Petra van der Meer met Amora Jane.
Petra van der Meer met Amora Jane. Foto: Amber H Fotografie

Petra van der Meer: “Amora Jane is de perfecte combinatie tussen betrouwbaar en sensibel”

Dressuur

Amora Jane (v. Sirius) is het eerste paard van Petra van der Meer. Door deze merrie werd ze verliefd op het Gelderse paard en inmiddels is er ook al een kleine Amora (v. Henkie) onderweg. “Ze heeft zo’n zacht karakter, dat sprak me gelijk aan”, vertelt ze.

Advertisement

Gelijk een match

Amora Jane is inmiddels negen jaar bij Petra. “Ik kocht haar via de fysiotherapeut van mijn moeder. Zij had een cliënt die paardreed en vertelde haar dat ik op zoek was naar een paard. Zij hadden een paard staan dat in eerste instantie niet voor de verkoop was, maar we mochten wel komen kijken. We zijn toch gaan kijken en het was gelijk een match. We hebben haar eigenlijk meteen gekocht. Amora had op dat moment nog een veulen aan de voet. Nadat het veulen bij haar weg was kwam ze naar ons toe.”

Vrij pittig

Wat sprak haar zo aan in de merrie? “Ze heeft een heel zacht karakter. Ik was zestien toen ik haar kocht en was nog niet zo’n held met paarden, ik had alleen nog op maneges gereden. Later merkte ik dat ze vooral in het begin vrij pittig was onder het zadel. Ze ging er nog wel eens vandoor en ik ben er regelmatig vanaf gevallen. Dat schijnt wel een beetje in haar stamboom te zitten. In de omgang zou ik haar aan een kind toevertrouwen, maar dat zou ik onder het zadel zeker nog niet doen.”

Voet bij stuk gehouden

Petra heeft er geen moment aan gedacht om op te geven. “Wel heb ik me soms afgevraagd hoe het goed ging komen. Uiteindelijk is het gelukt door voet bij stuk te houden. Ik ben gewoon door blijven rijden en elke keer als ik eraf viel, stapte ik er weer op. Ze wil nog steeds wel eens uitbreken, maar dat is in vergelijking met vroeger minimaal. Wanneer er iets anders is dan normaal is ze nog wel wat schrikkerig. Gelukkig kan ik dat inmiddels in goede banen leiden.”

Iets meer luxe

Het was toevallig dat de amazone een Gelders paard kocht. Nu is ze er dol op. “Ik wist nog niet eens dat ze Gelders was toen ik haar kocht. Ze kwam gewoon op mijn pad. Ondertussen is ze zestien en ik wilde altijd al graag met haar fokken. Met name voor mijzelf, maar ook om het lijntje in stand te houden. Ik wilde het veulen dan ook volledig Gelders houden, alleen Amora heeft oud bloed en is erg langgelijnd. Daarom ging ik op zoek naar een wat compacter paard en kwam ik bij Henkie uit. Hij is Gelders, maar wel iets luxer. Hopelijk is dat een mooie combinatie met mijn merrie. Ik ben heel erg benieuwd naar wat eruit gaat komen.”

Robuust

“Ik vind vooral het robuuste heel stoer aan Gelderse paarden. Als je binnenkomt, dan staat er wel echt een paard. Ik hou zelf niet van een hele ielige KWPN met fragiele beentjes. Juist dat brede vind ik gaaf. Ook is het karakter van een Gelders paard heel betrouwbaar en integer. Als je daarbij wel het sensibele onder het zadel hebt, is het ook een hele goede combinatie voor de sport.”

Door in de sport

Petra en Amora zijn op dit moment L1 met een paar winstpunten. “Vorig jaar is ze geblesseerd geweest en heeft ze er een hele tijd uit gelegen. Omdat ze nu drachtig is en sensibel wordt op wedstrijden, besloot ik voorlopig niet te starten. Stress brengt niet veel goeds voor haar en het veulen. Als haar veulen eraf is wil ik haar graag tot M1+5 rijden voor het sportpredicaat. En wanneer het veulen uit de opfok komt, wil ik daar graag mee verder in de sport. Amora zal dan blijven, maar zij mag met pensioen. Ik kan dan hopelijk verder met haar nakomeling.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: AmberHFotografie