Sharon Lübkemann en Bernardeau
Sharon Lübkemann en Bernardeau MH Photo's

Sharon Lübkemann: “Ik hoop dat ze net zo van Bernardeau gaan genieten zoals ik dat deed”

Dressuur

Sharon Lübkemann kwam zeven jaar geleden op de stal van Stephanie Beek-Peters terecht. Ze heeft 4,5 jaar gewerkt als groom van Stephanie. In haar eerste jaar kwam de donkerbruine Uptown-zoon Bernardeau op stal. Sharon werd zijn vaste groom en later zelfs zijn amazone. Na vele nationale en internationale hoogtepunten in de Grand Prix is de ruin nu verkocht naar Japan.

Advertisement

Sterke band

“Toen Uppie (stalnaam Bernardeau, red.) bij ons op stal kwam was hij nog niet zo zelfverzekerd. Als vaste groom van Stephanie was ik veel bij hem en zo hebben we een hele sterke band opgebouwd. Twee jaar geleden reed ik op de KNHS Kampioenschappen met mijn paard in het ZZ-L. Ik was aan het stuntelen met de pirouettes waarna ik van Stephanie de pirouettes op Uppie mocht oefenen. Het ging zo goed en ik werd zo snel een combinatie met Uppie dat ik hem ook mocht uitbrengen op wedstrijden”, steekt Sharon van wal. 

Grand Prix

De combinatie kwam aan start in België en reed direct 67% bijeen in de Intermediaire II. “Ik had nog helemaal geen ervaring in die klasse maar het ging meteen heel erg goed. Door Corona waren er weinig wedstrijden maar we zijn toch een keer Intermediaire B gestart. Dat ging boven verwachting en we wonnen de proef met 70%. Ik wist dat hij uiteindelijk ooit verkocht zou worden en wilde heel graag mijn droom in vervulling laten gaan. Ons Grand Prix-debuut werd beloond met 69% en de keer daarop werden we tweede met 70%.”

Kür op muziek

Sharon heeft acht Grand Prix-proeven met de ruin gereden. Het hoogtepunt was in de Peelbergen waar ze 71,3% bijeen reden. “Tijdens onze tweede internationale wedstrijd had ik me ook voor de Special ingeschreven. Om half tien ’s avonds kreeg ik te horen dat ik toch kür moest rijden. Het Spaanse team wilde de Special rijden om zich te kwalificeren voor Tokio. Echter had ik geen kür bij en de lijnen nog nooit geoefend. Ik ben gauw de kür van Stephanie aan terugkijken en de volgende dag was het zo ver. Ik was zo zenuwachtig maar toen ik hem stond te vlechten en hij zijn neus tegen me aandrukte wist ik dat we het samen konden. We werden vierde met 70,9%.”

Grote broer

“In het begin noemde ik hem het kleine vervelende broertje. Vanaf het moment dat we samen Grand Prix reden was het een grote broer geworden. Hij hielp me en loosde me door de proeven heen. We reden altijd met veel harmonie en ook de juryleden zagen dat. We kregen altijd heel positief jurycommentaar”, vertelt ze. “Ik kan het nog steeds niet echt bevatten dat ik Grand Prix heb gereden. Up heeft het ons allemaal bewezen dat je met hard werken er wel kan komen.”

Japan

Ze vervolgt “Ik wist dat er klanten waren en ik heb alles geprobeerd om hem hier te houden. Ik ben op zoek gegaan naar sponsoren maar helaas is het niet gelukt. Hij gaat naar Japan als schoolmaster. Hij heeft super veel talent en ik hoop dat ze net zoveel van hem gaan genieten als ik dat deed. Ik ga verder met mijn eigen paard. Hij loopt nu scores rond de 70% in de Lichte Tour. Ik heb alle vertrouwen in hem en de volgende stap is om hem klaar te maken voor de Grand Prix. We hebben nog niet zoveel ervaring opgedaan in de Lichte Tour dus het zal nog wel even duren maar dat is wel mijn streven.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: MH Photo’s