Isabelle Schouten en Master HS
Isabelle Schouten en Master HS Foto: Demi Smit Fotografie

Isabelle Schouten: “Het is echt genieten met een paard als Master!”

Dressuur

Toen Isabelle Schouten de zesjarige Master HS (v. Ferdeaux) een half jaar geleden voor het eerst zag, was ze op slag verliefd. Ze kon de ruin niet aan zich voorbij laten gaan en besloot hem samen met haar trainer Anton Haukes te kopen. Nu de combinatie een aantal succesvolle wedstrijden in de benen heeft, zijn de eerste stappen richting een mooie carrière in de dressuursport gezet. 

Advertisement

Op slag verliefd

Isabelle en een van haar trainers, Anton Haukes, hebben de ruin nu ongeveer een half jaar in hun bezit. “Hij stond destijds in training bij MvS Equiservice van Marijke van Schaik, waar ik onder andere help met het rijden van de jonge paarden”, steekt Isabelle van wal. “Ik heb het altijd al leuk gevonden om met jonge paarden te werken en toen ik Massie, zoals wij hem noemen, daar op stal zag, was ik op slag verliefd. Sindsdien is het best snel gegaan. Na hem een aantal keer te hebben gereden, heb ik Anton mee laten kijken en ook hij vond hem fantastisch. Zodoende hebben we besloten om hem samen te kopen.”

Uitdaging

“Massie heeft een heel leuk karakter, maar omdat het een Ferdeuax x Tushinski is, is het qua bloed niet de makkelijkste. Desondanks vond ik het een hele leuke uitdaging om met hem aan de slag te gaan. In het beginnen moesten we even aan elkaar wennen, maar nu we elkaars vertrouwen gewonnen hebben, doet hij alles voor me. Hij laat al veel potentie zien voor het hogere werk en doet enorm zijn best. Naast mijn trainingen bij Anton train ik ook bij Seth Boschman. Dat gaat ontzettend goed samen. Het is een fijne combinatie en ik kijk altijd heel erg uit naar de trainingen”, vertelt ze enthousiast.

“Echt genieten”

Afgelopen weekend reed de combinatie haar tweede wedstrijd in de klasse B. En met succes; ze keerden met twee eerste plaatsen en scores van 69,7% en 67,5% richting huis. “Dit was de eerste keer dat we buiten moesten losrijden, dus dat vond hij wel heel erg spannend. Ik kon hem gelukkig vrij snel op zijn gemak stellen, dus we gingen met een goed gevoel de ring in. Massie vindt het erg leuk om mee te gaan en is totaal niet kijkerig of schrikkerig op vreemd terrein. Hij heeft een makkelijk lijf en is fijn bewerkbaar, dus we hebben twee mooie proeven kunnen neerzetten. Het is echt genieten met een paard zoals hij!”


Foto: Privébezit

Fijne ervaring

“Ik vind het belangrijk om hem fijne ervaringen te geven op wedstrijd, dus dat is waar we nu voornamelijk op hebben gefocust. Ik ben hartstikke fanatiek, maar vind het ook belangrijk dat mijn paard het leuk vindt om mee te gaan. Omdat het hem zo gemakkelijk afgaat en hij het heel leuk blijkt te vinden, zou ik over een tijdje al met hem willen doorstromen naar het L.”

Mental coaching

Waar Isabelle vroeger nog heel veel last had van wedstrijdspanning, heeft ze dat dankzij de hulp van sportpsycholoog Benedict Koopmans nu niet meer. “Ik ben heel fanatiek, ambitieus en perfectionistisch, wat op een gegeven moment een beetje mijn valkuil werd op wedstrijd. Door de mental coaching-sessies van Benedict heb ik geleerd om voor mezelf te rijden, realistische doelen te stellen en te genieten van wat ik doe. Ik train hartstikke hard, dus het is fijn om op wedstrijd nu ook écht te kunnen genieten en er met een fijn gevoel op terug te kunnen kijken. Het is heel goed geweest voor mijn ontwikkeling en hoewel het soms nog een beetje een taboe is binnen de paardensport, vind ik het echt een aanrader!”

“We zijn hartstikke gek op hem”

“Het was eigenlijk de bedoeling om Massie na een jaar of twee te verkopen, maar ik denk dat dat niks gaat worden”, lacht ze. “We zijn hartstikke gek op hem en ik hoop hem verder te kunnen opleiden. Ik ben nu achttien, dus misschien kunnen we over een aantal jaar samen van start gaan bij de young riders. Hij leert ontzettend snel, dus voor nu ga ik vooral veel van hem genieten en dan zien we wel waar het schip strandt”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Demi Smit Fotografie / Privébezit

Afbeelding