij zit beter in zijn vel en is echt uit zijn schulp gekropen. Hij is nog net zo braaf en lief als toen ik hem kocht, maar hij is wel een stuk minder nuchter. Het is voor hem natuurlijk ontzettend fijn dat hij zich nu goed genoeg voelt om iets uitdagender te zijn, maar daar moest ik wel even aan wennen. Ik moest hem als het ware weer opnieuw leren kennen. Gelukkig weet hij heel goed waar mijn grenzen liggen en heeft hij veel respect voor me. Hij heeft een hart van goud en heeft absoluut geen kwaad in de zin. Zijn bijnaam is ‘Pannenkoek’, omdat hij mij altijd aan het lachen maakt met zijn onschuldige oogjes en grappige blik”, lacht ze.


Foto: Nelleke de Wilde

Rentree

De combinatie was voorheen fanatiek bezig in de wedstrijdsport en is zelfs al L-startgerechtigd. Helaas stond de sport de laatste maanden even op een lager pitje. “Champ is eind vorig jaar ziek geworden door een virus. Daarna heeft hij nog twee maanden stilgestaan vanwege een blessure, dus dat werkte natuurlijk ook niet mee. We zijn sinds een aantal weken weer rustig aan de slag en ik hoop over een tijdje weer met hem in de ring te verschijnen.”

“Ik ben hoe dan ook blij met hem”

Famke’s droom is om Champ terug te rijden naar zijn oude niveau: het M2. “Dat is echt mijn doel, en het zou een cadeautje zijn om nog verder te komen, maar hij moet eerst weer even terugkomen in het wedstrijdritme en ervaring opdoen op vreemd terrein. Als hij gespannen is, sluit hij zich voor mij af, waardoor het lastig is om hem gefocust te houden. En we moeten ook realistisch zijn. Ik ben geen topruiter en hij is al zestien. Ik kocht hem omdat het zo goed klikte tussen ons, dus ik ben hoe dan ook blij met hem, waar we ook uitkomen”, sluit ze af. 


Foto: Nelleke de Wilde

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Nelleke de Wilde

Afbeelding
Afbeelding