Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P.
Jumping Amsterdam 2023
© DigiShots
Dinja van Liere (NED) - Hermes N.O.P. Jumping Amsterdam 2023 © DigiShots DigiShots

Jumping Amsterdam | Dinja van Liere en Hermès met PR naar geweldige overwinning WB Dressuur!

Dressuur Jumping Amsterdam Jumping Amsterdam

Dinja van Liere en Hermés N.O.P. (v. Easy Game) zijn bezig met een geweldige opmars met als kers op de taart: een wereldbekerwedstrijd winnen in eigen land! In de RAI reed het duo een fantastische proef waarbij de amazone gehoopt had over de 80% heen te gaan. Het werd net iets minder, op het scorebord verscheen 79,739% waarbij ze Isabell Werth met bijna twee procent voor bleef. 

Advertisement

Piaffe en passage uit het boekje

Wat heeft Dinja haar geweldige hengst Hermès N.O.P. (v. Easy Game) er fantastisch aan staan. De piaffe en passage zijn uit het boekje, meerdere tienen werden hier voor gegeven. Wat had de amazone gedroomd van 80%, maar het werd het net niet. Het Deense jurylid gaf slechts 75% aan de combinatie met een derde plaats. Ze lag hiermee behoorlijk uit de lijn vergeleken met de andere vier juryleden waarvan er drie ruim over de 80% heen gingen. De piaffes van Hermès zijn om van te smullen, hij bleef heel actief en perfect in het ritme. De wissel na de uitgestrekte galop was niet zo mooi, de hengst werd daar wat heet bij het opvangen. Dinja loste dit goed op en kon daarna fantastisch gezette pirouettes rijden. Een weergaloze laatste lijn haalde de score weer iets op en kwam uit op een gemiddelde van 79,739%. 

Duitse amazones op plek twee en drie

De Duitse dressuurkoningin Isabell Werth wist een foutloze proef neer te zetten met haar Emilio (v. Ehrenpreis). De piaffe en passage zijn zuiver en het paard blijft mooi in het ritme. De zeventienjarige ruin sprong kaarsrechte series en kleine gezette pirouettes. De ruin toont fit en loopt met veel gemak door de proef. Een proef waar weinig op aan te merken is en dat vonden ook de juryleden. Isabell werd tweede met 77,957%. Ingrid Klimke weet als geen ander hoe ze haar vijftienjarige hengst Franziskus FRH (v. Fidertanz) moet voorstellen. De open en lichte aanleuning was in de hele proef constant. De grote wisselseries waren enorm bergopwaarts gesprongen. Hoe groot de hengst ook wil gaan, in de pirouettes kwam hij heel mooi op het achterbeen terug. Dit leverde terecht achten op. De laatste lijn was enorm sterk gereden met een mooie piaffe en passage tour. Met haar score van 76,261% werd ze derde en maakte daarmee het podium compleet. 

Kirsten Brouwer als last minute invaller knap vijfde

Kirsten loodst met veel gemak haar KWPN-hengst Foundation (v. United) naar een nieuw persoonlijk record. De proef liep van begin tot eind en de ontwikkeling van de combinatie zit in een enorme opwaartse lijn. Foundation liep met de oortjes erop een foutloze proef met een heel klein hakkeltje na de tweede piaffe. De vos moest even proesten waardoor hij iets balans verloor. Kirsten reed de uitgestrekte gangen met veel lef, maar de hengst kwam ook heel goed terug en liet waanzinnige verzamelde onderdelen zien. De constante aanleuning en mooie overgangen werden beloond. In de piaffe bleef hij goed in het ritme en de grote wissels springt hij bergopwaarts. De eerste pirouette zou iets meer doorgesprongen mogen zijn, maar de tweede was beter. Een hele stoere proef van deze combinatie die zich steeds comfortabeler lijkt te voelen op dit niveau. De juryleden waren niet unaniem in hun scores, van een 72%-score tot 79%-score liep het veel uiteen. De totaalscore kwam uit op 75,087 waarmee ze vijfde werden.

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots