Fleur van Dael - DH’s Froliki
Subtop Nisse 2023
© Digishots
Fleur van Dael - DH’s Froliki Subtop Nisse 2023 © Digishots © Digishots

Junioren-amazone Fleur van Dael: “Nouvelle zou een waardige opvolger zijn van Froliki”

Dressuur

Met haar twee troeven, DH’s Froliki (v. Boss VDL) en Nouvelle (v. Desperado), timmert de zeventienjarige Fleur van Dael hard aan de weg in de dressuursport. Ze brengt de dertienjarige Froliki succesvol uit bij junioren, hoopt dit jaar haar ZZ-Zwaar debuut te maken en ziet in de nog maar vijfjarige Nouvelle een waardige opvolger voor de toekomst. 

Advertisement

Dressuursport 

Toen Fleur op haar twaalfde op zoek ging naar een paard, wilde ze graag verder in de springsport. Ze kocht DH’s Froliki en begon met trainen. Toch bleek de combinatie al snel ook talent te hebben voor de dressuursport. “Mijn moeder vond het belangrijk dat ik naast het springen ook een goede dressuurmatige basis had en ik niet ongecontroleerd door het parcours heen racete”, lacht Fleur. “Daarom moesten Froliki en ik van haar ook richting de Z-dressuur gaan trainen. In ons eerste wedstrijdseizoen kwam ik erachter dat beide disciplines ons wel goed af gingen en binnen één jaar groeiden we tot de Z-dressuur. Mijn passie voor de dressuursport is er in de loop der tijd langzaam ingeslopen, maar uiteindelijk besloot ik dus om daarmee verder te gaan.”

Verfijnen 

“Hoewel Froliki haar eigen trekjes heeft, is het over het algemeen een heel relaxed en makkelijk paard. Als ze je eenmaal vertrouwt, doet ze voor 400% haar best voor je. Ze zal je nooit in de steek laten en leert heel snel en gemakkelijk.” De combinatie zette de afgelopen jaren grote stappen in de dressuursport en start inmiddels succesvol bij de junioren. “Dit is mijn laatste jaar bij de junioren, dus ik hoop er nog het maximale uit te halen. Daarnaast hoop ik dit jaar mijn ZZ-Zwaar debuut te maken met Froliki. Daarvoor zijn we nu de puntjes op de i aan het zetten. Ik wil het nog iets meer verfijnen voordat we officieel in die klasse gaan starten.”


Fleur en Froliki - Foto: Digishots

“Ze zal je nooit in de steek laten”

Ook Fleurs andere troef, de nu vijfjarige Nouvelle, doet het goed in de sport. “Wij hebben Nouvelle zelf gefokt uit onze San Remo-merrie. Ik heb haar zelf zadelmak gemaakt en opgeleid, wat ontzettend goed ging. Met haar kun je echt alles. Toen ze slechts drie maanden oud was, overleed haar moeder helaas aan koliek. Daardoor is ze van jongs af aan veel in de hand geweest, wat tijdens het zadelmak maken zijn vruchten afwierp. Nouvelle is erg jong en vindt sommige dingen nog wat spannend, maar ook zij zal je nooit in de steek laten. Froliki is al ontzettend lief en aanhankelijk, maar ik denk dat Nouvelle zelfs het liefste paard is dat ik ooit gekend heb”, vertelt ze lovend. 

Opvolger

“Sinds ik bij Jessica Leijser train, zijn beide paarden enorm vooruit gegaan. Nouvelle en ik starten momenteel L1 en focussen ons voorlopig nog op de selecties van de Brabantse kampioenschappen. Ik hoop eind dit jaar met haar door te stromen naar het L2 of het M1. Op de lange termijn wil ik met haar graag de Lichte Tour in, want ze laat veel kwaliteit zien voor het hogere werk. Het is een heel correct paard, dus ik zie haar wel als een waardige, potentiële opvolger van Froliki!”, sluit ze hoopvol af. 


Fleur en Nouvelle - Foto: Privébezit

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: DigiShots / Privébezit

Fleur van Dael - DH’s Froliki
Subtop Nisse 2023
© Digishots
Fleur en Nouvelle