Adelinde Cornelissen - Governor STR
NK Dressuur 2021
© DigiShots
Adelinde Cornelissen - Governor STR NK Dressuur 2021 © DigiShots DigiShots

EK Dressuur | Adelinde Cornelissen: “Hoe beter je de paarden kent, hoe beter de harmonie”

Dressuur

Adelinde Cornelissen en Governor STR (v. Totilas) moesten zich in juni afmelden voor het CHIO Rotterdam, omdat de hengst koliek had. Nu maken ze in alle waarschijnlijkheid deel uit van het Nederlandse team dat afreist naar het EK Dressuur in Hagen. Adelinde heeft er vertrouwen in: “Governor is goed in vorm.”

Advertisement

Meer dan een goede proef

De amazone stond met vier paarden op de lange longlist voor Tokio. “Eigenlijk was het niet het idee om al die paarden mee te nemen. Governor was de enige die ik richting Tokio zou willen rijden, maar hij kreeg voor de laatste observatie in Rotterdam koliek. Met de andere paarden had ik me er niet op gefocust om naar de Olympische Spelen te gaan. Het had misschien best gekund, maar als je naar Tokio gaat moet je er ook echt klaar voor zijn en moeten ze ook de reis aankunnen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen een goede proef rijden.”

Onervaren

“Met Governor gaat het weer helemaal goed. Afgelopen week won hij de Grand Prix in Tolbert en leek het allemaal hartstikke goed. Of we deel uitmaken van het team is nog onder voorbehoud van het trainingskamp van komend weekend. Governor is goed in vorm, dus ik neem aan dat het goed gaat. Maar met paarden weet je het natuurlijk nooit, de vorige keer kreeg hij ook een dag van tevoren koliek. Hij voelt in ieder geval goed en ik weet wat hij kan. Het was zonde dat het voor Rotterdam mis ging. Hij heeft nog niet heel veel ervaring op internationale wedstrijden. Als hij in Hagen kan laten zien dat hij de draad weer op kan pakken is dat natuurlijk super.”

Je paarden goed kennen

In Tokio werden vooral hele harmonische proeven beloond. Houdt Adelinde zich daar ook mee bezig? “Ja, ik denk dat het sowieso een doel op zich moet zijn in de dressuur en dat je er niet alleen naar moet streven omdat het hoog gewaardeerd wordt. Hoe beter je je paarden kent, hoe beter de afstemming en hoe beter de harmonie. Het is belangrijk om je paarden goed te kennen. Dat ik allemaal verschillende paarden met verschillende karakters rijd is juist leuk. Het is juist de uitdaging om met ieder paard een eigen manier te vinden.”

Alle aspecten meepakken

Ze vervolgt: “Je moet zorgen dat de paarden goed in hun vel zitten. Ik wil per se ‘s ochtends als eerste voeren, zodat ik gelijk kan zien hoe ze erbij staan. Ook zadel ik ze altijd zelf op, zodat ik hun lijf kan voelen. Dan merk je snel als er iets is. De paarden komen elke dag in de paddock, zodat ze paard kunnen zijn, en in de training wissel ik veel af. Zo probeer je alle aspecten mee te pakken. Hoe beter de band is met je paard, hoe beter de communicatie loopt, hoe mooier en harmonieuzer het wordt.”

Beter format

Hoe schat Adelinde de medaillekansen voor Nederland in op het EK? “Ik denk zeker dat er kansen zijn, maar ik heb nog geen idee wie er in de teams van de andere landen zitten. In Tokio zat Nederland natuurlijk best dicht bij een medaille. We hebben dit keer weer vier starts met een wegstreepresultaat. Dat is anders dan in Tokio. Ik denk dat het wel goed is om te hebben, omdat er maar zo iets kan gebeuren. In Hagen hebben we ook weer de normale startvolgorde. De poules van Tokio vond ik een beetje komisch. Als je de beste twee van elke groep pakt, dan heeft de nummer vijf van de ene groep misschien wel hoger dan de nummer één van een andere groep. Nu wordt het wat meer gelijk getrokken.”

Veel kwaliteiten

Governor is in ieder geval klaar voor het EK. Zijn amazone vertelt over zijn kwaliteiten: “Governor heeft eigenlijk geen minpunten en dat is denk ik zijn grootste kwaliteit. Hij heeft op het WK voor Jonge Dressuurpaarden hoog meegelopen. Daar heeft hij al laten zien dat hij super basisgangen en schakelvermogen heeft. Daarnaast is hij nuchter en ontzettend knap, wat ook helpt bij de dressuur”, lacht ze. “Dat maakt een mooi plaatje. De technische oefeningen kan hij daarnaast goed lopen. Hij moet voor nu routine en kracht opdoen. Het is allemaal nog zo in het beginstadium, we zien wel hoe het gaat.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots