Petra van Esch - Fifty Fifty
Subtop De Meern 2021
© Digishots
Petra van Esch - Fifty Fifty Subtop De Meern 2021 © Digishots Leanjo de Koster

Familie van Esch op dreef: “Machtig mooi”

Dressuur

Het was een enerverend weekend voor de familie van Esch. Petra reed met haar Fifty Fifty in de Grand Prix op de VR Classics in Neumünster, waar ook de FEI Dressage World Cup werd gereden. Tegelijkertijd reden twee van haar drie dochters op de Brabantse Kampioenschappen allebei met drie pony’s. Dochter Naïta werd Brabants kampioen met Frodo en Toby en behaalde een derde plek met Oberlina. Dochter Ima werd ook met Toby Brabants kampioen, met Farina derde en met Jane zevende.

Advertisement

“Ik rijd voor mezelf”

Petra vertelt over haar proeven in Neumünster: “Het was voor mij weer de eerste keer op concours, na vier maanden uit de running geweest te zijn. Ik ben pas sinds kerst weer aan het rijden. Mijn Grand Prix was een fijne foutloze proef, die 68,53% opleverde. Daar was ik heel tevreden mee. In de Special had ik een grote fout in mijn serie om de pas en één piaffe kwam niet goed uit de verf, dat heeft veel punten gekost. Uiteindelijk rijden daar hele goede combinaties mee, zoals Isabell Werth en Patrik Kittel. Het is totaal niet vergelijkbaar met hen, maar ik rijd gewoon lekker voor mezelf. Ik heb al zes keer op de VR Classics gereden en het is zo mooi om te rijden en geeft een heel prettig gevoel.”

Zonder mama

Ik heb wel even getwijfeld of ik nou wel of niet zelf op wedstrijd zou gaan, want het viel precies tegelijk met de Brabantse Kampioenschappen van de kinderen. Normaal gesproken ga ik altijd mee met de meiden op wedstrijd, maar ik vind het zelf ook nog heel leuk om op wedstrijd te gaan. Uiteindelijk vond ben ik toch zelf op wedstijd gegaan en is oma meegegaan met de meiden. Elf en negen jaar oud, voor het eerst zonder hun moeder en dan allebei drie super goede proeven rijden. Echt heel knap hoe zelfverzekerd ze de baan rondstuurden.”

Buikpijn

“Mijn weekend kon eigenlijk al niet meer stuk. Op de eerste dag van de kampioenschappen werd mijn oudste dochter kampioen met haar D-pony in het Z1. Dat kwam echt als verrassing, want het was nog niet helemaal af. Er zaten nog wat rommeltjes in de proef, maar het lopen zelf was erg goed. Toen werd ze met haar C-pony ook nog eens Z2 kampioen. Mijn jongste dochter stond al een hele tijd op de eerste plek en het was echt mega spannend om de scores te blijven volgen vanuit Duitsland. Ik kreeg zelfs een beetje buikpijn van de spanning. Uiteindelijk is het allemaal niet voor niks geweest en werd ze kampioen! Met haar andere pony reed ze ook een super proef en werd ze derde. Dat viel haar even tegen, want ze gaat altijd voor goud. De pony waar ze zevende mee werd heeft ze helemaal zelf beleerd en springt ze ook mee.”

Dezelfde passie

“Om deze sport te kunnen delen met mijn drie dochter is echt machtig mooi. Je hebt zelf die passie ervoor, maar dat zij dat ook zo hebben is heel uniek. Ik vind het heel belangrijk dat het vanuit hunzelf komt. De kleinste heeft inspiratie opgedaan afgelopen weekend tijdens de wedstrijd van haar zusjes. Ze kwam gisteren uit school en het eerste wat ze deed was omkleden om gelijk haar pony te kunnen rijden, mét sporen aan, want dat hoorde er toch echt wel bij.” vertelt Petra lachend. 

Bron: De Hoefslag