Diederik van Silfhout - Hummer H-S
CDI Exloo 2021
© DigiShots
Diederik van Silfhout - Hummer H-S CDI Exloo 2021 © DigiShots Foto: DigiShots

Diederik van Silfhout: “Handel en sport gaan goed samen”

Dressuur

Afgelopen maand hebben er weer enkele paarden de stallen van Stal van Silfhout verlaten. Hebben ze meer voor de handel gekozen of staat de sport toch nog bovenaan? Hoefslag vroeg het aan Diederik van Silfhout.

Advertisement

Wat meer op de handel gericht

“Klopt”, zegt Diederik. “Het afgelopen jaar hebben wij ons wat meer op de handel gericht. Dat wil niet zeggen dat er sportief geen ambities zijn. Zeer zeker niet. Voor mezelf ben ik op zoek naar een hele goede, met het oog op Parijs. Ook thuis heb ik nog een paar hele goede paarden staan. Zo heb ik Impression ( v. Don Schufro) staan en Dante US (v. Dante Weltino). Deze rijd ik voor Joop van Uytert. Er staan ook nog wat zes- en zevenjarigen die er veelbelovend uitzien. De toekomst zal gaan uitwijzen hoe goed ze zijn.”

De schoorsteen moet branden

“Dat we ons wat meer op de handel hadden gericht heeft meerdere oorzaken”, vervolgt van Silfhout. “Door corona konden we minder weg. Ook hadden we vele erg goede paarden, maar voor mij soms net niet het laatste beetje. En dat wil niet zeggen dat ze niet goed zijn, maar soms kan de ene er meer uithalen dan de andere. Dat zegt niets over het paard en ook niet over de ruiter. Er moet gewoon een klik zijn en ik ga dan ook nog voor het hoogste doel. Ik ga niet om als vijfde wiel aan de wagen mee te gaan. Ik ga echt voor het uiterste en een teamplek. Dan was er nog de laatste reden: de schoorsteen moet ook branden. Zo simpel is het gewoon. Wij hebben ook geen boom in de tuin staan met groene flappen eraan en dat is soms moeilijk. Dan heb je een geweldig paard en wordt er goed geld op geboden. Wat kies je dan? Ga je voor de brandende schoorsteen of voor je hogere doel. Die keuzes zijn niet altijd makkelijk.”

Met het oog op de Asian Games

“Edson hebben wij verkocht naar Korea. Deze is gekocht met het oog op de Asian Games. Fyeo gaat naar een Russische amazone. Zij wilde een paard waar ze van kon leren en mee hogerop kan komen. Fyeo heeft al veel ervaring opgedaan, met goede resultaten. Dit paard was heel geschikt voor haar. Julius is wat jonger en is inmiddels nar Zweden vertrokken. Hij wordt daar verder opgeleid.”

Mijn doel is OS Parijs

“Zoals ik al zei is mijn doel de komende jaren Parijs”, vervolgt Diederik. “En drie jaar zijn zo voorbij. Dat lijkt nog lang, maar je hebt de tijd gewoon nodig. Natuurlijk zal de handel ook doorgaan. We gaan een een combinatie zoeken van beide. Handel en sportieve ambities kunnen goed samen gaan. Je hebt het ene nodig om het andere te kunnen bereiken.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.