Denise Nekeman met Kansas Sth
Denise Nekeman met Kansas Sth Focussed Fotografie

Subtop | Denise Nekeman wint Lichte Tour-debuut met toekomstpaard Kansas Sth: “Ik denk dat ik de opvolger van Boston heb gevonden”

Dressuur Subtop

Op de tweede Bonfix Dressuurcompetitiewedstrijd in Wezep debuteerde Denise Nekeman met de achtjarige Kansas Sth (v. Dante Weltino) in de Lichte Tour. De combinatie sloot hun debuut winnend af door een royale score van 69,71% bijeen te rijden.

Advertisement

Gevoelig paard

De grote zwartbruine ruin werd gefokt door familie Nekeman en werd de eerste jaren van zijn opleiding getraind door stalruiter Nicky Snijder. “Bij ons thuis is dit onze favoriete stam. Het zijn super goede sportpaarden met een heel goed karakter. Ik heb Kansas ongeveer een jaar geleden overgenomen van Nicky”, vertelt Denise. “Kansas is heel gevoelig en ook met ruiterwissels kan hij heel druk worden. In het begin dacht ik wel eens, waar ben ik aan begonnen. Het was een pittige uitdaging en ik had ook een goed gevoel bij dit paard, maar het was niet zo makkelijk. Yessin Rahmouni komt twee keer per week bij ons stal om te helpen bij de training. Hij zei, je moet echt nog even volhouden. Met zijn overtuiging ben ik verder gaan trainen en na twee weken werd het beter. Ik ben heel erg blij met hoe Kansas zich ontwikkeld en hoe hij in positieve zin veranderd is.”

Weinig ervaring

De combinatie kwam drie keer eerder aan start op indoorwedstrijden in de klasse Z2. “Ik nam hem mee om hem te leren kennen op wedstrijd, maar hij heeft nu nog weinig ervaring. Ondanks dat hij nu acht jaar is, is hij nog weinig van huis geweest. Ik was super blij met ons debuut in Wezep. De wissels waren altijd wel een dingetje en thuis gaan die ook niet altijd in één keer goed. Het was wel een gok, maar hij was de laatste tijd zoveel verbetert dat ik het graag wilde proberen. Kansas is mee geweest naar Compiègne als trainingspaard en twee weken geleden hebben we een oefendressuur gereden in Wezep.”

‘We zijn echt een team’

De amazone was als voorbereiding op de wedstrijd nog met haar ruin wezen trainen bij Hans Peter Minderhoud. “Ik vertelde hem over mijn plan om ons Lichte Tour-debuut te gaan maken en toen zei hij we gaan eerst wel even rijden. Na de les durfden we het wel aan en hebben we vlak daarna ons debuut gemaakt. Ik wilde Kansas vooral rustig houden ondanks dat er nog veel meer in zit. Het is een mega talentvol paard en op wedstrijd vertrouwt hij heel erg op de ruiter. We zijn echt een team en dat is heel leuk rijden. Hij kreeg in de draftour al mooie cijfers met een 8,5 voor de schouderbinnenwaarts. In het begin werkte al die power soms wat tegen en nu er meer rust in komt werkt het juist voor je. Ik was vooral heel blij dat beide series lukten en daar kregen we ook al een 7,5 voor.”

Opvolger

De komende periode gaat de amazone gebruiken om haar paard meer ervaring op te laten doen op Lichte Tour-niveau. “Hij biedt het zwaardere werk al goed aan, maar ik wil hem eerst meer routine laten krijgen. Het doel is uiteindelijk de Grand Prix als opvolger van Boston. De focus lag altijd op Boston en ik dacht dat het nog een hele uitdaging zou worden om een paard te vinden waar ik het net zo leuk mee heb als met hem. Ik denk dat ik dat in Kansas gevonden heb”, vertelt ze. 

Doel voor het NK

Volgende week staat het NK Dressuur op het programma waar Denise haar Boston Sth uitbrengt in de Grand Prix. “Hij is mee geweest naar Compiègne waar hij super zijn best heeft gedaan. Hij verbetert nog steeds en wij samen als combinatie ook. Deze week heeft hij wat rustiger aan gedaan en voor de wedstrijd trainen we nog een keer extra bij Hans Peter. Mijn doel is om een lekker proefje te rijden en natuurlijk het liefst foutloos”, lacht ze. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Focussed Fotografie