Senna van de Gevel en Hassan v.d. Baltushoeve SD
Senna van de Gevel en Hassan v.d. Baltushoeve SD Foto: Foto4U.nl

Senna van de Gevel Brabants kampioen Z2: “Hassan heeft genoeg potentie om tot de Grand Prix te komen”

Dressuur

Hoewel de elfjarige Hassan v.d. Baltushoeve SD (v. Dorado) het vanwege zijn grootte niet altijd makkelijk heeft, zet hij altijd zijn beste beentje voor voor zijn eigenaresse en amazone Senna van de Gevel. Op de Brabantse kampioenschappen wist de combinatie indruk te maken en met de kampioenstitel richting huis te keren, wat betekent dat ze een startbewijs voor het NK en Indoor Brabant op zak hebben.

Advertisement

Sterke eigen mening

Senna heeft de 1.87m grote ruin nu zo’n acht jaar in haar bezit. “Toen we hem kochten was hij pas drie jaar oud en nog niet zadelmak, maar zijn grote bewegingen spraken me meteen aan. Het is een heel imposant en machtig paard”, vertelt ze. “Omdat ik destijds nog best jong was, was het eigenlijk de bedoeling dat iemand anders hem zou rijden en uitbrengen op wedstrijd. De mensen die hem hebben gereden konden helaas niet zo goed met hem overweg. Hassan heeft een sterke eigen mening en hij moet het echt voor je willen doen. Omdat het tussen ons goed klikte, ben ik er uiteindelijk zelf opgegaan.”

Grote stappen

“Omdat hij vanwege zijn grootte soms wat moeite had met bepaalde oefeningen, heb ik ruim de tijd genomen om hem op te leiden. Gelukkig wil hij altijd super graag voor je werken, zelfs wanneer hij eigenlijk niet meer kan. Het is een paard dat graag wil leren en altijd zijn best doet voor je, hoe moeilijk hij het ook vindt. Met de hulp van mijn instructeurs Marco Schriel en Jeff Heijstek hebben we de afgelopen jaren grote stappen kunnen zetten.”

“Alles viel op zijn plek”

Op de Brabantse kampioenschappen ging de combinatie van start in de klasse Z2, en met succes. Met scores van 68,33% en 70,84% kregen ze het kampioenslint omgehangen. “Hassan liep heel erg fijn. Hij kan mega bewegen en heel goed lopen, maar ik heb deze keer juist een tandje minder actief gereden, zodat we meer op de afwerking konden letten. Dat pakte heel goed uit, want hij liep de eerste proef foutloos. In de kür hadden we een klein foutje, maar verder had ik er niks op aan te merken. Het was heel fijn dat het nu allemaal zo goed op zijn plek viel.”


Foto: DigiShots

Grand Prix-potentie

Met deze overwinning heeft de combinatie haar startbewijzen voor het NK en Indoor Brabant op zak. “Ter voorbereiding op het NK en Indoor Brabant wil ik vooral op de rust gaan oefenen. Omdat hij zo graag wil lopen, wordt hij soms iets te enthousiast. Ik hoop hem te leren iets meer rust erin te houden, zodat alles er nog vloeiender uit gaat zien. Na de kampioenschappen wil ik graag young riders met hem gaan starten en dan het liefste ook op internationaal niveau. Hopelijk kunnen we zo steeds een stukje verder groeien. Ik denk dat hij genoeg potentie heeft om in de Grand Prix te lopen en daarin goed mee te kunnen doen. Hij verbetert nog steeds, dus ik denk dat hij grote stappen kan gaan zetten in de toekomst.”

Bedrijf

Naast haar dressuurcarrière met Hassan is Senna ook druk bezig om haar paardenbedrijf, dat ze samen met haar opa runt, draaiende te houden en uit te bouwen. “Mijn opa en ik hebben onze eigen trainingsstal in Moergestel. Die heeft hij voor mij opgebouwd. We hebben momenteel 26 paarden staan, waarvan we met een aantal fokken. Daarnaast heb ik jonge paarden voor de verkoop en voor de sport staan, dus daar hoop ik ook ver mee te komen”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding