Foto: Privébezit
Foto: Privébezit

Isa Koomen: “Ik hou wel van een uitdaging!”

Dressuur

Na heel veel van leerpony Maaike geleerd te hebben, werd het toch tijd voor een eigen paard voor Isa Koomen. Het zou logisch zijn als ze koos voor een dressuurpaard om die op te leiden in de dressuur en mee uit te komen op wedstijden. Maar toch ging Isa voor een niet typisch dressuurpaard en koos voor Kaliber, een tuigpaard gefokte ruin, die inmiddels al ruimschoots de punten voor het M bij elkaar heeft verzameld. Vanwaar deze keuze? 

Advertisement

Geduld

“Mijn opa en oma hebben een boerderij en toen ik drie jaar was, kreeg ik een Shetlander. Daarna volgde een B- en een C-pony, waarna Maaike als leerpony kwam. Met deze E-pony, die al Z1 liep, ben ik gekomen tot en met het Z2. Van Maaike heb ik ontzettend veel geleerd. Ze is heel werkwillig en ik reed zo met haar weg. Van haar heb ik geleerd dat het belangrijk is om geduld te hebben, dan kom je het verst. Voor Maaike werd ik te groot, maar ik vond het heel moeilijk dat ze verkocht werd. Gelukkig hebben we een onwijs lief nieuw baasje voor haar gevonden en dat stelde mij wel gerust.”

Sprekend koppie

“Vervolgens gingen we op zoek naar een paard. En dat was best moeilijk. Ik wilde graag een jong paard om zelf verder op te leiden in de dressuur. Totdat ik op facebook een filmpje zag van Kaliber, oftewel Kali. Ik was gek van zijn kleur en beweging, dus gingen we kijken. Toch wist ik dat hij tuigpaard gefokt was, een Dylano x Waterman, daarom was ik wel wat behoudend. Maar ik was meteen gek van hem. Zijn sprekende koppie en die bewegingen! Hij was 4 en net 3 maanden onder het zadel. Hij voelde wel heel groot toen ik er op zat en die bewegingen waren leuk, maar kon ik in het begin echt niet uitzitten, haha!”

Zou je dat wel doen?

“Sommige mensen zeiden wel, zou je dat wel doen, met een tuigpaard de dressuur in? Toch ik had meteen een klik en ik krijg dan ook de bewijsdrang om te laten zien dat ook zo’n paard juist heel ver kan komen. Net als springpaarden die ook goed dressuur kunnen lopen. Ik hou wel van een uitdaging. Ik ben zo blij met hem en zou zo weer een tuigpaard kopen. Ze zijn zo werkwillig, hebben veel front en gaan voor je door het vuur. Natuurlijk is het wel eens lastig als hij kijkerig is en ook de verruimingen werken we aan.”

Leren kennen

“Kali is een periode ziek geweest en het was lastig te vinden wat er aan de hand was. Hij bleek heel gevoelig voor suikers en hoefbevangen te zijn. Ik zag meteen dat hij ziek was. Als je je paard goed kent, merk je het als hij zich anders gedraagt. Dat wil ik dan ook wel meegeven; dat het heel belangrijk is dat je je paard leert kennen en weet wanneer hij zich goed voelt of niet. Gelukkig weten we nu hoe we er mee om moeten gaan en geniet ik extra van hem, want je weet dat het zo maar anders kan zijn. Ik ben dan ook heel trots op hem.”

Liever goed, dan snel

“In het opleiden en de wedstrijden vind ik het plezier samen met je paard het belangrijkste. Naast het trainen rijden we dan ook regelmatig buiten. Als we op wedstrijd gaan ben ik wel gespannen, maar heb ik er vooral veel zin in en ben ik altijd benieuwd wat de jury er van vindt. Het leukste is om het samen te leren. Ik wil dan ook niet binnen een half jaar Z zijn. Ik neem liever de tijd om het goed te leren, dan duurt het maar wat langer.”  

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan