Afbeelding
DigiShots

Onvrede op Spaanse rijschool over ‘gratis training’, voorzitter Raad van Toezicht en directeur reageren

Dressuur

Enkele dagen geleden kwam naar buiten dat medewerkers van de Spaanse rijschool in Wenen ontevreden zijn over de situatie omtrent de hengst Maestoso Fantasca-67. De hengst werd aangekocht door de dochter van Johann Marihart (voorzitter van de Raad van Toezicht). Sindsdien staat de hengst voor 1200 euro per maand in pension en trainen de ruiters van de rijschool hem.

Advertisement

Niet betaald

Aan ORF vertelde een medewerker dat de trainers ontevreden zijn over de situatie, omdat ze niet betaald krijgen om het paard van Johann Mariharts dochter te rijden. Niet alleen wordt haar paard getraind door de ruiters, ze krijgt zelf ook gratis rijlessen. Dit gaat volgens medewerkers tegen de regels in. Zij mogen namelijk pas na acht jaar training op een paard gaan zitten. Ook zou de voorzitter de dierenartskosten en de kosten voor de hoefsmid aan de manege overlaten. Volgens experts zou de schade voor Oostenrijk ongeveer 700.000 euro zijn, gezien de hengst een hele goede opleiding genoot.

Overeenkomst

In een reactie samen met directeur Erwin Klissenbauer, stelt Johann dat de situatie voor beide kanten voordelig is. Normaliter verlaten verkochte hengsten de stoeterij om plaats te maken voor genetisch interessante hengsten. Op de radio legt Johann uit waarom Maestoso Fantasca-67 op de stoeterij bleef: “De manege bood kopers destijds een speciale optie om de paarden te stallen op Heldenberg. De voorwaarden die daarbij werden gesteld waren 1.200 euro voor huisvesting en regelmatig bewegen, longeren of les. Dit ging over zes keer een half uur per week. Mijn dochter heeft hier destijds voor gekozen.” Toenmalig directeur Erwin Klissenbauer tekende de overeenkomst.

Gratis ter beschikking

Tussen 2014 en 2019 was er een gebrek aan goede paarden bij de rijschool. Daarom werd Maestoso Fantasca-67 als invaller gebruikt bij de shows en demonstraties. De prestaties van de hengst werden beter en daardoor werd hij tussen 2018 en 2020 129 keer ingezet. Edwin Klissenbauer draait de reactie van de medewerkers om: “Je moet het zo zien: de hengst staat gratis ter beschikking voor ons omdat wij geen stalling betalen. Dit is zo geregeld in de overeenkomst en in mijn ogen een voordeel voor de Spaanse rijschool.”

Omdat de Spaanse rijschool en de bijbehorende Lippizzaner-fokkerij tot de Republiek Oostenrijk behoren, wil minister van landbouw Elisabeth Köstinger zo snel mogelijk een uitgebreide opheldering van de zaak.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots