Manuella Bruijns & I Am -Foto: NMPaardenfotografie
Manuella Bruijns & I Am -Foto: NMPaardenfotografie

Manuella Bruijns: 'Het begint steeds beter op zijn plek te vallen

Dressuur

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan).

Advertisement
Manuella Bruijns leidde de ruin I Am (v.Skovens Rafael) op naar het ZZ-Zwaar. Afgelopen weekend was het zo ver en maakte ze hun debuut. De proef van de combinatie werd beloond met 62,9%.

Eigen fok

Bruijns vertelt "I Am is gefokt en in eigendom van mijn vader. Hij heeft in 1998 drie fokmerries gekocht waaronder Roos (v. TCN Partout). Ze heeft al veel mooie nakomelingen gegeven zoals het Grand Prix-paard Karolus van Wittenstein. Ze gaf ook de merrie Coosje waar onze I Am uitkomt en de hengst Max, hij is een aangewezen hengst. Ik rij twee paarden van mijn vader en I Am kwam in 2018 bij mij te staan. Hij was toen vijf jaar en werd aanvankelijk gereden door Tamara Abrahams en heeft op L niveau wedstrijden gelopen. Hij was een beetje een spook toen hij bij mij kwam. Ik ben hem zelf op gaan leiden en het is een paard met karakter."

Buitenritten

"Hij had veel spanning op wedstrijd, als ik hem van de wagen haalde dan sprong hij met vier benen de lucht in. Het was altijd wel een beetje spannend om met hem op pad te gaan. Zachtjes aan kreeg hij steeds meer vertrouwen op vreemd terrein. Tijdens de lockdown hebben we heel veel buitenritten gemaakt in de bossen en op het strand. Ik neem hem nu nog elke week mee naar buiten om zijn hoofd leeg te maken. De lockdown was voor hem fijn om goed door te kunnen trainen voor het ZZ-Zwaar," vertelt de amazone.

Ruimte voor verbetering

Ze vervolgt "Het begint steeds beter op zijn plek te vallen. Hij heeft veel potentie voor het hogere werk en we nemen de passage al mee in de training. Afgelopen weekend was voor ons het grote debuut, ik had zelf ook nog niet eerder ZZ-Zwaar gereden. Ik vond het debuut mega spannend en ik had er best een €˜groot ding' van gemaakt. De eerste proef hadden we teveel spanning en gingen er nog wat dingen mis, we reden daar net geen winst. In de tweede proef zaten ook nog wel foutjes maar reden we onze eerste winstpunt. Er zit nog heel veel ruimte in voor verbetering. Hij viel voor de pirouette in draf, dat doet hij thuis nooit en kostte ons toch wel punten."

Combinatie

De combinatie kreeg hoge cijfers voor de uitgestrekte- stap en draf en pirouettes. "We gaan komende weken nog een keer op pad, het smaakt naar meer. Liane van der Vlies begeleid ons al vanaf het begin. Mijn basis komt bij Jo Willems vandaan en de laatste jaren is Liane mijn steun en toeverlaat en gaat ze mee naar de wedstrijden. Ik train ook nog eens per maand bij Mischa Koot. Dat sluit super mooi aan bij de kennis die ik bij Jo heb opgedaan en ze geeft heel positief les. De combinatie van beide dames is super." Foto: NMPaardenfotografie