Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots DigiShots

WK Herning | Dagboek Demi Haerkens: “Ik heb alle vertrouwen in ons team!”

Dressuur WK Herning

Demi Haerkens en haar veertienjarige EHL Daula (v. Gribaldi) maken deze week in Herning hun kampioenschapsdebuut op het ECCO FEI Wereldkampioenschap paradressuur 2022. Woensdag zetten Demi en de indrukwekkende vosmerrie in de individuele test al een geweldige score van 76,00% neer, wat hen een zilveren medaille opleverde achter teamgenoot Sanne Voets. Vanmiddag wist de combinatie in de teamwedstrijd met een score van 76,02% wederom naar de tweede plaats te rijden en zo een hele mooie bijdrage te leveren aan de score van het Nederlandse paradressuurteam. In dit tweede dagboek vertelt Demi over deze teamwedstrijd, het vooruitzicht op de Kür op Muziek van zondag en de medaillekansen van TeamNL.

Advertisement

“Het team is er voor elkaar”

Donderdag stond voor Demi en EHL Daula een rustdag op het programma. “Ik kreeg donderdag migraine, dus ik heb het echt rustig aan gedaan. Daula had sowieso een rustdag om haar energie te besparen voor vandaag en zondag. Ik ben wel nog even behandeld door de fysiotherapeut, maar verder heb ik echt mijn rust genomen. Vanmorgen was mijn migraine gelukkig over. De sfeer is hier nog steeds echt heel erg fijn en het hele team is er voor elkaar”, vertelt ze.

Goed op elkaar ingespeeld

In het eerste dagboek vertelde Demi al dat ze een goed gevoel had bij de individuele proef van woensdag en dus ook met vertrouwen naar de teamwedstrijd van vandaag keek. “Dat goede gevoel heb ik mooi kunnen vasthouden. Vandaag liep Daula met losrijden ook weer mooi ontspannen. We hebben eigenlijk precies hetzelfde gedaan als woensdag. Alleen heb ik vandaag vanwege de warmte tussendoor wel iets meer gestapt en hadden we op stal een soort hitteprotocol, maar het hele team is ook wat dat betreft heel goed op elkaar ingespeeld. Ik had haar tijdens het losrijden dus heel fijn lopen, maar in de tien minuten-baan werd er best hard geapplaudisseerd, waar ze wel wat heter van werd. Ik had toen natuurlijk nog maar een paar minuten om die spanning weer te laten afvloeien.”

“Heel erg tevreden”

“We gingen met iets meer spanning de ring in dan woensdag, maar ze gaf nog steeds 100%. Ik heb mijn best gedaan om de spanning in de proef te laten afvloeien, maar in de galop werd ze toch wat heet. Daar had ze iets mooier bergop mogen blijven lopen, maar ik was eigenlijk heel erg tevreden. Ik kreeg haar in de proef heel mooi ontspannen en voor mij uit, waardoor het beeld er nog steeds harmonieus uitzag. En zo voelde het ook aan. Er zaten wat meer hakkeltjes in dan woensdag, maar ik ben nog steeds heel erg tevreden en blij dat we een constante score neer hebben kunnen zetten en dat ze met expressie bleef lopen”, vertelt ze. 


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Juryverschil

Net zoals woensdag, zat er bij deze combinatie redelijk wat verschil in de scores van de verschillende jury’s. “Mijn laagste was rond de 70% en de hoogste rond de 80%. Ik denk dat het misschien te maken heeft met het feit dat we een vrij nieuwe combinatie zijn en de jury’s ons nog niet veel in actie hebben gezien. Het blijft natuurlijk ook een jurysport, dus daar moeten we gewoon niet in blijven hangen. Voor mijn gevoel hoeft dat ook niet, want iedereen ziet iets anders. Voor mij gaat het om het gevoel dat ik in de proef kreeg. Als ik met een goed gevoel de ring uit kom, is dat voor mij al de winst. Ik kan zeker tevreden terugkijken op onze proef van vandaag en ben heel trots op Daula. Ze heeft het super gedaan, helemaal gezien de spanning die ze in het begin had.”

“Heel benieuwd”

De top acht van iedere Grade mag door naar de Kür op Muziek van zondag. Met Demi’s prachtige scores en klasseringen van woensdag en vandaag is zij één van die acht starters uit Grade IV. “Morgen hebben we nog een rustdagje, dus dan gaan we even rustig trainen. We nemen nog wat oefeningen mee van de kür, maar ik kijk er nu al erg positief naar uit. Ik heb de kür nog nooit gereden op wedstrijd, maar ik denk dat het een mooie kür is met een mooie moeilijkheidsgraad. Daula staat er fijn aan, dus ik ben heel benieuwd!”

“Ik heb er alle vertrouwen in”

Na de teamwedstrijd van Grade IV, waarin de scores van Sanne en Demi zijn opgenomen, staat het Nederlandse paradressuurteam, dat naast Demi en Sanne ook nog bestaat uit Frank Hosmar en Lotte Krijnsen, met een score van 78,415% op de tiende plaats. Het team kan zaterdag echter nog flink gaan stijgen in de tussenstand, omdat dan ook de percentages van Frank en Lotte erbij zullen worden opgeteld. “Hoe wij als team gaan uitkomen, weet ik nu echt nog niet. We hopen natuurlijk allemaal op een medaille en we weten dat we het zouden kunnen. Nu moet het alleen allemaal ook nog echt lukken. Een foutje is zo gemaakt, maar ik heb er alle vertrouwen in ons team!”, sluit ze af. 


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Starttijden Lotte en Frank

Lotte Krijnsen en Frank Hosmar zullen zich zaterdagmiddag om 13.44u en 14.56u inzetten voor Nederland en het team hopelijk van een podiumplaats verzekeren!

Bekijk hier alle startlijsten en uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots