Clinic Rieky Young en Dinja van Liere met Lowlands
Top Of The Dressage
© DigiShots
Clinic Rieky Young en Dinja van Liere met Lowlands Top Of The Dressage © DigiShots DigiShots

Jumping Amsterdam | Top 10 dressuurtips van Top of Dressage!

Dressuur Jumping Amsterdam

Eindelijk was het dan zo ver, na twee jaar dat corona roet in het eten gooide, gaven toptrainers én topruiters gistervanavond tijdens Jumping Amsterdam een kijkje in hun keuken. Het evenement Top of Dressage had een programma om van te watertanden met Dinja van Liere, Emmelie Scholtens , Rieky Young, Marieke van der Putten, Hans Peter Minderhoud, Edward Gal, Nicole Werner en Leunus van Lieren met stalruiter Benji Pachl. Wil jij ook weten wat de fijne kneepjes van het dressuurrijden zijn volgens deze iconen? 

Advertisement

Kort maar krachtig vat Hoefslag de avond in 10 tips samen:

Belonen essentieel

Gezeten op de zesjarige Gorgeous Black Art (v. Glock Toto jr.) liet Benedek Pachl zien hoe ze bij Stal Hexagon de jonge paarden trainen. Leunus van Lieren: “De moeilijke oefeningen nemen wij al spelenderwijs mee met de jonge paarden. Belonen is hierbij essentieel; het paard moet weten wanneer hij het goed doet.”

Niet hard rijden

“Je hoeft niet hard te rijden om die benen meer naar voren te laten bewegen. Rijd liever op een diagonaal eens een paar keer naar voren en juist weer terug als het paard uit balans raakt en de passen niet meer groter worden”, aldus Edward Gal, die Emmelie Scholtens met de zevenjarige Las Vegas (v. Ferdeaux) begeleidde.

Opdelen in stukjes

Een goed zig-zag appuyement rijden in galop? Trainster Nicole Werner liet het zien aan de hand van de combinatie Hans Peter Minderhoud en Incognito (v. Davino). “Deel de oefening op in stukjes; rijd een appuyement, vervolgens rechtuit, maak de wissel en rijd het appuyement de ander kant op. Als dit goed gaat, laat je deze stappen elkaar steeds sneller opvolgen, maar leer eerst je paard wachten op de hulpen.”

Fouten maken mag

Nicole: “Durf in een serie eens naar voren te rijden, fouten maken mag dan. Blijf te bekrompen letten op het juiste aantal wissels, dat gaat ten kosten van de kwaliteit van je galop.”

Rijd achter het hoofd van je paard aan

Nog een tip van Nicole: “In een appuyement is de voorhand leidend. Vervolgens blijf je achter het hoofd van het paard aanrijden.”

Gevoel niet uitschakelen

Marieke van der Putten met nu Emmelie Scholtens als trainer over hun relatie als trainer-pupil: “Als amazone moet je je gevoel niet uitschakelen als je les krijgt. Het is namelijk niet zo dat alleen het beeld leidend is. De trainer is er natuurlijk wel voor het beeld, maar samen moet je komen tot het optimale plaatje en dus ook het optimale gevoel van de amazone.” Marieke demonstreerde met Jameson RS2 (v. Blue Hors Zack) dat je een betere aanspanning van het achterbeen in de passage kunt krijgen als je gaat lichtrijden. 

Veel wendingen rijden bij een fris paard

Dinja van Liere met trainster Rieky Young en de frisse hengst Lowlands (v. Millennium) lieten zien hoe je met een dergelijke situatie omgaat Rieky: “Met een fris paard moet je veel gaan sturen, dus veel wendingen rijden door bijvoorbeeld vierkante voltes en veel van richting te veranderen, dan moet het paard wel gaan opletten op de ruiter.”

Eén basistempo

“Het uitganspunt in draf is één basistempo met een goed ritme, vanuit deze comfortabele draf ga je de draf verder ontwikkelen. Bijvoorbeeld naar een passage waarbij eerst het ritme en de aanleuning belangrijk zijn, pas daarna kun je de passage spectaculairder maken”, aldus Rieky.

In je training corrigeren

Gelegenheidsduo VMF Gladiator (v. Totilas) met in het zadel Edward Gal maakte graag van de gelegenheid gebruik om Gladiator te leren ontspannen in een dergelijke entourage. Samen met Nicole sneden ze onder andere de pirouettes aan. Hoe moet je nu zo’n moeilijke oefening aanrijden? Meer vanuit een schouder voor, travers of juist recht? “Het mooiste is natuurlijk om deze kaarsrecht aan te rijden, vervolgens stelling te vragen en dan te draaien. Maar in je training moet je wel eens een beetje vanuit schouder voor of travers aanrijden om te corrigeren”, aldus Nicole. Voor Edward, voor wie het weer een eerste publieke optreden na een lange periode was, smaakte het zeker naar meer.

Tekst: Carlijn de Boer