Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Apache: Hengst met ‘wow-factor’

Dressuur
Advertisement
De prachtige uitstraling en expressieve gangen van KWPN-hengst Apache doen vele harten sneller kloppen. Hij is een paard met de ‘wow-factor’. Nog geen maand geleden maakte hij met amazone Emmelie Scholtens zijn debuut in de Zware Tour, met een geweldige score van bijna 75%. De zoon van UB40 uit Tolanda (v. Krack C) was al jong een grote dressuurbelofte, die in zijn eerste jaren dat hij de hengstencompetitie liep meermalen met een tien voor zijn fantastische draf beloond werd.

Beweging en front

Apache is gefokt door Tonnie van de Koppel uit Waddenoyen, die begin 2014 overleed. Mede-eigenaar van Tolanda, Erie Minkman uit Ochten, kent Apache ook als jong paard. €˜Hij was echt een blikvanger, met zijn mooie koppie en dat enorme achterbeen van hem. Maar vlug dat hij was! Toen we hem in het jaar dat hij twee geworden was van het land wilden halen, duurde het uren voordat we hem konden pakken.' Ook de moeder van Apache was een apart paard. €˜Toen Tolanda geboren was, werd ik gebeld om te komen kijken. Want Olanda had zo'n raar veulen gekregen, het leek wel een muis! Ik zei tegen Tonnie: "Man, die is niet grijs, die wordt straks zwart!€ Ik was er meteen van gecharmeerd en helemaal toen ze ging lopen. Op dat moment heb ik de helft gekocht.' Huisman heeft de merrie ook wel bij huis gehad. €˜Ik zei wel eens tegen haar: "Meisje, je moest toch eens weten wat je al gepresteerd hebt met je kinderen!€

Uitstraling

Eigenaar Ad Valk kwam bij fokker Tonnie van de Koppel om veulens te bekijken en was meteen weg van Apache. €˜Hij was zo apart en had een uitstraling, niet te geloven, als veulen al. Bewegen deed €˜ie zoals het hoorde en dan nog met een schepje erboven op. Van achteren naar voren, met veel veer en actie. Ik wilde hem koste wat het kost kopen, maar daar had Van de Koppel geen oren naar. Ik kon een optie nemen en daarmee was de kous af.' Toen hij bijna drie was kon Valk de hengst alsnog ophalen, voor een flink bedrag. €˜Hij was nog steeds bloedmooi en toonde zich geweldig.' Nadat Apache goedgekeurd was en zijn eerste competitiewedstrijd met stalamazone Yvonne Copal gelopen had, moest Valk op zoek naar een nieuwe ruiter. ‘Of liever, amazone', aldus Valk. €˜Ik vind het echt een paard dat met veel gevoel gereden moet worden. Niet dat een man dat niet heeft, maar ik had het idee dat hij een mooie combinatie vormt met een vrouw.' Die vrouw werd Emmelie Scholtens.

Droompaard met ADHD

€˜Het was een prachtige timing dat Ad Valk belde met de vraag of ik Apache wilde rijden. We waren net begonnen met Stal Witte/Scholtens en als dan iemand met zo'n aanbod komt, zeg je natuurlijk geen nee! Ik had meteen toen ik er voor het eerst op zat iets van "Zo, wát een gaaf gevoel!€; hij had zoveel actie en tritt in de benen, echt uitzonderlijk! Wel was hij heel druk, snel afgeleid en erg sensibel. Het was niet zo dat hij niet luisterde of zo, braaf was hij wel. In het begin heb ik er aan moeten werken om zijn aandacht bij mij te krijgen.' Het karakter van Apache past Emmelie goed. Ze houdt van bloederige paarden, die snel reageren: €˜Het was eerst wel een uitdaging om hem goed aan het werk te zetten. Ook Edward Gal €“ bij wie ik al die jaren dat ik Apache rijd train €“ heeft hem moeten leren kennen: hoe benaderen we hem het beste? Nu we Grand Prix rijden, werkt zijn karakter juist voor me.' (Tekst: Christine Dijk) Het hele artikel over Apache vind je in de nieuwste Hoefslag. (Foto: Remco Veurink)