Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots DigiShots

WK Herning | Dagboek Demi Haerkens: “Een hele mooie ervaring met veel hoogtepunten!”

Dressuur WK Herning

Waar onze Nederlandse paradressuurruiters zaterdag nog wereldkampioen werden met het team en hun gouden medailles in ontvangst mochten nemen, was het vandaag al weer tijd voor de derde en laatste wedstrijd van het Wereldkampioenschap in Herning; de Kür op Muziek. Demi Haerkens en haar veertienjarige EHL Daula (v. Gribaldi) mochten vanochtend voor de laatste keer dit kampioenschap laten zien wat ze in huis hebben en schitteren in de ring van Grade IV. In dit laatste dagboek vertelt Demi over de winst voor TeamNL, haar bijzondere kür en wat voor een geweldige ervaring dit WK was voor de jonge combinatie. 

Advertisement

Wereldkampioenen

In het tweede dagboek vertelde Demi al dat TeamNL wist dat het behalen van een teammedaille mogelijk was, maar dat het kwartje dan wel de juiste kant op moest vallen. En dat deed het. Alle vier de combinaties reden prachtige scores bij elkaar, waarmee ze de titel van Wereldkampioen op naam wisten te schrijven en de gouden medailles in ontvangst mochten nemen. “We waren natuurlijk allemaal door het dolle heen. We wisten dat we het konden, dus het is natuurlijk super gaaf dat het dan ook lukt!”, vertelt Demi.


Podium Nations Para Dressage 1. The Netherlands, 2. Denmark, 3. USA ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

“Eerste keer dat ik deze kür reed”

“Ik ben zelf heel kritisch, dus ik was na alle andere proeven wel ontzettend gemotiveerd om vandaag een nóg betere kür te rijden. Ik merkte vanmorgen wel aan mijn lijf dat zo’n week heel intensief is door alle lange dagen die je maakt. Ik had veel spierpijn en was erg vermoeid, maar ik had er nog steeds heel veel zin in. Het was de eerste keer dat we deze kür zouden rijden, omdat we eerder niet de tijd hebben gehad om hem goed te oefenen. Ik heb de muziek heel vaak geluisterd en de choreografie goed bekeken, maar dit was de eerste keer dat we hem echt reden.”


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - Foto: DigiShots

“Enorm balen”

De combinatie reed een prachtige kür, die haar een score van 78,38% opleverde. Met slecht één honderdste tekort voor een podiumplek, en daarmee een medaille, nam Demi plaats op de vierde plek. “Ik heb de afgelopen dagen eigenlijk iedere keer wel last gehad van juryverschil. Dat is iets waar ik niks aan kan doen, dus ik moet me erbij neerleggen. Het is natuurlijk enorm balen en heel zuur, maar ik kwam met een enorm goed gevoel de ring uit. Het hoort bij de topsport en ik ben heel blij met hoe Daula het heeft gedaan. Ze gaf me een heel goed gevoel en hoewel ze in de proef wel eens heet kan worden, bleef ze nu heel goed bij me. Als ik kijk hoe we deze kür nu gereden hebben zonder hem van tevoren te hebben geoefend, kan ik niet anders dan heel tevreden zijn.”


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

“Ontzettend dankbaar”

Met een gouden teammedaille en zilveren individuele medaille op zak vertrekt Demi naar huis; een super prestatie voor deze WK-debutante. “Dit was een hele mooie ervaring met veel hoogtepunten. Ik hoop in deze vorm verder te kunnen gaan en als combinatie nog meer te kunnen groeien. Ik ben ervan overtuigd dat we nog beter kunnen dan dit. Dit is nog lang niet het einde van wat we kunnen, en dat vind ik alleen maar positief. Ik kijk heel positief terug op dit kampioenschap en ben heel blij met mijn medailles. Het motiveert me echt om te proberen dit vast te houden en om nog beter te worden. Daula krijgt nu haar welverdiende vakantie en daarna gaan we verder trainen om volgend jaar hopelijk deel te mogen uitmaken van het EK-team. Ik ben ontzettend dankbaar voor het hele team, alle support en natuurlijk de eigenaren van Daula. Zonder al deze mensen om mij heen en dit super paard onder mijn kont, had ik hier nu niet gestaan”, sluit ze af.

Bekijk hier alle startlijsten en uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Podium Nations Para Dressage
1. The Netherlands, 2. Denmark, 3. USA
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots